Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/4

Skynda på våren med en vårmeny

Äntligen, äntligen. Sakta börjar våren vakna. Mer efterlängtad än någonsin. Låt oss skynda på den genom att bjuda på en läcker vårmeny.
Det måste inte göra ont när knoppar brister. Det kan lika gärna vara ett enastående tillfälle att bjuda in nära och kära, vänner och bekanta, familj och grannar på middag. En chans att fira att de mörka dagarna ligger bakom oss. En nystart grundad på kärlek och omtanke.
Att äta tillsammans är något av det finaste man kan göra. Att visa att du bryr dig om människor i din närhet genom att laga mat åt dem är en fredshandling utan baktankar. Ingen blir ledsen av att bli bjuden på middag.


Och som för att heja på oss börjar naturen i sin tur äntligen bjussa på sitt allra finaste skafferi. Snart prunkar primörerna, dessa grönsakslandets primadonnor. Snart vankas vårlamm och vårkycklingar. Och innan vi hinner blinka säljs den första färskpotatisen till ockerpris och strax därefter är det jordgubbarnas tid.
Vårens skafferi fungerar som en själslig fönsterputsning som gör oss redo att ta oss an kastrullerna med nya krafter. För nog är det som om man går på tomgång de där sista vintermånaderna. Mentalt, fysiskt, ekonomiskt och inspirationsmässigt. Inte minst i köket.
Man är trött på grytor, trött på biffar, trött på pastakok och trött på hämtmat. Allt känns uttjatat, stentrist och vitaminfattigt.

För inspiration är faktiskt den absolut viktigaste kryddan. Den behöver några solglimtar och lite extra grönt för att vakna till liv. Och först nu kan man äntligen börja drömma om närodlade små potatisknölar från grannens åker, mjälla blomkålshuvud stora som småbarnsnävar och jordiga rädisor direkt från trädgårdslandet.
Så låt dig inspireras till att bjuda på vårmiddag. Frossa i primörer med milda, finstämda smaker och gläds åt det som komma skall.
Det blir en sommar i år också. Det står i min kalender.

 

 

Stekt sparris 
med salsiccia, ägg 
och hasselnötter

För 4 portioner, 20 minuter
Delikat liten förrätt. Här har jag använt rå salsiccia som är en fantastisk ingrediens, men hittar du inte det kan du använda chorizo i stället.
1 knippe grön sparris
1 rå salsiccia, gärna med fänkålssmak (alternativt 1 chorizo)
4 ägg
1 msk ättika
50 g hasselnötter
olivolja
1/2 citron
flingsalt
nymalen svartpeppar
färsk oregano

Bryt av ändarna på sparrisen.
Skär upp skinnet på salsiccian och skrapa ur innanmätet. Använder du chorizo skär du den i slantar eller tärningar.
Fyll en stekpanna med vatten, tillsätt ättika och hetta upp tills det börjar sjuda, det ska inte koka. Knäck försiktigt i ett ägg i taget, så nära vattenytan som möjligt. Sjud i 3-4 minuter och fiska sedan försiktigt upp dem med en hålslev. Lägg åt sidan.
Häll ut vattnet och rosta hasselnötterna i samma stekpanna tills de börjar dofta och fått fin färg på ytan. Gnid av skalet i en kökshandduk.
Hetta upp olja i stekpannan. Tillsätt korven och stek tills den får fin färg. Lägg i sparrisen och stek i 2-3 minuter tills den fått lite färg, men har fortfarande spänsten kvar. Pressa över citronsaft och fördela på fyra assietter. Häll över stekfettet från pannan. Lägg ett ägg på varje portion. Salta och peppra och garnera med färsk oregano.

Retro-kylling 
Provençale

För 4 portioner, 1 timme
En sjuttiotalsinspirerad rätt som jag tycker känns klockren på en vårmeny.
4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben
salt
nymalen svartpeppar
vetemjöl
olivolja
cirka 2 msk herbes de Provence
1 citron, i klyftor
10 vitlöksklyftor
5 schalottenlökar, i klyftor
1 dl torr vermouth
färsk timjan
valfria ångkokta grönsaker
bröd

Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kycklingdelarna med salt och peppar. Vänd dem i mjöl och skaka av överflödet.
Slå en skvätt olja i en ugnsfast form och lägg på kycklingen. Krydda med massor av herbes de Provence (finfin retroprodukt) och gnid in det i skinnet ordentligt. Fördela citron, hela skalade vitlöksklyftor och schalottenlök runt omkring och emellan klubborna. Slå på vermouthen.
Kör in hela rasket i ugnen i 25-30 minuter. Ta ut formen och ös kycklingen med steksaften. Stek ytterligare i 25-30 minuter eller tills klubborna är helt genomstekta.
Garnera med färsk timjan. Servera med ångade grönsaker eller en krispig grönsallad samt ett gott bröd att sluga upp steksaften med.

Vit chokladkräm 
med lime och 
passionsfrukt

För 4 portioner, 20 minuter
Lättlagad dessert som går hem hos alla sötsugna.
200 g vit choklad
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 liten nypa salt
20 g smör
2 äggulor
2 lime
2 passionsfrukter
mynta eller citronmeliss

Hacka chokladen. Värm grädde, crème fraiche och salt till kokpunkten (det får inte börja koka) i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör till en slät smet. Låt svalna lite och tillsätt sedan smör, äggulor och rivet limeskal.
Blanda runt tills smöret har smält och häll upp i fina små glas. Ställ i kylen i minst 30 minuter.
Dela passionsfrukterna och skrapa ur en halva över varje kopp. Garnera med mynta eller citronmeliss.

Text och recept: Mia Gahne

Bilder: Shutterstock images och Janerik Henriksson

 

Mest läst