Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Toppkrog öppnar i NK:s återfunna valv

  En nygammal restaurang som öppnar i historiska lokaler, en fusion av jazz och ståuppkomik, två hotellnyheter och några kul helgaktiviteter. Två Dagar har spanat på vad som händer i stan.

  Swedish Taste går under jorden

  Östra Hamngatan 24

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  En fläkt av Göteborgs historia och en doft av modern mat. Det kommer snart att bli verklighet när NK och Swedish Taste samarbetar och öppnar restaurang i de återfunna valven på NK:s nedre plan. Arbetet med att gräva fram och återställa de kulturmärkta valven har pågått i två år. Mat börjar serveras i slutet av hösten.

  Jazz – nu ännu roligare

  Hvitfeldtsplatsen 6

  Bild: Per Wahlberg

  Vad är roligast – jazz eller ståuppkomik? Det fina är att du snart inte behöver välja. Nefertiti, stans favoritkällare för jazz, soul, blues och hiphop i exakt 40 år – jubileumsfestival 18–23 september, missa inte! – blir nu också humorklubb. Tillsammans med Grinden Stand Up blir det skratt och jazz i skön förening med premiär på söndag den 16 september. Komikerna är hemliga, men lär vara både nya förmågor och kända skojare.

  LÄS MER: Jazz och skratt på Nefertitis nya söndagsklubb

  Hotellbrist? Snart inte alls

  Gårda

  Platzer och NCC:s gemensamma projekt Kineum Gårda. Bild: Tomorrow arkitekter

  Det sägs att Göteborg har för få hotell, vilket känns orimligt för den som någon gång stått på Drottningtorget och spejat 360 grader. Hursomhelst är räddningen på väg. I Gårda, intill Canonhuset, börjar Ess Group tillsammans med NCC och Platzer, inom kort bygga det som Ess Group-vd:n Jonas Stenberg kallar ”ett Disneyland för vuxna”. Vad är då det? Jo, ett 27 våningar högt glashotell med jättestort spa, pooler, barer och lounger. Men ha tålamod, det är klart 2022.

  LÄS MER: Här ska Göteborgs nästa jättehotell byggas

  Uppdaterad interiör på Opalen

  Engelbrektsgatan 73

  Scandic Opalens svängda huskropp, och emaljkonsten på fasaden, fick uppmärksamhet när hotellet öppnade 1964. Nu invigs det på nytt, med ett uppdaterat inre som ska flirta med den ursprungliga designen. Arkitektkontoret Abako låter interiören gå i blått, grått, mässing, läder och trä – och har återupptäckt stolen ”Opalen” som formgavs till öppnandet. Man sover ju sällan på hotell i sin egen stad, men kom ihåg att vi alla har tillgång till hotellbarerna.

  LÄS MER: Rockstjärnans hotellkross lyfts fram i ny storsatsning

  Klappa havet innan det stänger!

  Karl Johansgatan 1–3

  Bild: Olle Andersson

  Efter Röhsska är det Sjöfartsmuseets tur att pausa verksamheten för total­renovering. Sista helgen före stängningen på måndag är det dock full aktivitet i huset. Klappa havsdjur, gå på guidning i Sjömanstornet, odla koraller eller tipsa personalen om vad de absolut inte får låta bli att spara till museets återinvigning 2021.

  LÄS MER: Så blir det nya Sjöfartsmuseet

  Urban Run

  Om du planerar att flanera och shoppa i Göteborg på söndag 16 september bör du se upp. Då arrangerar Göteborgsvarvet Urban Run genom Göteborgs innerstad: spring genom butiker, gränder, kaféer, upp på utsiktsplatser och under hus.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.