För drygt en månad sedan köpte Tommy Karlstedt och sambon Caroline Björnskiöld en hästgård i Fotskäl, knappt sex mil sydost om Göteborg. Nu är siktet inställt på att bli en framgångsrik travtränare.
För drygt en månad sedan köpte Tommy Karlstedt och sambon Caroline Björnskiöld en hästgård i Fotskäl, knappt sex mil sydost om Göteborg. Nu är siktet inställt på att bli en framgångsrik travtränare. Bild: Jan Larsson

Tommy tänker satsa något alldeles i hästväg

Halmstadstränaren Tommy Karlstedt flyttade till Fotskäl och blev Åbytränare. Med köpet av Dunevad Travcamp har också pojkdrömmen om att äga en egen gård gått i uppfyllelse.

ANNONS

Vi står vid staketet och tittar ut över ägorna med hagar och böljande åkerlandskap. Tommy menar att här är perfekta förutsättningar för att träna hästar. Han och sambon flyttade till Fotskäl i början av november och en anläggning på 42 hektar, fyra stallbyggnader och boningshus.

– Köpet av gården är en jättesatsning från vårt håll. Vi hoppas ju samtidigt att både anläggningen och vi ska utvecklas och bli bättre på alla plan.

I pappas fotspår

Med en pappa som heter Ralf Karlstedt och är proffstränare i Mantorp blev han tidigt involverad i travvärlden.

– Från början var det väl inte så självklart att jag skulle börja med trav. Jag spelade mycket fotboll tills jag skadade foten vid 14 års ålder. Det blev ett uppehåll med fotbollen och då fick jag åka med till stallet i stället. Sedan kan vi väl säga att jag bytte karriärspår.

ANNONS

Som många andra inom travet gick han travgymnasiet i Wången i Jämtland. Från 2011 har Tommy sedan varit proffstränare i Halmstad. Men där fanns också en dröm om något annat.

– Jag har alltid varit sugen på en egen gård. Det har liksom varit pojkdrömmen. Så vi har väl varit runt och kollat lite på några ställen.

Tommy hade sedan tidigare kontakt med Jon Walter Pedersen, sportchef på Åby och dåvarande ägare till Dunevad Travcamp.

– Jon frågade efter tag om jag ville köpa stället och då började ju tankarna snurra i huvudet. Jag sa att jag självklart är intresserad, men att det är en jätteinvestering i min värld och att jag måste lösa den biten för att kunna säga ja. Men vi hittade en lösning och till slut bestämde vi oss. Ibland måste man våga för att komma vidare, säger Tommy.

Samarbete med Robert Bergh

För dagen är det Tommy och sambon som ingår i teamet. Av de 88 boxarna på gården är i dag drygt hälften uthyrda till hästägare. Hajom blir på det viset ett travcentrum i regionen, med Robert Bergh som sedan tidigare har sin träningsanläggning alldeles nära Dunevad.

LÄS MER: Robert Bergh – bakom pengarna och pokalerna

ANNONS

– Jag kommer att ha ett samarbete med honom och ska ta hand om ett 20-tal av hans ettåringar. Då blir jag unghästtränare åt Bergh, något som jag verkligen ser fram emot. Robert är en stor tränare med bra material. Det innebär lite personalökning, men det är bara positivt och väldigt inspirerande så klart.

Du har med flytten också blivit Åbytränare. Tankar om det?

– Det ser jag som väldigt positivt på alla sätt. Åby är en bana som ligger i framkant, en väldigt modern anläggning som de fortsätter att utveckla. Det är något som ligger i tiden och måste till för att vi ska kunna locka folk till vår sport, menar Tommy.

Expansion runt Åby-banan

Åby bygger just nu både hotell och mässhall vid tävlingsarenan. Något som Tommy menar underlättar för tränare.

– Åby har också ett antal loger vid banan till sina hemmatränare. Sedan körs ju tävlingar ofta sent på kvällar, så då passar det väldigt bra att ha ett hotell vägg i vägg, då behöver man inte skicka hem hästägarna på natten.

Bild: Jan Larsson

En typisk arbetsdag börjar vid 6-tiden på morgonen, då hästarna fordras och banor sladdas. Därpå görs det rent i stall och boxar, följt av träning fram till lunch, varefter hästarna kanske behöver masseras, bandageras och skos.

ANNONS

– Det är alltid mycket att göra när man har en egen gård och jobbar med travhästar.

Samtidigt är det väldigt stimulerande och roligt att arbeta med de här djuren. Man är utomhus och jobbar och känslan att sitta bakom en häst, den går inte att beskriva, den måste upplevas, menar Tommy.

Mest unga hästar

I dag är det mest unghästar i träning, kommande förmågor som Tommy säger.

– Den stora skillnaden mot tävlingshästar är att unghästar oftast inte har en susning om vad de ska göra. De har aldrig varit med om det vi ska skola in dem till. Så de kräver mycket mer tid, mer körning och i lite lugnare tempo. Man kan inte stressa eller tvinga fram någonting, utan kondition och sådant får byggas upp med tiden.

Målsättningen är att fortsätta arbeta som tränare åt andras hästar.

Lördagen den 15 december kommer han att ha en kund- och sponsorträff på Åby.

– Ja, då är det jultrav och V75-tävlingar. Det är sätt att visa upp sig. Så här efteråt hade det kanske varit bättre om jag haft 15 starthästar när jag gick in i den här storsatsningen och synts lite mer på banorna. Men vi ska försöka göra lite liv ifrån oss ändå framöver, säger Tommy och klappar en av de nyfikna unghästarna på huvudet.

ANNONS

Tommy Karlstedt

Ålder: 33 år.

Familj: Sambon Caroline Björnskiöld.

Bor: Fotskäl.

Yrke: Travtränare.

Intressen: Gården och hästarna.

Aktuell: Är på Åby under jultravet den 15 december för att bland annat hålla träff för hästägare och sponsorer.

ANNONS