Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/6

Så gör du den godaste gnocchin

Gnocchi är lättare att göra än att uttala, det är samtidigt en mättande, billig och mångsidig mat.

Gnocchi är både lätt och kul att göra själv. Mättande, billig och mångsidig mat som enkelt kan anpassas efter årstiden. Med eller utan potatis.
Låt oss börja med en språklektion. Gnocchi uttalas njåkki – och inget annat. G:et är stumt (eller rättare sagt blir till ett j efter n:et) och ”ch” blir alltid ”k” på italienska. Jag vet att det kan vara svårt att begripa, men så ligger det i alla fall till.
Gnocchi är alltså en form av pasta som i original innehåller potatis. Den bör ätas så färsk som möjligt, och färskare än att göra den själv är ju svårt att åstadkomma. Krångligt och kletigt? Inte alls, det är väldigt lätt och rasande roligt köksarbete.
Det du bör tänka på är att potatisen ska vara så varm som dina händer klarar av att hantera. Hinner potatisen kallna blir gnocchin studsig och hård i stället för fluffigt mjuk och härligt molnlik. Av samma anledning är det också viktigt att inte ta för mycket mjöl. Degen ska bara precis hålla ihop och får inte knådas för länge. Sedan är det upp till dig hur ambitiös du vill vara när det gäller själva utseendet. Jag tycker att det räcker att skära degrullarna i små bitar, men du kan också trycka till dem med tummen eller en gaffel för ett snyggare resultat.
Hur de än ser ut är det viktigt att gnocchin inte får koka för länge. De små klimparna är klara när de flyter upp till ytan, det tar inte mer än någon minut.
Det sköna med gnocchi är att de är så pass matiga och goda i sig att man inte måste vräka på värsta såsen för att få till en god middagsrätt. Några färska örter, lite brynt smör och rejält med parmesan räcker långt. Du kan också smaksätta själva degen med i princip vad som helst, i Italien beror det lite på i vilken landsände man bor. Men så här års tycker åtminstone jag att det passar perfekt med nässlor eller som i mitt recept härintill, ramslök, för den som kan få tag på det.
Varianten med ricotta är lite annorlunda och kanske inte den snyggaste, men likväl härlig mysmat av bästa märke som går snabbt att göra. Tillsätt primörer, skinka, örter eller vad helst du känner dig sugen på.
I gnocchins förlovade värld finns inga rätt och fel. Mer än när det handlar om uttalet.

 

Ramslöksgnocchi 
med salviasmör

För 4-6 portioner, 30 minuter
Vår + gnocchi = sant. Hittar du inte ramslök går det bra med nässlor. Spenat eller ruccola funkar också.
5 medelstora mjöliga potatisar
1 rejäl näve ramslök, cirka 40 g
1 ägg
riven muskotnöt
salt
nymalen svartpeppar
3-4 dl vetemjöl

Till servering:
100 g smör
1 näve färska salviablad
nymalen svartpeppar
färskriven parmesan

1. Förväll ramslök i lite vatten i en stekpanna tills den mjuknar. Låt rinna av och krama ur vätskan. Hacka fint. Du behöver ungefär drygt 1 dl urkramad och hackad mängd (du kan ta mer om du använder nässlor eller spenat).
2. Koka potatisen mjuk med skalen på och skala dem när de svalnat något.
3. Pressa eller stöt potatisen medan den är varm och blanda med ramslöken. Tillsätt ägg, muskot, salt och peppar. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en deg som inte klibbar. Du kan behöva ta lite mera mjöl, det beror på hur degen beter sig, men ta inte för mycket, då blir gnocchin hård och degig.
4. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en 2 centimeter tjock rulle. Skär i skivor och rulla till små bollar som du sätter tummen i så att det bildas en liten grop.
5. Häll i kokande saltat vatten och sjud tills gnocchin flyter upp. Låt rinna av.
5. Smält smöret och häll i salviabladen. Låt dem få lite färg utan att brännas. Slå smöret över gnocchin, peppra och riv över generöst med parmesan. Servera genast.

Paprikagnocchi med bacon och pinjenötter
4 portioner, 30 minuter
Här har jag utgått från färdig potatisgnocchi som du antingen gör själv eller köper i butik.
cirka 400 g färsk gnocchi
olivolja
1 gul lök, hackad
140 g bacon, strimlat
1 tsk rökt paprikapulver
80 g pinjenötter
2-3 vitlöksklyftor, tunt skivade
salt
nymalen svartpeppar
1/2 kruka basilika
färskriven parmesan

1. Mjukstek gnocchin i olivolja tills den får en aning färg. Tillsätt lök, bacon, paprikapulver, pinjenötter och vitlök och fräs ytterligare en liten stund.
2. Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen. Har du gjort egna kokar du dem tills de flyter upp till ytan. Låt rinna av, men spara lite av kokvattnet i en mugg.
3. Blanda gnocchi med baconröran och lite kokvatten. Sätt tillbaka på plattan och rör om ordentligt. Salta, peppra och riv över basilikablad samt generöst med parmesan.

Ricottagnocchi med sparris och citron
2-3 portioner, 30 minuter
Lite lättare och fluffigare variant som är ganska kladdig att göra, men med en spritspåse går det smidigt.
250 g ricotta
1 ägg
1 1/2 dl färskriven parmesan + extra
1 krm salt
nymalen svartpeppar
cirka 1 dl vetemjöl
cirka 150 g valfri svamp
2 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
1 knippa sparris
1 citron
flingsalt

1. Blanda ricotta, ägg, parmesan, salt och peppar i en bunke. Arbeta ned lite mjöl i taget tills du får en mjuk och ganska kladdig deg. Häll över i spritspåse.
2. Stek svamp med vitlök i olja tills den får lite färg. Salta och peppra.
3. Koka upp saltat vatten i en rymlig kastrull. Spritsa i ungefär tio klimpar i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp till ytan. Det tar 1-2 minuter. Lyft försiktigt upp med hålslev, låt rinna av och lägg i en varm skål. Fortsätt tills 
smeten är slut. Bryt av ändarna på sparrisen och låt knopparna koka tillsammans med den sista omgången gnocchi.
4. Fördela gnocchi, sparris och svamp på tallrikar. Ringla över olivolja, riv över citronskal och extra parmesan, peppra och salta med flingsalt. 
 

Mest läst