Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

6MztvFJXqIXp2ujcGD3JANAmsY8.jpg
Fem personer vinner Therese Elgquists kokbok. Bild: Therese Elgquist

Här är vinnarna av Therese Elgquists kokbok

I Två Dagar 27/10 skrev Therese Elgquist om växtbaserat protein och utlyste en tävling där man skulle uppge sin bästa växtbaserade proteinkälla och hur man helst tillagar den. Tävlingen är nu avslutad och fem lyckliga vinnare får hem Therese Elgquists nya kokbok The new green protein.

LÄS MER: Protein utan kött är inte svårt

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gensvaret var stort och det var svårt att välja, men Två Dagar-redaktionen och Therese Elgquist har tillsammans lyckats välja ut fem vinnare. Här kommer deras tips och motiveringar.

Röda linsbiffar

Här kommer min bästa växtbaserade proteinkälla och hur du helst tillagar den: Röda linser.

Röda linsbiffar

3 dl röda linser (torra)

1 gul lök

2 morötter

1/2 chilifrukt

Salt efter behag

Tillagning:

1. Blötlägg linserna i kallt vatten i minst 30 minuter, men helst i en timme.

2. Spola av linserna och lägg dem i en bunke. Mixa linserna med hjälp av en stavmixer eller en matberedare tills de är mosade. Allt behöver inte vara mosat, men minst 80 % bör vara ordentligt krossade för att smeten ska binda.

3. Skala, och mixa i matberedare (eller riv fint): gul lök, morötter och chilin. Tillsätt detta till linssmeten, blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

4. Stek i medelvarm stekpanna med ordentligt med olja. Forma smeten till pannbiffar och stek gyllene på båda sidor. Var inte orolig om smeten känns lös. Den kommer att sätta sig när du steker den.

Jag brukar servera i hamburgerbröd, med de tillbehör man vill ha, och klyftpotatis. Funkar även bra med ris och grönsaker.

/Fredrik Hultén

"Ett stort frågetecken"

Min absolut bästa växtbasera proteinkälla är: "ett stort frågetecken".

Och det är just därför jag skulle vilja vinna kokboken för att kunna hjälpa min 12-åriga dotter att äta rätt nu när hon inte vill äta kött längre...

Just nu äter hon inte särskilt "bra" eftersom jag helt enkelt inte kan eller vet nånting om detta sätt att laga mat.

/Åse Ek

Min indiska gryta

Min absoluta favorit är kikärtan: fullproppad med protein, smakar ljuvligt och är väldigt mångsidig! Jag använder den i salladen, i pastasåsen, i den självklara falafeln men där den kommer till sin fulländning är i min indiska gryta. Där får den samsas med röd lök, solrosfrön, garam masala, honung, cayennepeppar, rapsolja, salt, passerade tomater, kokosmjölk och bladspenat. Så gott!

Håller tummarna då min 9-åriga dotter ganska nyligen blivit vegetarian – behöver lite hjälp i vardagen med nytt tänk kring veggie-protein.

/Klara

Daal baserad på linser

Min favoritkälla till växtbaserat protein är alla typer av linser! Linser är otroligt mångsidiga och är en god källa till protein. Linser innehåller ungefär 24g protein per 100g samtidigt som det även bidrar med andra viktiga näringsämnen som fibrer och B-vitamin. Linser är dessutom ett billigt sätt att få i sig klimatsmart protein, vilket är något som jag som student uppskattar.

Linser är ju som sagt väldigt mångsidiga, men jag brukar ofta blicka mot det indiska köket för att få inspiration till mina lins-rätter. Just nu är min favorit att göra en Daal, vilket är en sorts indisk linsgryta där gurkmeja, kanel, ingefära, och kokosmjölk ofta utgör basen. En Daal är ett bra sätt att använda det man har hemma eftersom man kan variera den på många olika sätt! Ett tips är att vända ner broccoli och blomkål i slutet av tillagningen och servera med Naan-bröd och quinoa.

/Nils Halvord

Den perfekta helgbrunchen

Jag är en sjuttonårig tjej som har varit vegan i ca tre år och min bästa växtbaserade proteinkälla är bovete. Bovete är verkligen en grym proteinkälla för att man kan göra alla möjliga saker med det. Man kan äta det till frukost, lunch och middag, i bröd, som tillbehör eller som gröt och bovete finns i alla dess former.

Men just nu har jag snöat in på bovetepannkakor (på bovetemjöl/boveteflingor, banan, havredryck) serverat med kanelstekta äpplen och valnötssmör. Perfekt till helgbrunchen och speciellt nu när det är så kallt och höstligt ute. Det var faktiskt precis det jag åt när jag läste om den här tävlingen i tidningen!

/Lovisa Wepplinger

Mest läst