Parallellt med ett växande vinintresse börjar också samlingen av vinglas expandera. Det finns så många vackra glas att välja mellan och formgivare som gör glas tänkta att lyfta fram vinets doft och smak.
För glaskonstnären Erika Lagerbielke har vinglas blivit ett tema sedan hon 1984 som nyutexaminerad formgivare skapade serien Intermezzo, för Orrefors, med den karaktäristiska blå droppen. Ändå dröjde det ytterligare tio år tills hon på allvar började utforska vilken roll glaset spelar för hur man upplever vinets aromer, berättar hon i boken Erika Lagerbielke (Carlssons Bokförlag).
Visst hade hon tidigare ritat olika glas för exempelvis vitt, rött och starkvin eller glas som var tänkta för en specifik druva, men hon var precis lika fast som vi andra i det traditionella sättet att tänka kring vilka glas som passar till vilka viner.
När hon ville gå ett steg längre och skapa ett glas som skulle lyfta fram vinets sensoriska egenskaper behövde hon mer kunskap än den som hon kunde skaffa vid ritbordet. Hon och skribenten Bengt Göran Kronstam provade vin i olika sorters glas och Erika Lagerbielke fick en aha-upplevelse:
Man kan vända det traditionella tänkandet upp och ned! Man behöver inte utgå från rött, vitt eller druvsort – man kan låta själva upplevelsen av vinet leda vägen.
Man behöver varken vara formgivare eller vinprovare för att inspireras av det sättet att tänka. Det är bara att frigöra sig från konventionerna, plocka fram en mängd olika sorters glas och en flaska vin och sätta i gång att experimentera.
Låt upplevelsen – och inte det du tror är rätt – leda dig fram till de bästa glasen för just dig.
Marie Oskarsson är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu.