Etikettexperten Mats Danielsson ger tips och råd till både gäster och brudpar. Foto: Unsplash
Etikettexperten Mats Danielsson ger tips och råd till både gäster och brudpar. Foto: Unsplash

Så mycket pengar bör du lägga på bröllopspresenten

ANNONS
|

Att bli bjuden på bröllop är roligt –men det brukar också väcka en del frågor. Ofta är det lika svårt att vetahur mycket pengar man ska lägga på bröllopspresenten som det är att bestämma vad man ska ha på sig.

Enundersökning från den amerikanska sajtenRetail Me Notvisar attförra åretsbröllopsgäster planeradeatt spendera 1750 kronor på en bröllopspresent till ett syskon, 1400 kronor till en nära vän, 560 kronor till en kollega och 400 kronor till en ytlig vän ellerbekant.

LÄS OCKSÅ:Så här kan du gifta dig

Hur bra det stämmer in på svenska bröllopsgäster är såklart svårt att veta, men enligt forumtrådar om ämnet påFamiljelivochBröllopstorgetverkar det som att svenskarna tänker i ungefär samma banor. Men självklart väljer vissaatt köpa något betydligt dyrare medan andra absolut inte har råd att lägga så mycket pengar på en present.

ANNONS

Inga konkreta regler

Enligt etikettexperten Mats Danielsson finns det inga regler för hur mycket pengar man skalägga på en bröllopspresent.

– Man kan inte säga att det ska kosta si eller så mycket. Det beror på hur nära man står brudparet och hur mycket man tycker det är rimligt att ge, säger han till GP.

För att slippa eller minska antaletfrågor och funderingar kanbrudparet skriva ner vad de önskar sig och dela med sig av önskelistan till gästerna. Då får gästerna hjälp på traven och behöver inte grubbla i onödan.

– Ja, det är bra om brudparet sätter upp någon form av önskelista, det underlättar för gästen. Och dåär det också braom någon har koll på listanoch kan bocka av så att det inteblir dubbelt upp av något.

Pengar ett känsligt ämne

Det blir allt vanligare att brudparönskar sig pengar, ett bidragtill festen eller bröllopsresan, ipresent.Men enligt Mats Danielsson är det inte att rekommendera.

– Det skulle aldrig falla mig in att göra så. Om man som brudpar måste be om pengar så tycker jag i stället att man ska sänka ambitionen med bröllopet

LÄS OCKSÅ:Så tyder du klädkoden på bröllop och fest

Men om brudparet ändå önskarsig pengar kommer vi tillbaka till frågan:hur mycket ska man ge? Vissa säger att man ska utgå från hur mycket paretlagt på varje kuvert, men Mats Danielsson tycker inte att det har med saken att göra.

ANNONS

– Vill man önska sig pengar så brukar jag föreslå att brudparet gör i ordning ett kuvert eller liknande där gästerna kan lämna pengar anonymt så att det inte syns hur mycket de olika gästerna ger.

– Att begära pengar insatt på ett konto eller liknande säger jag blankt nej till, säger Mats Danielsson.

Tanken som räknas

Vad kan man egentligen förvänta sig om brudpar? Måste gästen ha med en present överhuvudtaget?

– Presenten är en lyckönskan, det är inget man kan förvänta sig. Man skulle i princip kunna gå till bröllopet tomhänt, men det är inte heller något som jag rekommenderar.

– Att måla en tavla, dreja en kruka eller köpa något på loppis går också bra. Det är tanken som räknas, avslutaretikettexperten Mats Danielsson.

ANNONS