Susanne Trydal har alltid läst mycket, och kvaliteten på litteraturen har skiftat. "Att barn och ungdomar tycker om att läsa samma sorts böcker upprepade gånger är inget negativt", tycker hon. "Det övar upp läsförståelsen och vidgar intresset".
Susanne Trydal har alltid läst mycket, och kvaliteten på litteraturen har skiftat. "Att barn och ungdomar tycker om att läsa samma sorts böcker upprepade gånger är inget negativt", tycker hon. "Det övar upp läsförståelsen och vidgar intresset".

Susanne brinner för sina böcker

Susanne Trydal lever sin dröm både på jobbet och på fritiden.

ANNONS
|

Susanne Trydal pluggade historia i Lund och såg en framtid vid Universitetet. Ett extrajobb i en bokhandel ändrade planerna och ledde henne till barndomens dröm. I dag är hon författare och försäljningschef för barn- och ungdomslitteratur på Bonniers.

Som 21-åring fick hon extrajobbet på bokhandeln i Malmö, mitt i rearuschen. Överväldigad av personalrabatten köpte hon hem 24 böcker första veckan. Hon trivdes bra i butiken, och gjorde ett tillräckligt gott jobb för att bli erbjuden en anställning som butikschef i Stockholm. Beslutet var inte helt lätt.

I Åsa, söder om Kungsbacka fanns basen, och västkusten kändes fortfarande som hemma. Dessutom var Susanne ung och helt oerfaren som chef. Men 2007 tog hon steget och avbröt studierna i Lund för ett nytt liv i huvudstaden. Ett återkommande uppdrag som Susanne snart tog över var ansvaret för Akademibokhandelns monter på Bokmässan. Ett krävande arbete, men som också öppnade dörrar i branschen.

ANNONS

– Där lärde jag känna folk på Bonniers, och de kontakterna kan ha hjälpt till när jag fick jobbet som försäljningschef på barn- och ungdomssidan, säger hon.

Faktum är att det var det första jobbet hon aktivt sökt sedan den där dagen hon fick extrajobbet i Malmö som nybliven student. 2014 började Susanne Trydal på det stora förlaget och har nu möjlighet att påverka vad landets barn läser.

– Jag har mitt drömjobb. Det är roligt varje dag, och sedan går jag hem och skriver, säger hon.

För tre år sedan träffade hon Daniel Åhlin, som hon alldeles nyligen gifte sig med. På ett café i Daniels hemstad Östersund, ganska snart efter de träffats, hamnade de i en diskussion om troll och begreppet bortbytingar. Varför skulle trollen byta bort sina ungar mot människobarn?

– Vi pratade om fantasy, och att till exempel berättelser om vampyrer är populära bland unga, men att det då, 2013, ännu inte fanns någon ungdomslitteratur om nordisk folktro, säger Susanne Trydal.

Hennes och Daniels teorier om fenomenet bortbytingar ledde fram till trilogin Hallahem, vars första del gavs ut två år efter samtalet på caféet. I Hallahem lever trollen utanför civilisationen och de behöver spioner bland människorna. Därför byts barnen ut.

ANNONS

Susanne Trydal och Daniel Åhlin skriver på tredje delen av ungdomstrilogin nu, och det är främst helgerna som vigs åt det jobbet. Det är slitsamt att skriva romaner vid sidan av ett heltidsjobb. Våren har inneburit en del extra stress i och med planeringen och genomförandet av försommarbröllopet. Men utgivandet av en bok har varit en barndomsdröm för Susanne, och det har motiverat henne till att fortsätta.

– Mest för att kunna lämna efter mig någonting som lever vidare. De här böckerna kommer finnas på Kungliga biblioteket nu. Dessutom är jag stolt över att ha kunnat slutföra något, säger hon.

Just barn- och ungdomslitteratur tycker hon är extra intressant, och hon minns en barndom omgiven av mycket böcker och berättelser.

– Jag ljög mycket som barn, säger hon.

Uttalandet nyanseras när hon beskriver hur hon drömde och fantiserade när hon var liten, och läste sina favoritböcker om och om igen. Det var när hon som 12-åring läste Jostein Gaarders filosofiska ungdomsroman Sofies värld som Susanne verkligen lät sig slukas av litteraturen. Innan dess var det lättlästa dussinromaner med röda ryggar som avverkades i en faslig hastighet.

– Jag fördömer inte den typen av läsande, och jag ser det inte som skräp. Barn tycker om upprepning, och att läsa samma typ av berättelse gång på gång. Det är en inkörsport till tyngre litteratur, säger hon.

ANNONS

Hon är entusiastisk när hon pratar om unga människors läsande. Hur man med engagemang och kunskap kan pusha barnen att ta sig an mer avancerade böcker och utvecklas som personer. Hon är väl medveten om svårigheten att försöka konkurrera med Internet och sociala medier. Hon hamnar själv gärna i soffan med mobilen i handen, men har numera surffri tid på tunnelbanan till och från jobbet. På så sätt hinner hon ägna sig åt läsning över en timme om dagen, trots heltidsjobb och romanskrivande. När sista delen av Hallahem är klar ser hon fram emot en paus i skrivandet.

– Daniel har flera idéer på gång, men då kan jag hellre korrekturläsa hans texter. Jag är inte så sugen på något nytt bokprojekt nu på ett tag, säger Susanne Trydal.

Fakta: Susanne Trydal

Ålder: 35.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Daniel Åhlin.

Yrke: Försäljningschef för barn- och ungdomslitteratur på Bonniers, och författare.

Intressen: Böcker, musik, mat, kakor och klänningar.

ANNONS