Rent biologiskt bidrar två timmars vaken tystnad om dagen till att utveckla nya hjärnceller i hippocampus. Eller så räcker det med att det är behagligt.
Rent biologiskt bidrar två timmars vaken tystnad om dagen till att utveckla nya hjärnceller i hippocampus. Eller så räcker det med att det är behagligt. Bild: Linn Bergbrant

Sssssch!

Bilar, byggarbetsplatser, barnskrik. Vi behöver tystnad för att må bra. Ändå blir tysta platser allt mer sällsynta i staden. Två Dagar har träffat människorna som kämpar för en mer stillsam vardag.

ANNONS
|

Lamporna i fönstret låter som ljudet från en tatueringsmaskin. Victoria Palm, som själv har tatueringar, får genast något varmt i blicken. Hon förknippar ljudet med något positivt, men är ändå helt överens med de andra: fönsterlamporna måste släckas. Allt annat är otänkbart.

Om bara någon timme ordnas ”tyst afterwork” i Konserthuset i Göteborg. Mobiltelefoner, prat, mingel, alkohol och datorer är strängt förbjudet. Tanken är att besökarna ska gå in i sig själva och inte distraheras av teknik eller annat. Biljetterna har varit slut i veckor. 150 personer släpps in, men evenemanget har över 4 300 intresserade på Facebook. Det enda ljud som kommer att höras i lokalen är musik från Göteborgs Symfoniker.

ANNONS

AW är normalt sett synonymt med mingel och kontaktskapande. Så hur kommer det sig att så många anmält sig för att få sitta och hålla klaffen tillsammans med ett gäng främlingar?

Victoria Palm och Navid Modiri vet. De utbildar i digital stress och håller tysta afterworktillställningar runt om i landet.

– Det går att hitta tystnad överallt. Man behöver inte göra det som ett event mellan 17 och 19, men jag tror en sådan här kväll ökar chanserna för att det faktiskt blir av. Vi sitter väldigt sällan i tystnad i dag, säger Victoria Palm.

Victoria Palm, arrangör av tyst after work.
Victoria Palm, arrangör av tyst after work. Bild: Linn Bergbrant

Hon är övertygad om att människor behöver tystnad för att må bra och allt började för ett par år sedan när hon och Navid själva testade att sluta använda mobiltelefonerna om kvällarna. I stället för att fylla tiden med andra aktiviteter började de prata mer med varandra. De ägnade också mycket tid åt att göra ingenting.

– Jag tyckte inte att mobilen var något större problem förrän jag lämnade plats för tystnad och tomhet. Lite som när man är i ett rum och någon stänger av ventilationen. Man visste inte att ljudet låg där i bakgrunden förrän det blir helt knäpptyst och man känner ”wow, vad skönt det blev!”

ANNONS

Efter att ha hört sig för med andra i sin närhet insåg de att det verkade finnas ett behov av att utforska tystnaden och det icke-digitala. De startade företaget Oas och har sedan dess spridit tyst afterwork i både Sverige och vidare ut i världen.

Nu får någon i uppgift att fixa tatueringslamporna, någon annan basar för sound check. Skyltarna med ordningsregler måste komma upp. Ljusen ska tändas och vattenglasen ska komma på plats. Snart börjar det.

Konserthuset och Oas är långt ifrån de enda som intresserat sig för ljud och tystnad. Redan på 1990-talet fördes diskussioner om att införa så kallade ljudreservat i Sverige. Tystnaden hade blivit en bristvara och man övervägde att skydda områden där människan inte fick störa omgivningen med motorljud eller motsvarande. Några statliga ljudreservat blev det dock inte.

Kanske var det en av flera bidragande anledningar till att det för lite drygt tio år sedan startades ett tystnadsretreat i östgötska Ödeshög. Här är det extrem tystnad som gäller och hit söker sig fortfarande cirka 1 600 personer om året. I tio dagar får deltagarna över huvud taget inte yppa ett enda ord. Vissa tycker att det är så jobbigt att de åker hem redan första dagen.

ANNONS

Även i Göteborg har det ljudlösa varit på tapeten. För två år sedan började miljökontoret med ljus, lykta och ljudmätare leta efter tysta områden för att kunna bevara dessa ur rekreations- och återhämtningssynpunkt. Målet var att identifiera platser i staden där ljudnivån inte överstiger 50 decibel. Det visade sig svårare än väntat, men exempelvis Gatenheimska naturreservatet vid Stigberget klarade testet.

"Om fler vågade hörselvila och tog vikten av tystnad på allvar så skulle många upptäcka en ny värld – och aldrig vilja skiljas från den."

På sistone verkar tystnad närmast ha blivit något trendigt. Masthuggsteatern uppträder med en barnföreställning som kretsar kring tystnad. På Göteborgs floatingcenter flyter man runt i en mörk tank med saltvatten i total tystnad. En parallell trend, som inte är tyst men närbesläktad, är fenomenet ASMR, som står för autonomous sensory meridian response. Det har blivit populärt på Youtube och går ut på att någon till exempel viskar eller smaskar nära en mikrofon för att ge lyssnaren en kittlande känsla i huvudet, hårbottnen eller andra delar av kroppen. Ljuden sägs få folk att slappna av och det finns flera timmar långa klipp på människor som bläddrar i böcker och karvar tvål – allt för att få till det där kittlet.

Thomas Lagö är doktor i ljud och vibrationer vid bland annat Lunds universitet och Kungliga tekniska högskolan. Han är internationell expert på området och jobbar dagligen med att skapa rätt ljudmiljö i kontor och industri. Han åker till exempel regelbundet till Kina för att hitta rätt ljudkaraktär till framtidens bilar.

ANNONS

– När man tar bort buller och skrik från maskiner minskar risken för arbetsskador inom industrin. Vi har faktiskt sett att vissa företag oftare drabbas av olyckor i slutet av eftermiddagarna. Höga nivåer av lågfrekvent buller kan ha väldigt negativ påverkan på människor, säger han.

Bild: Linn Bergbrant

Rent biologiskt bidrar två timmars vaken tystnad om dagen till att utveckla nya hjärnceller i hippocampus. Det är den plats i hjärnan som har med minnen, känslor och inlärning att göra. Hur vi uppfattar ljud och tystnad har också en tendens att vara ganska allmängiltigt. Suset i en skog är läkande. En stadsmiljö är oftast inte det.

– Örat är en muskel. Det är precis som en elitidrottare, du blir inte bra på gymnastik av att springa jämt, du måste vila också. När kroppen hela tiden utsätts för ljud blir det en stress. Om människor besväras av tinnitus eller känner sig trötta föreslår jag nästan alltid hörselvila. Om fler vågade hörselvila och tog vikten av tystnad på allvar så skulle många upptäcka en ny värld – och aldrig vilja skiljas från den. Tystnaden är mitt sätt att hämta energi, säger Thomas Lagö.

Lars Bergh är också expert på ljud och arbetar som ljudkonsult, ofta tillsammans med Thomas Lagö. Han konstaterar att människan egentligen inte är anpassad till ett liv i staden med långvarigt buller och ständiga ljuddistraktioner.

ANNONS

– Människosläktet har utvecklats i en naturnära miljö. Där betydde hårda ljud vanligtvis hot och vi var tvungna att reagera instinktivt på dem. Vi reagerar starkt även i dag och det räcker med ett gnissel för att trigga igång adrenalinpumpen i kroppen. Om det sker 200–300 gånger om dagen är det inte konstigt att vi blir stressade. Då har vi har adrenalin upp till hårfästet, säger Lars Bergh.

För två år sedan letade miljökontoret efter tysta områden i staden där ljudnivån inte överstiger 50 decibel. Det visade sig svårare än väntat.
För två år sedan letade miljökontoret efter tysta områden i staden där ljudnivån inte överstiger 50 decibel. Det visade sig svårare än väntat. Bild: Linn Bergbrant

Han uppskattar själv lugna oaser och har därför byggt en app som mäter ljudexponering. Han har också startat webbsidan matro.nu där han tipsar om restauranger med samtalsvänlig ljudmiljö. Restaurangerna på listan har svag eller ingen musik och inget slammer från köket. Allt för att hjälpa den som vill ha en stillsam måltid på krogen.

Tillbaka på Konserthuset har besökarna börjat komma. Det viskas livligt i foajén. På stora skyltar informeras det om mobilförbudet. Även klockor måste checkas in i garderoberna. Detsamma gäller stickningar, böcker, ritblock och annat som kan distrahera tankarna.

– Får man prassla med en sån här? undrar en tjej och håller upp en illblå halstablett.

Efter en kort överläggning med väninnan beslutar hon sig för att slänga plasten i papperskorgen för säkerhets skull. Kön till garderoberna ringlar lång och besökarna passar på att göra sina sista ärenden innan mobilerna ska låsas in. En förälder ringer hem och berättar att det finns grönsaker i kylskåpet.

ANNONS

Till slut återstår bara att kliva in i tystnaden. Några har placerat sig kring de runda borden, men de allra flesta sitter på rad längs med väggar och fönster. När alla är på plats blir det dags för arrangörerna att säga några väl valda. Victoria Palm påminner om vikten av tystnad. Både verbal och med blickar. Besökarna uppmanas alltså inte bara att vara tysta. De ska även undvika ögonkontakt.

– Men om du behöver röra på dig så gör det. Gör det skönt för dig. Ta en kudde, hosta om du behöver, gå på toa om du behöver det. Det vore tråkigt om vi satt här och tävlade i vem som kan vara tystast, säger Victoria Palm.

Så fort hon pratat färdigt sätter hon sig till rätta. En kort tystnad fylls sedan med de första tonerna från klassisk musik. Någon harklar sig i ett hörn och besökarna är både unga och gamla, kvinnor och män. Somliga blundar, men det är oväntat svårt att inte ha ögonkontakt. Det sker automatiskt, ögonen söker sig till andras som en rekyl. Vissa har valt att ta av sig glasögonen för att medvetet släcka synintrycken.

Barnen stod och lyssnade när jag installerade och testade. Jag märkte hur de nästan utmanade varandra och försökte vara så tysta som möjligt för att få höra ljudet.

Ute är himlen Göteborgsgrå. På Götaplatsen är en sportbil parkerad alldeles bakom Poseidon. Får man verkligen stå där? En tjej med fläta och röd t-shirt kollar sin mobil. Blåbuss 52 stannar vid ett övergångsställe och släpper förbi några gående. En joggare i små shorts springer förbi.

ANNONS

Närmast fönstret ligger 16 personer på rad. Deras huvuden vilar på varsin röd sammetskudde och några har tagit av sig skorna. Som vilan på förskolan, fast för vuxna.

En annan som funderat mycket kring tystnad och tomrum är Göteborgskonstnären Jesper Norda. Han är musiker i botten och har jobbat mycket med ljudinstallationer i sina verk. Han beskriver tystnaden som en kreativ motor.

– När jag blev inbjuden att göra en permanent ljudinstallation på Röselidsskolan i Gråbo utanför Lerum blev jag lite skräckslagen. Att göra ett ljud som alltid ska ligga och låta och som de inte kan välja om de vill höra eller inte – jag kunde inte det. Så jag vände på steken, säger Jesper Norda.

Jesper Norda är konstnär och musiker som gärna använder sig av tystnaden i sitt skapande.
Jesper Norda är konstnär och musiker som gärna använder sig av tystnaden i sitt skapande. Bild: Linn Bergbrant

Han skapade ett interaktivt verk som bara låter så länge barnen är tysta. Den som kommer gående hör ett långsamt pianostycke och ett fågelläte. Smyger man och rör sig sakta kommer ljudet att fortsätta låta. Stormar man in eller börjar prata så försvinner det.

– Barnen stod och lyssnade när jag installerade och testade. Jag märkte hur de nästan utmanade varandra och försökte vara så tysta som möjligt för att få höra ljudet. Helt plötsligt fanns ett verk som uppmanade till tystnad och orkar man inte med att lyssna på det är det bara att hojta till så dör det. Den demokratin gillar jag, men det blev irriterat när någon uppenbart försökte paja och jag fick faktiskt lägga in ett filter. Nu kan man säga ”sch!” hur starkt som helst i rummet utan att verket tystnar, säger Jesper Norda.

ANNONS

Det hela kräver dock sin teknik. En dator lyssnar på rummet. Ljudet leds sedan in i en dator som mäter ljudnivån. För att tillåta hyssjande ser filtret till att ljudnivån inte mäts inom vissa frekvenser.

– Att jobba med fågelljud kan vara svårt. Det är lätt att hamna i klichéer, men jag tyckte om den utmaningen nu när jag jobbade mot barn. Om man vill ta del av djurliv får man bannemig smyga ibland, det går inte att bara stövla på, säger han.

Jesper Norda har själv utforskat tystnad på en rad olika sätt. Han har till exempel deltagit på en gudstjänst med den kristna rörelsen Kväkarna. Inom kväkardomen är tystnaden central. Det saknas präster och gudstjänsterna sker utan tal. Han har också besökt det som inom forskningen kallas ett ”ljuddött rum”.

Jesper Norda.
Jesper Norda. Bild: Linn Bergbrant

– Jag var där med några studenter och en tyckte att det gjorde lite ont i örat. Då fick vi veta att det bara var våra trumhinnor som var ovana vid att vara så stilla. Då gick vi ändå runt och pratade och sjöng lite, men det var så lite bakgrundsljud att trumhinnan rörde sig helt annorlunda. Det var fascinerande, säger han.

Även om vi ibland längtar efter stillhet är alltför kompakt tystnad inte alltid att föredra. Ett par hörlurar som utvecklats för att försvarets piloter ska kunna flyga utan störande buller kan upplevas obehagliga i en lugnare miljö. I rymden är det så knäpptyst att Nasas experter specialdesignat vardagliga bakgrundsljud för att astronauterna ska trivas.

ANNONS

Thomas Lagö har tydligt märkt av att det pratas allt mer om tystnad, men poängterar att det mycket sällan är den totala tystnaden som avses.

– I ett ljuddött rum är det så tyst att man hör hjärtat slå och blodet pumpa i ådrorna. Många får panikkänslor. Det finns också arbetsgivare som strävat efter att göra kontorsmiljöer så tysta att folk blivit sjuka. För mycket absorbenter kan skapa stort obehag och plötsligt störs man av både sig själv och andra. Det måste vara lagom tyst för att vi ska trivas, säger han.

När de två timmarna på Konserthuset har passerat tycker några att tiden gått fort. Andra tycker att den har sniglat sig fram. Besökaren Maria Sjögren berättar att hon kom direkt från jobbet och fick inleda med en språngmarsch för att hinna med bussen.

– Den fastnade i köer och fick pulsen att stiga ytterligare. Då var det en ljuvlig känsla att få landa på konserthusets golv med en sittkudde under huvudet och bara låta hela jag komma ifatt, säger Maria Sjögren.

Besökarna Dennis och Hanna Jerkesjö berättar att de njöt av att kunna titta upp på molnen som seglade förbi utanför fönstret. Båda kände sig avslappnade och fick ny energi. Också Victoria Palm är nöjd med kvällen:

ANNONS

– Det är något som händer i en grupp när människor får vara tysta tillsammans utan att prestera. Det är inte är så vanligt i dagens samhälle. Du får vara en del av ett sammanhang, men du behöver inte göra eller säga smarta saker. Du behöver inte förtjäna att vara där. Jag tror vi mår bra av det.

Ljud och buller

Redan efter två minuters tystnad börjar stressnivåerna i kroppen att sjunka. Två timmars tystnad om dagen bidrar till bildandet av nya hjärnceller i hippocampus.

Kroppens minsta muskel sitter i örat och heter stapedius. Den är två millimeter lång och styr stigbygeln. Om vi får en varning innan ett starkt ljud kan vi spänna denna muskel och skydda hörseln. Ett knallskott skadar mer om vi inte är beredda.

Om vi sitter framför högtalarna på en rockkonsert kan det ge permanenta skador på örat efter bara sju och en halv minut. Skadorna kan inte läkas och går inte att operera.

Om du utsätts för buller som är högre än cirka 85 decibel riskerar du att få en hörselskada. Dessa ljud förekommer till exempel vid betongbilning och kapning av trä. Den som är extra känslig kan drabbas redan vid 75-80 decibel. Så kallade impulsljud är särskilt riskabla och det kan räcka med enstaka starka knallar för att man ska få en bestående hörselskada. Störande och stressande buller kan även ge ökad hjärtfrekvens, förhöjt blodtryck och utsöndring av stresshormoner.

Decibelskalan är en så kallad logaritmisk skala. Om du spelar musik på 80 decibel och sänker till 70 decibel uppfattas det som att volymen sjunker till hälften.

Källor: Arbetsmiljöverket och ljudombudsmannen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS