Det indiska köket
”Den godaste vegetariska maten tycker jag är de rätter som inte försöker efterlikna köttbaserade rätter varför jag gärna vänder mig till det indiska köket. Riktigt goda hemmagjorda samosas, på mamma Mias recept, med en fyllning av bland annat kikärtor, potatis och en massa kryddor, tillsammans med en raita, skulle jag kunna leva på om jag bara fick!"
/Johanna Ekblad
Plockmat för hela familjen
"Försöker få in massor med mer grönsaker i vardagen för min stora familj. Alla gillar plockmat med dipp på mosade vita bönor, vitlök och citronskal/saft, en tomatsallad med lök och vinägrett, lite svart eller rött ris, coleslaw, kikärtor i persilja och senapsdressing, avokadoklyftor, stekt halloumi och picklad rödlök och gurka/squash/paprika i bitar.
Alla kan plocka av det de gillar bäst och alla blir supernöjda, och dessutom blir det rester över som kan ingå i nästa måltid – älskar rester!"
/Malin Barratt
En helt ny värld
"Vi är två 55+are som gått över till vegankost och en helt ny underbar värld öppnar sig, som t ex egenlagad daal med tomatsylt, faita och ärthummus med gott bröd till, yummie!"
/Gunilla Kvarefelt
Dotterns enkla recept
"Är nyförälskad i vegetarisk mat tack vare en fantastisk dotter som är makalös på att göra en kulinarisk middag av det som finns hemma. Hennes standardsvar är: 'jag fixar något'. Nyss fixade hon denna fantastiska rätt, enkel, supergod och kan med lätthet varieras.
Ingredienser:
Blomkål
Purjolök
Mandlar
Smör
Citron
Turkisk yoghurt
Gör så här:
1. Dela grönsakerna i bitar och rosta i ugnen.
2. Smält smöret tills det blir brunaktigt, skirat.
3. Rosta mandlarna med lite salt och olja
Ta fram tallrikar. Sprid ut turkisk yoghurt på tallriken, lägg på grönsakerna, häll över skirat smör, toppa med hackade rostade mandlar och krama lite citron över rätten. Så gott! Hoppas nu vinna en kokbok till min underbara tjej inför hennes nästa steg i livet som är eget boende."
/Lisa Hinnerson
Från falukorv till libanesiskt
"Min bästa vegetariska måltid är när vår familj åt en 16-rätters prova-på-meny på en libanesisk restaurang i Stockholm när min man fyllde 50 år. Det blev startskottet för en ny vegetarisk mathållning för oss. Den måltiden tog oss ur falukorvs- och köttfärsträsket med en hälsosammare vardagsmeny som följd.
/Lotta Malmenskog
LÄS MER:Nyskördat med en twist
LÄS MER:Skördetid med säsongens äpplen