Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Mostphotos

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så här lagar du mat med öl

Mer smak och större djup. Att använda öl i matlagningen kan skapa en komplexitet och förhöja upplevelsen. Men undvik att koka ipa och american pale ale!

Vatten, vin, buljong eller mjölk. Så fort ett recept innehåller en vätska går det utmärkt att ersätta den med öl. Faktum är att maltdrycken kan förhöja smaken på de flesta maträtter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den är mer mångsidig än vin och har en stor smakpalett. Öl kan ge alltifrån en maltig sötma och mustiga chokladtoner till citrussyrlighet och en fruktig fräschör.

Förutom i klassiker som porterstek och sjömansbiff kan öl användas till köttfärssås och långkok, för bräsering och bakning, i köttbullssmet och omelett. Öl i frityrsmeten ger ett frasigt och luftigt resultat och drycken är perfekt som bas i marinader, då kolsyra och alfasyror hjälper till att möra köttet.

Det är dock inte meningen att maten ska smaka öl. Brygden bör endast understödja råvarorna och skänka komplexitet och arom. En imperial stout är exempelvis alldeles för kraftfull för att koka skaldjur eller kyckling med.

Däremot passar nämnda mörka stil utmärkt ihop med nötkött, svampsås och chokladiga efterrätter. Och alkoholhalten spelar roll! Visst duger det med folköl, men starkare varor ger ett större djup.

Generellt gifter sig lätta och milda brygder – som lager, saison och veteöl – med kyckling, skaldjur, fisk och grönsaker. Samtidigt går karamelliga stilar som ESB, belgisk dubbel och skotsk ale bra ihop med gris, anka, lamm och nötter.

Prova gärna att koka ris i veteöl eller använda belgisk suröl i rätter med musslor och fisk. Syrligheten försvinner under koket.

Alla öl passar dock inte för matlagning. Humliga sorter, som ipa, blir i allmänhet beska när de hettas upp och kan förstöra anrättningen. Däremot kan ipa gärna användas som marinad eller ingå i salladsdressing.

Överlag gäller det att testa, experimentera och smaka sig fram.

Smaklig måltid!

Robert Lagerström

är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

LÄS MER: Hård konkurrens om det gröna guldet

LÄS MER: Öl för ruggiga höstkvällar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.