Svartkålen är det nya svarta

Ett sunt alternativ till snacks är att riva bladen i bitar.

ANNONS
|

Svartkål är vanvettigt nyttigt, mättande och smakrikt. Äntligen hittar vi den i vanliga butiker. Det tog ett par tusen år för cavolo nero att hitta från Toscana till Svedala. Här kallar vi den svartkål (vilket är en ordagrann översättning), men även palmkål ibland, på grund av sättet som den växer på. Kålplantan ser ut som en liten grönsvart palm i miniatyr helt enkelt. Svartkålen är sprängfylld av allehanda nyttigheter såsom lutein (skyddar bland annat mot grå starr), B-, K-, A- och C-vitamin samt fiber, magnesium, järn och kalcium. En stilfull vitamintablett med andra ord.

Dessutom smakar den förbålt gott. Svartkål har en djup nötig smak i klass med sin mörka färg och som kompletteras perfekt med en aning sötma. Rent genetiskt lär det vara en korsning mellan grönkål och savoykål, men smaken känns något mer raffinerad. I de flesta recept går det dock att byta ut svartkål mot någon av kusinerna. Svartkål är väldigt vanlig i italiensk mat. Framför allt i Toscana, där den också kommer ifrån och tros ha odlats sedan 600 år f.Kr. Där används den gärna i rustika soppor och pastarätter. Svartkålen har många smakpolare. Några av dem är bacon, smakrika ostar, vitlök, chili, citron och svamp. Den passar som sagt utmärkt i soppa, men också i gratäng, gräddstuvad, i wokrätter, på pizza eller ångkokt som tillbehör. Den går att äta rå i sallad, men då gäller det att strimla den rätt så fint. Ett sunt alternativ till snacks är att riva bladen i bitar, vända dem i olivolja och flingsalt och tjoffa in dem i ugnen tills de torkar. Nyttigare chips får man leta efter. Men det bästa av allt är att svartkål äntligen går att få tag i vanliga matbutiker. I annat fall är det bara att tjata.

ANNONS

Pasta med svartkål, karamelliserad rödlök och getost Till 4 portioner, 40 minuter Läcker pasta där svartkålen kommer till sin rätt. 600 g svartkål, alternativt grönkål olivolja 3 rödlökar, tunt skivade salt 3 vitlöksklyftor, tunt skivade 1 tsk torkad timjan nymalen svartpeppar cirka 350 g valfri pasta cirka 250 g mjuk getost 1 tsk rosépeppar 1 citron Hetta upp olja i en stor stekpanna och tillsätt rödlöken. Låt den mjuksteka i cirka 10 minuter eller tills den börjar få färg. Salta lite och tillsätt vitlök och timjan. Sänk värmen och låt den steka ytterligare minst 10 minuter eller tills löken är mjuk och karamelliserad. Skär bort den grövsta mittsträngen på svartkålen, strimla resten och lägg ned i pannan med löken. Peppra och lägg på locket och låt puttra medan du kokar pastan al dente i en rymlig kastrull. Spara lite av kokvattnet i en mugg. Blanda pastan med löken och kålen, tillsätt lite pastavatten och rör om kraftigt. Bryt eller klicka över getosten. Smula över rosépeppar och riv över citronskal. Servera gärna med parmesan.

Pizza med svartkål, salsiccia och rostad vitlök Till 4 portioner, 20 minuter Det här är en av de godaste pizzor jag någonsin lagat – och det har hunnit bli ett par stycken… Måste testas! cirka 250 g svartkål, grovt skuren 4 vitlöksklyftor, finhackade 4 msk olivolja 1 pizzakit med tomatsås 2 salsicciakorvar, cirka 150 g, helst råa 1 mozzarellaost chiliflakes flingsalt nymalen svartpeppar nyriven parmesan några kvistar färsk oregano eller 2 tsk torkad Häll vitlöken i en kastrull med oljan. Hetta upp och låt den precis få färg och börjar dofta, men passa så att den inte bränns – då blir den besk. Rulla ut pizzabotten på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla botten med oljan. Bred på tomatsåsen (ta helst inte allt, det blir lätt lite kletigt). Ta bort skinnet från korvarna och bryt över dem i bitar. Strö över svartkålen. Bryt mozzarellan i bitar och strö över. Tillsätt chiliflakes. Salta och peppra, riv över parmesan och strö över oregano. Grädda i 250 grader i cirka 10-15 minuter eller tills pizzan får fin färg.

ANNONS

Italiensk bondsoppa med svartkål och farro Till 4 portioner, 1 timme Italienarna är fantastiska på rustika soppor. Det här är en gammal bondsoppa som jag bara älskar. cirka 200 g svartkål, alt. savoykål olivolja 1 liten gul lök, tunt skivad 1 morot, hackad 1 selleristjälk, hackad 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 liter hönsbuljong 1/2 msk finhackad salvia 1 1/2 dl gryn – hel farro, dinkel eller matvete 1 burk borlottibönor, à 400 g fäskriven parmesan 1/2 dl finhackad bladpersilja flingsalt nymalen svartpeppar Ta bort mittstammen på kålen och strimla resten ganska grovt. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en gryta. Mjukstek lök, morot och selleri på svag värme i cirka tio minuter. Tillsätt vitlök och fräs en halv minut utan att det bränns. Tillsätt buljong och salvia och koka upp. Häll i grynen lite i taget, sänk värmen och sjud enligt tidsansvisningen på förpackningen eller tills de är mjuka. Tillsätt kål och de avrunna bönorna på slutet. Det här stadiet är frivilligt, men gör det hela ännu godare: Häll av ungefär en tredjedel av soppan i en bunke och mixa. Häll tillbaka det i kastrullen tillsammans med 1-2 deciliter kokande vatten, så att soppan får lagom konsistens. Låt sjuda någon minut. Tillsätt generöst med parmesan och persilja. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar, dekorera med persilja och ringla över lite olivolja i varje. Servera med extra parmesan och svartpeppar, samt ett gott bröd.

ANNONS

Mia Gahne

Bilder: Janerik Henriksson

ANNONS