Samtidigt är livet underbart och följer en perfekt utstakad rutin som ger maximal glädje.
Samtidigt är livet underbart och följer en perfekt utstakad rutin som ger maximal glädje. Bild: Thomas Drakenfors

Stig är ingenjören som aldrig slutade jobba

Vissa ser fram emot pensionsåldern och tycker det ska bli skönt. Andra, som ingenjören Stig Hammarson, kan inte riktigt se glädjen i att slösa bort sin tid med att slå dank till döddagar.

ANNONS

Den som promenerar från centralstationen mot Odinsgatan en vardagsmorgon möter en mängd människor i karriären. På väg mot arbetsplatser i centrum, eller till ett tåg eller en buss. En av dem är ingenjören Stig Hammarson, med sin ryggsäck över axeln.

Han tar varje morgon den här vägen till sitt kontor på en konsultbyrå som ligger längs den långa sträckan mellan centralstationen och Svingeln. En blåsig passage som förr förknippades med mc-verkstäder, arbetarfik och strippklubbar men som på senare år skiftat karaktär till modern urbanism. Här, på morgnarna, är Stig Hammarson inte mer än en i mängden. Med den skillnaden att han började arbeta långt innan de flesta andra där ute i strömmen av jobbare ens var födda.

ANNONS

För 55 år sen var han klar med sin utbildning, lite senare än många jämnåriga.

– Ja, jag fick gå om ett par år … jag hade lite problem med kemin. Sen gick jag dessutom två gymnasielinjer. Efter att ha blivit klar med allmän linje, började jag om med teknisk säger han.

Dubbelheten har han aldrig ångrat

– Det gav mig en bred allmänbildning som jag har haft nytta av.

Som ingenjör fick han först jobb på Göteborgs spårvägar och fortsatte sedan till stadsbyggnadskontoret där han var kvar i 31 år. Om han hade problem med kemin var han desto vassare på geometri och hittade en nisch i att planera spårvagnsspår för en rad olika städer. Förutom i Göteborg har han jobbat med sådana uppdrag i Norrköping, Stockholm och Lund. Även i Danmark.

I slutet av sitt arbetsliv hamnade han åter på Göteborgs spårvägar. Men ungefär när han nådde maxåldern för anställda och skulle gå i pension, blev han änkling.

Ett hårt slag och en tung sorg

– Jag tänkte, vad ska jag hitta på nu?

Att bara gå hemma och vara overksam tyckte han verkade meningslöst. Dessutom gillade han sitt jobb, var inte kroppsligt utsliten som en del grovarbetare och hade en gångbar kompetens. Så slumpade det sig att han blev uppringd av en konsultbyrå specialiserad på hållbara transporter och blev erbjuden anställning. Sedan dess har han fortsatt och inte sett någon anledning att sluta.

ANNONS

– Nej, inte så länge det är roligt och jag är frisk.

Varje morgon hemma i lägenheten i Lunden gör han ett par mackor och en kopp choklad, äter och promenerar sedan de cirka två kilometerna ner till kontoret, några våningar ovanför en bowlinghall. Där börjar han dagen med en kopp kaffe och att byta några ord med de i snitt hälften så gamla kollegerna. Sedan går han in på sitt arbetsrum och tar itu med dagens värv och gillar varje sekund av det.

Jobbar när det finns något att göra

Överenskommelsen mellan honom och arbetsgivaren är att han jobbar när det finns något att göra, vilket som regel blir hyfsade arbetsveckor.

– I snitt fakturerar jag väl runt 80 till 90 timmar i månaden, säger han.

Precis lagom tycker Stig Hammarson. Ungefär som en typisk småbarnsförälder som gått ner i tid för att hinna hämta på dagis – som ett par av hans kolleger på byrån. Själv har han inga sådana åtaganden.

– Nej, mina barn är vuxna sedan länge men vi bor nära varandra och träffas ofta.

När han kommer hem från jobbet ägnar han sig åt sina intressen, som fotografi och att vårda äldre spårvagnar i föreningen Ringlinien. Han skriver även en del och har fått ett antal böcker utgivna genom åren. Litteratur med fokus på Göteborg, kollektivtrafik och liknande.

ANNONS

Vid niotiden på kvällen slår han på teven och ser på nyheterna, annars är han inte särskilt begiven på att titta på serier.

Fritid med flickvän och nöjen

Och om någon tycker att det låter som ensamt liv, så stämmer inte den bilden.

Han har en flickvän, en jämnårig kvinna som bor några stenkast bort i staden och som han gör saker tillsammans med: går på konserter, äter middag ute på stan och gör utflykter till intressanta platser.

– Sedan är jag kyrkvärd i S:t Pauli-kyrka på söndagarna. Det känns viktigt. Dels därför att jag är troende, dels för mötet med människor, säger han.

Den kristna tron delar han även med sin flickvän.

Befinner sig i existenstillvaron

Man skulle kunna säga att Stig Hammarson har gått in det läge som många gör i 40-, 50-årsåldern, ett tillstånd som varar till pensioneringen. Ett skede som den amerikanske författaren Richard Ford har kallat existenstillvaron: när ungarna flyttat hemifrån, karriären flyter på och livet är mer fritt igen.

Där har han blivit kvar, utan att skifta över till något typiskt åldringsliv.

– Egentligen skulle man ju kunna säga att det är helt galet att jag använder dagarna på det här sättet. Man får ju ändå vara krass och inse att det inte är så många kvar, säger han.

ANNONS

Samtidigt är livet underbart och följer en perfekt utstakad rutin som ger maximal glädje.

– Jag kan helt enkelt inte komma på något bättre. Jobbet är roligt och intressant. På dagarna umgås jag med smarta människor som jag har ett intellektuellt utbyte av. Varför skulle jag sluta med det, så länge jag är frisk och orkar?

Stig Hammarson

Ålder: Fyller 80 år den 26 juli.

Yrke: Seniorkonsult.

Bor: Lunden.

Familj: Två vuxna barn.

Intressen: Fotografi, spårvagnar och Göteborgiana.

Läser: Klassiska svenska författare, nobelpristagarna med flera.

Lyssnar på: Allt från Bach till Beatles.

Kör: Opel Astra från 2004.

Om arbetsdagen: Jag sover tills jag vaknar och är på jobbet runt nio. Sedan går jag hem vid halvfem. Men ibland tar jag långlunch med några studentkamrater.

Om slutet: Så klart inser jag att jag inte har ett så långt liv framför mig. Men är det inte så det är för oss alla? Allt i livet är ett lån. Hälsa, krafter, talang och inspiration ska lämnas tillbaka någon gång. Till dess gäller det att förvalta det väl och hitta en formel som får livet att kännas meningsfullt och roligt.

Andra yrkesverksamma 80-åringar

Paul McCartney, en gång i tiden basist i the Beatles. Under våren har han varit ute på en USA-turné, som avslutas den 16 juni, två dagar före hans 80-årsdag.

Joe Biden, president i USA, fyller 80 år den 20 november och är mer aktiv än någonsin i livet. Just nu har han bland annat en oroande geopolitisk konflikt i Europa och ett viktigt mellanårsval att koncentrera sig på.

Günther Wallraff, världsberömd journalist som gett upphov till uttrycket wallraffa (arbeta under täckmantel) och som aldrig lagt av. Leder i dag en grupp journalister på tyska TV-kanalen RTL, och fyller 80 år den 1 oktober.

ANNONS