Spanish 65
Spanish 65

Tre cocktails med storstadstugg

Fira helgen med cocktails och snabba tilltugg. Vi tar nya grepp på mingelmat från Mexiko, USA och Spanien – och fyller glasen med bitterljuva smaker inspirerade av New York.

ANNONS
|

Jag fullkomligen älskar storstäder. Och staden framför alla andra måste vara New York.

Det som gör staden så speciell är att där finns en enorm mix av olika smaker. Man kan äta koreansk bbq i Queens och växla om till soulfood i Harlem. Sedan bege sig till en rooftop bar och dricka drinkar samtidigt som man njuter av utsikten över staden som aldrig sover.

Det finns några favoriter som jag alltid återvänder till och en av dem är mexikansk mat. På ett litet ställe i Soho ligger en bar och restaurang som bara jobbar med riktigt bra råvaror. Drinkarna är fantastiska och maten är precis lika ljuvligt god. Balansen mellan syran från lime i kombination med färska örter som mynta och koriander får mina smaklökar att jubla och be om mer. Mitt senaste besök gav inspiration till den mexi-

ANNONS

kanska motsvarigheten till Bloody Mary. En lite friskare tomatdrink men med mindre tomatjuice än i en vanlig Bloody Mary. Utöver tomatjuicen åker givetvis tequila ner tillsammans med färskpressad limejuice och tabasco för lite hetta.

Till den kryddiga drinken passar krispiga friterade majstortillabröd perfekt. Toppade med krämig avokadosås som får smak från jalapeño, lime och färsk koriander. Till det krämiga behövs även sälta och lite sötma som jag adderar med färska skaldjur och mango.

En helt annan smakresa bär av till Spanien. Kan det verkligen bli enklare än en saftig tortilla? Jag draperar min med fina tunna skivor av Serranoskinka och toppar hela härligheten med en liten sallad på grillad paprika och oliver som smaksätts med sherryvinäger. Tortillan får sedan sällskap av en cocktail med vermouth och gin.

Nu återstår det sista tilltugget till en drink som i stället består av syrliga och lite bittra toner från citron och grapefrukt tillsammans med Aperol – en kryddig och bittersöt dryck från Italien. Här behöver vi dra på med feta, mustiga smaker. Därför blir en toast med mozzarella och karamelliserad lök perfekt i sammanhanget.

Fyll på frysen med is och köp hem ett coktailset med en riktig shaker. Bjud över några goda vänner. Blanda, skaka och ha en riktigt trevlig lördagskväll.

ANNONS

Spanish 65

Frisk och syrlig drink med drinkfavoriten Vermouth. Satsa gärna några extra kronor på en gin av fin kvalitet som Hendrick’s från

Storbritannien.

1 glas

Tid 15 minuter

is

4 cl gin

4 cl torr vermouth

2 cl citronjuice

tonic water

limeklyftor ochmyntablad

GÖR SÅ HÄR.

Fyll ett glas med is. Häll ner gin, vermouth ochcitronjuice i en shaker. Skaka och sila ner i glaset. Fyll på med tonic water och garnera med myntablad och limeklyftor.

TortillaCampera med skinka

Tortilla kan fyllas med det man gillar. Här har jag gjort en klassisk fyllning med lök och potatis men garnerat på ett läckert sätt med lufttorkad skinka.

4 portioner

Tid ca 30 minuter

8 ägg

salt

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2-3 kokta potatis

0,5 dl olivolja

Topping:

1,5 hektogram serranoskinka eller pata negra

1 grillad paprika

1 dl urkärnade gröna oliver

2 msk sherryvinäger

GÖR SÅ HÄR.

Vispa samman äggen lätt i en bunke. Krydda med lite salt. Finhacka lök och vitlök. Skala potatisen och skär i skivor. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken tills den är gyllenbrun. Tillsätt vitlök och potatis och stek ytterligare en stund. Häll ner äggen. Rör lätt och stek på svag värme så att det inte bränns i botten. När tortillan börjar stelna i kanterna men fortfarande är rinnig är det dags att vända. Låt den glida ner på en tallrik och vänd den ostekta sidan ner i pannan. Fortsätt att steka på låg värme tills den är genomstekt,

cirka 5-10 minuter. Lägg upp på ett fat och låt den vila en stund innan den dekoreras.

Fördela ut skivor av serranoskinka. Skär grillad paprika och oliver i mindre bitar och lägg ner i en skål. Tillsätt sherryvinäger och blanda. Skeda över paprikablandningen på toppen och servera med gott bröd.

Tostadasmed räkor och avokado

Krispigt friteradetortillabröd somtoppas med krämig avokadoröra och färska skaldjur. Tomatillo är en frukt som liknar en omogen grön tomat och används flitigt i det

mexikanska köket.

4 portioner

Tid 30 minuter

4 mellanstora tortillabröd

5 dl neutral olja, som

frityrolja eller matolja

500 gram räkor

1 mogen avokado

2 lime

3 msk majonnäs

ev. 2 tomatillo

1 jalapeño

en halv kruka färskkoriander

1 vitlöksklyfta

1 mogen mango

en halv rödlök

GÖR SÅ HÄR.

Börja med att hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull med tjock botten. Skär bröden i mindre bitar. Fritera tortillabröden gyllenbruna i omgångar. Lägg upp på en bricka med hushållspapper så att överflödigt fett kan rinna av.

Skala räkorna och lägg dem åt sidan i en skål. Skala och kärna ur avokadon. Skär i mindre bitar och lägg i en bunke. Pressa över saften från en lime. Tillsätt majonnäs och skär toamatillo i mindre bitar och tillsätt tillsammans med finhackad koriander och vitlök. Mixa blandningen slät med en stavmixer.

Skala och skär loss mangon från kärnan. Skär i mindre bitar. Finhacka rödlöken och blanda med saften från en lime. Fördela ut avokadosåsen i botten av de friterade majsbröden och toppa med räkor och mangosalsa. Servera genast.

Spicy Red Hen

Clamato är en tomatjuice som man hittar i välsorterade butiker. En kryddig tomatjuice som även används till den mexikanska drinken Michelada där också ett ljust lageröl ingår.

1 glas

Tid 15 minuter

is

1 klyfta lime

0,5 tsk achochilipulver

6 cl tequila

1 dl Clamato ellertomatjuice

1,5 cl limejuice

0,5 tsk Worcestershiresås

0,5 tsk tabasco

Till garnering:

1 torkad chili, tillexempel habanero

2 limeklyftor

GÖR SÅ HÄR.

Fyll glaset med is. Gnid kanten med limeklyftan och doppa kanten i anchopulver. Det gör man enklast genom att hälla ut chilipulver på en tallrik och stryka kanten avglaset mot kryddan.

Häll ner tequila i en shaker tillsammans med tomatjuice, limejuice, sellerisalt, Worcester-

shiresås och tabasco. Skaka och tillsätt några isbitar i shakern. Skaka en gång till och sila över drinken i glaset. Ganera med torkad hel chili och limeklyftor.

Toast med ost ochkaramelliserad lök

Enklast tänkbara ingredienser som smakmässigt gifter sig. Kan det verkligen smaka godare? Ha tålamod och fräs löken tills den är gyllenbrun.

4 portioner

Tid 30 minuter

2 gula lökar

2 msk smör

1 msk olivolja

1 msk strösocker

1 tsk finhackad färsk timjan

2 buffelmozzarella

4 skivor vitt formbröd

4 msk smör

GÖR SÅ HÄR.

Skala och skär löken i tunna skivor. Tillsätt smör och olja i en stekpanna. Låt löken brynas på låg temperatur tills den fått en fin gyllenbrun färg och mjuknat. Tillsätt socker och timjan. Bryn en liten stund till för att sockret skall kunna smälta och ge löken en fin yta. Blanda då och då.

Skär osten i skivor.

Fördela ut löken över 4 brödskivor, lägg ut ost och toppa med en brödskiva. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek bröden frasiga på bägge sidor. Dela bröden i två delar på diagonalen och servera genast tillsammans med drinken.

Bitter Sweet Amore

Det här är en bittersöt drink som jag egentligen tycker ska innehålla Zucca Rabarbaro, en bittersöt dryck från Italien som innehåller olika örter och rabarber. Men Aperol fungerar lika bra.

1 glas

Tid 15 minuter

is

6 cl Aperol

4 cl gin

1,5 cl granatäpplejuice

1,5 cl grapejuice

1,5 cl citronjuice

1,5 cl sockerlag

Till servering:

Is

citron

GÖR SÅ HÄR.

Lägg 6-8 isbitar i enshaker. Fyll på med Aperol, gin, grantäpple-juice, grapejuice, citronjuice och sockerlag.Blanda med en lång sked. Fyll ett högt drinkglas med is. Sila över drinken. Skär loss det yttersta gula skalet från citronen med en potatis-

skalare. Garnera med citronzest.

Så här gör dudin egen sockerlag:

Koka upp lika delar vatten med socker. Rör tills sockret löst sig. Låt svalna och häll upp i en glasflaska. Håller sig upp till två månader i kylen.

Här hittar duspecialingredienser:

Specialingredienser som tomatillo, hel torkad habanero, anchochilipulver och tomatjuicen Clamado hittar man pånätet och på Extreme Food i Göteborg.

ANNONS