Programledaren Lasse Swahn förbjuder experterna att läsa innantill från papper. Det ska vara lättsamt och underhållande samtidigt som det är allmänbildande.
Programledaren Lasse Swahn förbjuder experterna att läsa innantill från papper. Det ska vara lättsamt och underhållande samtidigt som det är allmänbildande.

Vad är en bra Alltinget-fråga, Lasse Swahn?

I 15 år ledde journalisten Lasse Swahn radioprogrammet Alltinget. Nuförtiden fortsätter han att ställa frågor till stadens lärde varannan onsdag i Stadsbibliotekets foajé.

ANNONS
|

Vad är egentligen Alltinget?

– Jag brukar kallade det för ”en levande sökmotor”. Ett sätt att förmedla avancerad kunskap på ett förståeligt sätt. Vi tillmötesgår den vetgirige och ger svar på vardagsfrågor ur ett populärvetenskapligt perspektiv. Alltinget började sändas i radio 1998 och höll på i 15 år. Det var som en radioversion av det klassiska tv-programmet Fråga Lund, som nu har tagits upp av SVT igen. Vi sände i både P4 och P1, på olika tider genom åren, i perioder på morgonen, i andra perioder på eftermiddagar eller kvällar. När jag gick i pension lades programmet ner, men det var fortfarande populärt och jag ville fortsätta. Nu kör vi varannan onsdag på Stadsbiblioteket.

ANNONS

Du ser det fortfarande som ett radioprogram, eller hur?

– Ja, det är världens enda radioprogram som inte sänds i radio. Vi kör lunchtid mellan klockan 12 och 13 och det finns ett bra soppkök där man kan äta före programmet.

Hur går ”programmet” till?

– Vi har en stab av 24 experter från Göteborgs universitet och Chalmers, varav sex är med vid varje tillfälle. Vi täcker in historia, språk, medicin, fysik, zoologi och etnologi varje gång. Vi tar emot frågor per mejl, sms eller på plats från publiken. Roligast blir det när det är frågor som våra experter inte har något rakt svar på, utan måste treva, resonera och lägga sig i varandras ämnen. Om man till exempel får en fråga om Erik XIV och ärtsoppa kan det bli en diskussion som innehåller både historia, medicin, etnologi och fysik. Jag förbjuder våra experter att läsa innantill från papper – Alltinget är ingen föreläsning för studenter utan ska vara lättsamt och underhållande samtidigt som det är allmänbildande.

Säg en bra Alltinget-fråga.

– Bland frågorna som kommer att avhandlas vid nästa tillfälle finns ”Varför är blått en pojkfärg och rött en flickfärg?”, ”Vad händer i hjärnan när man blir riktigt arg?” och ”Är det sant att det finns fler stjärnor i rymden än sandkorn i Sahara?”. Det kan nog bli roliga svar och diskussioner. ”Varför finns det ett fönster på tvättmaskinen?” är också en bra fråga. Språkfrågor brukar vara populära. En gång i tiden ansågs Hitler vara ”grym”, men numera används ordet oftast för att beskriva något positivt. Varför blir det så?

ANNONS

Vilka brukar komma och lyssna och ställa frågor?

– Eftersom Alltinget äger rum vid lunchtid på vardagar är kärnpubliken pensionärer, men varje gång kommer det också unga människor som annars använder biblioteket för att läsa eller plugga. Till slut brukar det bli ganska blandat.

Nu har en ny säsong börjat. Finns det några nyheter i upplägget?

– Ja, vi kommer att försöka ha lite kända gäster i publiken. Harald Treutiger är en av dem, han har flaggat för att han vill ha reda på varifrån uttrycket ”O.K.”, eller ”åkaj”, som han brukar säga, kommer ifrån. Annars behöver vi inte ändra så mycket, det är ett klassiskt upplägg som fungerat i Fråga Lund, i vårt radioprogram eller i Fredrik & Filips Boston Tea Party.

Med 15 år som programledare för det här radioprogrammet och snart ytterligare fem terminer som biblioteksföreställning – är du Göteborgs mest allmänbildade person?

– Det borde jag kanske vara, men jag brukar säga att jag med tanke på min ålder också har rätt att glömma bort saker.

LÄS MER: Lasse Swahn är åter redo att ge rätta svaren

LASSE SWAHN

Bor: På Styrsö

Gör: Programleder Alltinget i Stadsbibliotekets foajé, varannan onsdag mellan klockan 12 och 13. I höst är datumen 24 oktober, 7 november, 21 november och 5 december.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS