Månaderna före VM har laget provat viner nästan varje dag för att träna.
Månaderna före VM har laget provat viner nästan varje dag för att träna. Bild: Privat

Svenske lagkaptenen i vinprovnings-VM: "Man är rätt mör efter tävling"

I helgen avgjordes VM i vinprovning på ett slott i södra Frankrike. Förra året tog Sverige hem segern, men i år fick göteborgaren Mats Burnert och hans lagkamrater nöja sig med en niondeplats.
– Hade vi haft rätt på en druva till hade vi kommit tvåa, säger Mats Burnert.

ANNONS

Tävlingen anordnas av den franska vintidningen La Recue du vin de France och i år hade 26 länder anmält sig. Efter att ha provat sig igenom tolv viner hamnade förra årets världsmästare – det svenska laget – på nionde plats.

– Det var utmanande och krävande. Man är rätt mör efter tävling, säger Mats Burnert, lagledare för det svenska laget.

Hade de fem svenska vinprovarna bara lyckats gissa rätt på en druva till hade det inneburit en andraplats.

– Vi kan lite bättre än vad vi presterade, men vinprovning är alltid svårt. Vi gjorde ett bra resultat på de vita vinerna men lite sämre på de röda. Det var många duktiga lag från hela världen och tuff konkurrens. Vi är ganska nöjda med att vara bland de tio bästa i världen.

ANNONS
Göteborgaren Mats Burnert är lagledare och tävlade tillsammans med Trollhättanduon Torgny Almgren och Ulf Palmnäs och Piteåborna Jerker Delsing och Richard Granberg.
Göteborgaren Mats Burnert är lagledare och tävlade tillsammans med Trollhättanduon Torgny Almgren och Ulf Palmnäs och Piteåborna Jerker Delsing och Richard Granberg. Bild: Privat

LÄS MER: Sverige vin(n)ande lag i VM

Har 13 minuter på sig per vin

Lagen i VM består av fem personer – en lagkapten och fyra provare. Laget ska prova tolv viner och får in ett i taget. De har 13 minuter på sig att analysera varje vin innan nästa serveras. Uppgiften består av att kunna svara på vilken druva det finns mest av i vinet, vilket land och vilken by vinet kommer ifrån, vad producenten heter och vilken årgång det är.

– Det förekommer viner från hela världen, så tillverkare och årgång blir väldigt svårt. Man kan först avgöra ungefär var vinet kommer ifrån och vilken druvsort det är. Sen måste man gå mycket djupare för att lista ut resten. Man behöver ha provat rätt mycket vin för kunna det, säger Mats Burnert.

Han menar att de svenska framgångarna i vinprovningstävlingar beror på ett stort vinintresse i Sverige och framförallt ett intresse för att prova olika sorters viner. Många andra länder är mer lokala och fokuserade på sina egna regioner.

Årets vinnare i vm blev Belgien. Tvåa blev Finland, som förra året hamnade på femte plats.

LÄS MER:Nya favoriter på vinhyllorna

"Man spottar ut allt"

Det svenska laget har plockats ut genom deltävlingar hos vinföreningen Munskänkarna, som har 27 000 medlemmar i Sverige och 1 300 i Göteborg. Föreningen har en egen utbildningsorganisation och medlemmarna kan engagera sig från nybörjarnivå till över sommeliernivå.

ANNONS

Lagmedlemmarna som tävlade i VM är från Göteborg, Trollhättan och Piteå. De stora avstånden har gjort att de skött det mesta av basträningen hemma hos sig själva och träffats några gånger för prova viner tillsammans.

– Det är viktigt att kunna kommunicera eftersom det är en lagtävling. Vi har en egen taktik för hur vi gör under tävlingarna och vet vem som är bäst på vad. Jag som lagkapten står oftast för byar och producenter, medan de andra brukar ringa in druvor och land, säger Mats Burnert.

Månaderna före VM har laget provat viner nästan varje dag för att träna. Men ansträngningarna har inte lett till någon huvudvärk, varken under VM eller träning.

– Man spottar ut allt, för man måste vara skärpt och kunna analysera dofter och smaker, samt memorera dem, även under träning. Sen kanske man kan svälja ett glas efteråt.

Trots det ständiga och väldigt detaljerade analyserandet av viner tycker inte Mats Burnert att han och de andra som provar viner på hög nivå har tappat förmågan att njuta av vin på fritiden.

– Utanför tävlingsmomentet är vi är nog ganska bra på att njuta. Det behöver heller inte vara så märkvärdiga viner, utan bara ett gott glas vin helt enkelt

ANNONS

LÄS MER:Här är årets bästa vita viner

ANNONS