Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

JsNGSeK7NhCs61bFw-pohsguVl0.jpg
Bild: Stefan Edetoft

Här är vinnarna av Maria Zihammous kokbok

I Två Dagar den 8 september kunde man tävla om att vinna ett exemplar av Maria Zihammous nya kokbok Vego till vardags, genom att berätta om sin bästa vegetariska måltid. Två Dagar-redaktionen har nu tillsammans med Maria valt ut fem lyckliga vinnare. Här är deras vinnande svar och tips.

Det indiska köket

”Den godaste vegetariska maten tycker jag är de rätter som inte försöker efterlikna köttbaserade rätter varför jag gärna vänder mig till det indiska köket. Riktigt goda hemmagjorda samosas, på mamma Mias recept, med en fyllning av bland annat kikärtor, potatis och en massa kryddor, tillsammans med en raita, skulle jag kunna leva på om jag bara fick!"

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

/Johanna Ekblad

Plockmat för hela familjen

"Försöker få in massor med mer grönsaker i vardagen för min stora familj. Alla gillar plockmat med dipp på mosade vita bönor, vitlök och citronskal/saft, en tomatsallad med lök och vinägrett, lite svart eller rött ris, coleslaw, kikärtor i persilja och senapsdressing, avokadoklyftor, stekt halloumi och picklad rödlök och gurka/squash/paprika i bitar.

Alla kan plocka av det de gillar bäst och alla blir supernöjda, och dessutom blir det rester över som kan ingå i nästa måltid – älskar rester!"

/Malin Barratt

En helt ny värld

"Vi är två 55+are som gått över till vegankost och en helt ny underbar värld öppnar sig, som t ex egenlagad daal med tomatsylt, faita och ärthummus med gott bröd till, yummie!"

/Gunilla Kvarefelt

Dotterns enkla recept

"Är nyförälskad i vegetarisk mat tack vare en fantastisk dotter som är makalös på att göra en kulinarisk middag av det som finns hemma. Hennes standardsvar är: 'jag fixar något'. Nyss fixade hon denna fantastiska rätt, enkel, supergod och kan med lätthet varieras.

Ingredienser:

Blomkål

Purjolök

Mandlar

Smör

Citron

Turkisk yoghurt

Gör så här:

1. Dela grönsakerna i bitar och rosta i ugnen.

2. Smält smöret tills det blir brunaktigt, skirat.

3. Rosta mandlarna med lite salt och olja

Ta fram tallrikar. Sprid ut turkisk yoghurt på tallriken, lägg på grönsakerna, häll över skirat smör, toppa med hackade rostade mandlar och krama lite citron över rätten. Så gott! Hoppas nu vinna en kokbok till min underbara tjej inför hennes nästa steg i livet som är eget boende."

/Lisa Hinnerson

Från falukorv till libanesiskt

"Min bästa vegetariska måltid är när vår familj åt en 16-rätters prova-på-meny på en libanesisk restaurang i Stockholm när min man fyllde 50 år. Det blev startskottet för en ny vegetarisk mathållning för oss. Den måltiden tog oss ur falukorvs- och köttfärsträsket med en hälsosammare vardagsmeny som följd.

/Lotta Malmenskog

LÄS MER: Nyskördat med en twist

LÄS MER: Skördetid med säsongens äpplen

Mest läst