Gröna rätter till årets julbord

Therese Elgquist vill ha minst en grön rätt för varje klassiker som ställs fram på julbordet. I dag tipsar hon om goda och vegetariska alternativ lagade på säsongens råvaror, för dem som är sugna på en grönare jul.

ANNONS

Och så var det snart jul igen. Just som jag började skriva den meningen så slog det mig att jag inte ens är förvånad över att ännu en jul redan står för dörren. Jag känner mig snarare exalterad över att ännu en gång få slänga ihop värmande sallader, grytor, desserter och ­godis med en touch av jul. Och för att inte tala om att koka värmande drycker att ta med ut på picknickar i skogen. Det älskar jag!

Men innan jag försvinner ut på en vinterpromenad ska jag se till att nämna det som den här texten faktiskt ska handla om – gröna rätter till julbordet. De senaste åren har jag sett till att det finns minst en grön rätt för varje klassiker som ställs fram på vårt julbord. Säsongens ­råvaror, med julens smaker och färger, värmer i mörkret och blir till spännande rätter som jag fyller hela min tallrik med, och som andra kombinerar med sina (klassiska) julfavoriter. Alla sätt är rätt! Här kommer tre nya påhitt, som med all säkerhet kvalar in på vårt julbord i år. Och vem vet – kanske kommer just dessa rätter bli klassiker hemma hos dig. Det vore häftigt.

ANNONS

Önskar dig en riktigt god (bokstavligt talat) jul!

Fräst brysselkål med svamp, vinteräpple och ingefärssyrad fänkål
Fräst brysselkål med svamp, vinteräpple och ingefärssyrad fänkål Bild: Therese Elgquist

Fräst brysselkål med svamp, vinteräpple och ingefärssyrad fänkål

Brysselkål, äpple och svamp är som gjorda för varandra. Här tillsammans med min nya favorit – ingefärssyrad fänkål – i en snabbfixad allt-i-en-panna. Tips! Har du kantareller i frysen efter höstens svampplockning? De funkar utmärkt att slänga ner i pannan. Annars går torkade, blötlagda också bra att använda.

6–8 personer som tillbehör/del av en buffé

500 g brysselkål

1 silverlök

1 vitlöksklyfta

500 g blandad svamp, exempelvis kantareller och ostronskivling

3 röda vinteräpplen

Färsk persilja till garnering

2 msk kallpressad olivolja

Salt och nymalen svart­peppar

Ingefärssyrad fänkål:

2 fänkål

1 dl äppelcidervinäger

2 msk färsk ingefära, riven

1 nypa salt

Hyvla fänkålen tunt på ­mandolin, eller skär mycket tunt med en vass kniv. Lägg i en skål och blanda med vinäger, ingefära och salt. Låt stå i minst en timme.

Skär av den nedersta rotdelen på brysselkålen. Plocka bort de allra yttersta bladen på varje kålhuvud och lägg åt sidan. Dela de större brysselkålen på mitten.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite olja tills de mjuknar, lägg över i en skål. Fräs svampen i lite olja tills den får färg, lägg ihop med löken.

Häll på 1 msk vatten i pannan och lägg i brysselkålen. Fräs tills vattnet ångat bort och de börjar mjukna – men har ett gott tuggmotstånd kvar.

ANNONS

Kärna ur och tärna äpplena. Tillsätt lök- och svampblandningen och äpplena till bryssel­kålen, höj värmen lite och fräs tills allt får fin färg. Ringla över 1 msk olja.

Servera gärna direkt ut pannan, tillsammans med fänkålen och toppa med färsk persilja.

Bakad pumpa med grönkål, lingon, dijondressing och pekannötter
Bakad pumpa med grönkål, lingon, dijondressing och pekannötter Bild: Therese Elgquist

Bakad pumpa med grönkål, lingon, dijondressing och pekannötter

Den här tiden på året finns det en rad olika matpumpor i butikerna. Min favorit när de ska bakas i ugnen är muscat. Den är len, söt och oemotståndlig tillsammans med grönkål, syrliga lingon och knapriga nötter. Låt skalet vara kvar på pumpan – det går utmärkt att äta och ger en ytterligare textur. Tips! Spara ­pumpafröna, skölj av dem och torka torra. Rosta sedan i ugnen på 50 grader över natten, så får du goda rostade frön att toppa nästa sallad, gröt eller soppa med!

6–10 personer som tillbehör/del av en buffé

2 små muscatpumpor

400 g grönkål

75 g pekannötter

2 dl frysta lingon, tinade

Salt

Senapsdressing:

1/2 dl dijonsenap

1 dl kallpressad olivolja

1/2 dl vatten

Salt och nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 175 grader. Skär pumporna i båtar och kärna ur, skär sedan i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och baka mitt i ugnen i 30 minuter tills pumpan är helt mjuk och skalet börjar bli lätt krispigt i kanterna.

ANNONS

Ta bort den grövsta rotbiten från grönkålen, riv bladen i mindre bitar. Skölj och låt rinna av. Massera med lite olja och lägg på plåten tillsammans med pumpan. Baka i ytterligare fem minuter tills grönkålen mjuknat.

Mixa ihop ingredienserna till dressingen. ­Smaka av med salt och peppar.

Mosa lingonen lätt, fördela över innehållet i ugnsformen. Finhacka rosmarinen. Strö över pekannötter och rosmarin och ringla över dressingen.

Kikärts- och auberginekanapéer med apelsinyoghurt
Kikärts- och auberginekanapéer med apelsinyoghurt Bild: Therese Elgquist

Kikärts- och auberginekanapéer med apelsinyoghurt

Passar lika bra på buffén som på advents­minglet. Det går bra att vända bollarna i vilket nöt- eller frösmul som helst – jag tog pistage­nötter eftersom den gröna färgen blir extra fin på julbordet.

Ger ca 20 kanapéer

2 auberginer

1 msk kallpressad olivolja

2 förpackningar (à ca 230 g) förkokta kikärtor

1 tsk hel kummin

2 nävar färsk mynta + extra till garnering

1/2 dl havremjöl, eller annat valfritt mjöl

1 1/2 dl pistagenötter, skalade och finhackade

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Apelsinyoghurt:

2 dl kokosyoghurt (växtbaserad yoghurt gjord på kokosmjölk), eller annan valfri växtyoghurt

Zest från 1 ekologisk apelsin

Värm ugnen till 175 grader.

Skölj och tärna auberginen. Lägg i ett durkslag, salta lätt och låt vattna av sig i 15 minuter. Torka med kökspapper. Lägg auberginen på en plåt, ringla över en matsked olja och ställ in i ugnen i 20 minuter, tills auberginen är helt mjuk. Låt ånga av.

ANNONS

Häll av och skölj kikärtorna. Mixa aubergine, kikärtor, kummin, mynta, mjöl, salt och peppar till en slät smet. Låt stå 15 minuter. Forma till små bollar, platta ut och vänd runt i pistagehacket. Lägg på en bakplåt. Gör likadant med resterande smet. Baka mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills de blivit fasta. Låt svalna.

Blanda ner apelsinzesten i yoghurten.

Servera kanapéerna tillsammans med mynta och sval apelsinyoghurt.

LÄS MER:Mat som värmer i höstkylan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS