Med doft och smak av Indien

Dofterna var bland det första jag registrerade när jag kom till Indien. Heta, söta och kryddiga dofter, som gjorde maten spännande och alldeles ljuvlig.

ANNONS
|

Här är mitt sätt att ta med en liten del av Indien hem – genom att laga mat med inspiration från allt jag fick smaka på. Och med ett och annat tips från de kockar jag stötte på under min resa till södra Goa.

Här kommer tre ljuvliga recept:

LÄS MER:Vindaloo masala dhal med morötter och spenat

LÄS MER:Kikärtschapati med zucchiniraita

LÄS MER:”Indian gravy” med pumpa och mungbönsgroddar

Liten indisk köksskola i fem delar

Ord som du kanske hört talas om förut – men vad betyder de egentligen? Häng med på en liten indisk köksskola innan du drar igång med matlagningen.

Dhal: En vanligt förekom- mande rätt i det indiska köket, gjord på bland annat linser och en mängd olika kryddor. Kan serveras både som gryta och soppa. Äts ofta med chapati.

Masala: En blandning av en mängd olika kryddor, och ibland andra ingredienser. Direkt översatt från Hindi betyder det “smaksättning”. En masala kan komma i form av både torr kryddblandning och som en paste. Det finns en mängd olika masalas, alla med olika kryddkombinationer som används till olika rätter. Några av de vanligaste är Tikka masala, Tandoori masala och Garam masala.

Vindaloo masala: En hetare kryddmix som är vanlig i Goa där den från början serverades med fisk. Lika bra går den att servera i en linsgryta eller andra växtba- serade rätter. Kryddmixen sägs vara inspirerad av det portugisiska köket och tiden då Goa var en portugisisk koloni.

Chapati: Ett enkelt tunnbröd som inte behöver jäsa utan steks direkt efter utbakning i lite olja i en stekpanna. I bland annat det indiska köket serveras brödet vanligtvis till varje måltid.

Raita: En sval yoghurtsås med vanligtvis råa grön- saker och färska örter, ett klassiskt tillbehör som kom- pletterar olika heta grytor och söta grönsaksröror på ett bra vis.

ANNONS