Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  På sitt lilla familjehotell vid stranden i Platanias på Kreta förbereder sig Sofia Högman Smyrlaki på att under sommaren ta emot gäster från när och fjärran – och inte minst från sin gamla hemstad Göteborg.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sofia hittade både kärleken och paradiset

  Efter att ha vuxit upp i radhusområdet Lindås i Billdal i Göteborg var det meningen att Sofia Högman skulle bli förskollärare. Men livet tog en annan vändning. Nu strömmar göteborgarna till hennes lilla familjehotell Sonio Beach på Kreta där hon ibland bjuder upp till Zorba-dans vid stranden.

  Det är 20 år sedan hon fattade sitt livs beslut, att lämna Göteborg för Grekland och den stora kärleken. Nu bor hon med sin man Stathis och deras tre barn i turistorten Platanias. Men en gång om året återvänder hon till hemstaden, träffar sin stora familj och sina gamla vänner och får sig en riktig nostalgikick.
  – Det är härligt. Då brukar jag ta en liten biltur med pappa för att se vad som hänt i stan sedan sist. Och jag tycker faktiskt att Göteborg är sig ganska likt. Det är nog mer jag som förändrats och vant mig vid den lugna bystämningen här nere till skillnad från storstadsstressen, säger Sofia, som numera heter Högman Smyrlaki i efternamn.

  När vi möter henne utanför strandrestaurangen på Sonio Beach grillar hotellets vaktmästare Angelos lamm på löpande band.
  Grilldoften sprider sig över badstranden och det gör också tonerna av Mikis Theodorakis Zorba-musik.
  Sofia tar några trevande danssteg, gästerna ansluter en efter en och efter en stund är den virvlande Zorba-dansen i full gång. De grekiska byborna sätter sig på huk och klappar händerna på traditionellt vis.
  – Den här gången gick det ganska lugnt till. Ofta brukar det sluta det med att jag dansar på bordet.

  Det var på Lindåsskolan i Billdal och på Göteborgs samskola som Sofia gjorde sina första lärospån. Efter studentexamen bestämde hon sig för att läsa vidare till förskollärare. 
  – Jag har alltid tyckt om att arbeta med barn och för att känna mig för lite så drog jag till Italien och jobbade som au pair en period.
  Innan dess blev det dock en liten semesterresa med en kompis. Den gick till Kreta och där råkade Sofia träffa Stathis. Och det var just det ödet som kom att avgöra hela hennes liv.

  Det blev fler resor till Kreta och turistorten Platanias och Sofia och hennes grekiske vän blev ett par.
  – Jag hade dock bestämt mig för att avsluta mina studier innan jag flyttade ned. Den 10 juni 1995 tog jag min förskollärareexamen och dagen efter lämnade jag Göteborg och for till Grekland för gott, berättar Sofia.
  Hotell Sonio Beach drevs då av Stathis föräldrar och under några år jobbade Sofia som en av de ansvariga för Fritidsresors barnverksamhet Bamseklubben. När hon var ledig arbetade hon dessutom nattskift i hotellets restaurang, som drevs av hennes man.
  Något senare övertog de också driften av hela hotellet och i dag är det Sofia från Billdal som är hotellchef.
  – Det har varit tuffa år med den grekiska krisen och den svåra övergången till euro. Grekerna, som inte är intresserade av euron har varit hårt plågade av höga skatter, dåliga kurser och en massa nya avgifter och för vår del blev både hotellrörelsen och familjen lidande.
  Som en ytterligare börda kom sedan trenden med all-inclusive. Plötsligt skulle alla turister ha både mat och husrum i hotellpriset.
  – Det fungerade för de stora lyxhotellen, men småhotellen, som vårt, klarade inte av det, säger Sofia, som tvingades se researrangörerna vända henne ryggen.

  Plötsligt måste hon och hotellet stå på egna ben. Men hon är en kvinna med skinn på näsan och full av optimism och tog snabbt saken i egna händer. Hon började åka på turistmässor runt om i Norden för att marknadsföra sig och ragga sina hotellgäster på egen hand. Och hon lyckades vända utvecklingen. I dag har Sofia tagit sig igenom svårigheterna. Researrangörerna har kommit tillbaka och hotellrörelsen går bra igen.
  – Nu kan vi se tillbaka på det som varit positivt och roligt, säger Sofia, när vi sitter i hennes hotellfoajé och pratar.
  Hon pekar på några märken i det blankpolerade golvet. Det är märken efter klackar som dansat grekiska danser vid hennes "feta grekiska bröllop". Det var i oktober år 2000 som Sofia stod brud och gifte sig med sin Stathis i byns gamla bergskyrka.
  – Det var 400 gäster på bröllopsfesten. Släkt och vänner från både Göteborg och Aten och festen varade i en hel vecka. Vi spelade, dansade, åt och drack och krossade tallrikar enligt gammal grekisk tradition. Inte en tallrik var hel efteråt, säger Sofia.
  – En kväll var vikt för en speciell svensk fest. Mina morbröder spelade och det hölls tal. En lite lugnare fest. Inte så grekisk, säger Sofia, som nu gläds åt att få ta emot gäster från sin gamla hemstad.

  Från och med i år kör en researrangör direktflyg från Landvetter med hennes hotell Sonio Beach som destination.
  Sofia är lite nervös för att hon inte skall kunna prata den rätta dialekten med sina nya gäster.
  Tidigare har det gått direktflyg från Sundsvall och då lade hon sig till med lite norrlandsdialekt. Nu kommer det att bli lite mer "hemlandstoner".
  – Det ska bli "gôrskôj" med lite äkta göteborgska igen, säger hon med ett brett leende.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.