Tanya Singh pluggar till systemvetare har i en tävling utsetts till årets tech-tjej. Hon vill gärna peppa unga tjejer att satsa på it. "Man behöver inte vara en tech-nörd för att jobba med teknik eller programmering", säger hon.
Tanya Singh pluggar till systemvetare har i en tävling utsetts till årets tech-tjej. Hon vill gärna peppa unga tjejer att satsa på it. "Man behöver inte vara en tech-nörd för att jobba med teknik eller programmering", säger hon. Bild: Roger Johansson

Tanya tar ständigt tekniken till nya nivåer

Fler unga tjejer borde våga välja yrken inom it. Tanya Singh tycker att det i dag är allt för många som felaktigt tror att det inte är något för dem. Det vill hon ändra på.

ANNONS
|

Själv läser hon till systemvetare på Göteborgs Universitet och tidigare i år utsågs hon till årets tech-tjej. Syftet med tävlingen, som sedan tio år anordnas av Microsoft, är att få fler unga tjejer att utbilda sig inom it-branschen. Tanya trivs med att vara en förebild och vill gärna peppa unga tjejer att välja it.

– Kom som du är. Just du behövs, och man behöver inte vara en tech-nörd för att jobba med teknik eller till exempel programmering.

Ett annat råd är att man ska inse att det finns strukturer som gör att färre kvinnor väljer tekniska yrken, men att man helt enkelt struntar i dem.

ANNONS

– Det är viktigt att ha med kvinnor i processerna där man utvecklar olika it-lösningar. Ett exempel som gör detta tydligt är när Apple lanserade sin hälsoapp. Då hade de inte med menstruationscykeln, men allt annat. Det blir väldigt konstigt att missa det, när uppemot halva befolkningen har mens.

Bild: Roger Johansson

Tanya tycker tyvärr att hon ofta möter fördomar och hon är rätt trött på att höra kommentarer kring sitt yrkesval. Bekanta som oväntat frågar förvånat: ”men gillar du ens programmering”?

– Det känns inte så fräscht att bli ifrågasatt på det sättet, och jag förstår att det är naturligt för många att välja bort det när ingen tror på det.

Vill vara en förebild

Tanya tror att det är otroligt viktigt att unga tjejer kan se henne som en förebild, inte bara för att hon är kvinna, utan även det faktum att hon har utländskt påbrå. Att de ser att det går utmärkt att skaffa sig en högre utbildning inom it även om man är tjej och tillhör en minoritet. Tanyas egen stora förebild i livet är hennes pappa.

– Min far hade en tydlig indisk brytning, och det var svårt för honom. När jag var liten såg jag hur han kämpade ute i butiken eller med myndigheter när de inte tog honom på allvar. Och bara att se att han tog kampen varje gång, det smittar av sig. Jag såg att det är värt det. Han stod upp för sig själv och för oss när vi var unga. Det vill jag också göra.

ANNONS

Tidigt teknikintresserad

Att hon själv skulle välja en utbildning inom it var dock ingen självklarhet i unga år, men det fanns tidigt ett teknikintresse.

– Jag var nog den hemma som vågade testa, och det innebar även att jag kunde ha sönder saker.

– Min storebror var försiktig och tog hand om sina grejer, men jag tyckte att sakerna inte nådde upp till sin fulla potential om man skulle vara överdrivet försiktig. Jag vill ta reda på saker. När vi fick vår första VHS-spelare, så ville jag såklart ta reda på hur den såg ut inuti.

Bild: Roger Johansson

Övning ger färdighet och om någon av föräldrarna fick problem med sin dator, till exempel ett virus eller liknande, så frågade de gärna en åttaårig Tanya.

– Det var en ära att de kom till mig, min storebror var ju den smarta. Och visste jag inte så googlade jag. Jag har haft lätt för att koncentrera mig hundra procent och nörda ner mig i saker när jag vill förstå något.

Föräldrarna sålde in idén

Trots visad talang för teknik tyckte hennes föräldrar att juridiken var något som hon borde satsa på.

– Jag tror jag var i nioårsåldern när mina föräldrar sa att jag borde bli jurist. De tänkte att samhället på så sätt skulle komma att respektera mig. Det var viktigt för pappa, för de tog inte honom seriöst, så mig skulle de i alla fall respektera. Trots att jag är kvinna och tillhör en minoritet, så skulle jag få min plats. De sålde in idén att jag skulle bli jurist.

ANNONS

Men när hon väl kommit in på juristlinjen insåg hon snart att det hon sett fram emot under många år och kämpat för, inte var så kul och den tilltänkta respekten och platsen fick hon inte. Så hon sadlade om och valde i stället systemvetarlinjen.

Tycker om att ta ansvar

Tanya gillar att ta ansvar och driva saker, därför definierar hon fritid som sysselsättningar där hon inte behöver ta ansvar.

– Jag gillar att träna och har börjat boxas i Angered. Det är så kul. Det är med folk från olika bakgrund, det vi har gemensamt är boxningen. Jag bodde där som liten och gillar verkligen Angered, det är en bra mix av olika människor.

Ett annat fritidsintresse är en nystartad podd där Tanya tillsammans med Isra Hayoti pratar avslappnat om tech. Målet är att nå ut till de som inte inser att de gillar tech.

– Tech genomsyrar i princip allt och är därför, enligt oss, en demokratisk fråga. Det är tyvärr vanligt att man gör det svårare än det är för de som inte studerar eller jobbar i branschen och då stänger ute många. Vi tycker det är viktigt att man gör det tillgängligt för samtliga.

Tanya Singh

Ålder: 25 år.

Bor: Backa.

Familj: Maken Daniel, mamma Ruchika, pappa Manjit, storebror Dinank, lillebror Kartikey.

Gör: Läser till systemvetare på Göteborgs Universitet.

Intressen: Rymden, tränar boxning, lära sig nya språk, spel som Cuphead, Switch eller brädspel som Dominion, Hint och Munchkin.

Driver podden: Tea with IT, där hon tillsammans med Isra Hayoti pratar om tech för de som ännu inte inser att de gillar ämnet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS