Säsong för picknick!

ANNONS
|

Smart, smakrikt och välkomponerat. Det är mina tre ledord när det vankas picknick.
Mat som är enkel att ta med, och som kan ätas både varm och kall är tacksam på picknickmenyn. Låt gärna maten vara extra smakrik om den ska ätas kall eftersom kyld mat tenderar att smaka mindre än varm. Och när det kommer till komponering, välj gärna rätter som är goda var för sig, men som också passar bra tillsammans.

Det är något speciellt med att äta på andra platser än vid middagsbordet, oavsett om du äter långt hemifrån, på en filt i trädgården eller rentav på balkongen. Jag minns en planerad picknick när jag var liten, som överraskades av riktig dåligt väder, och slutade just på balkongen hemma med markisen utdragen för att skydda mot det ihärdiga men varma sommarregnet. Oj, vad den picknicken smakade bra! Trots att enkelheten i många fall är en av de fina delarna med att picknicka, så är det ibland kul att lyxa till måltiden lite. Det gör jag genom att packa ner allt i fina burkar, ta med riktigt porslin att äta på, garnera humusen och knyta rosetter med fint snöre runt mina wraps. Det är absolut inte nödvändigt, men ibland låter jag gärna det roliga komma före det praktiska, och gör picknicken till något extra. 



ANNONS

Min bästa picknickkorg består av en blandning av godsaker hemifrån, kompletterade med fynd från saluhallen eller marknaden. Det är härligt att gå runt bland handlarna och spana efter vad man kan tänkas vara sugen på för tillfället. Och prasslet när jag vecklar ut den bruna påsen som innehåller ett nybakat rågbröd eller fina grönsaker som snart ska få lite färg tillagade på den medtagna grillen känns som en upplevelse i sig.

I mina fluffiga majsplättar använder jag hela majskorn, ägg, spenat och ett mjöl gjort på det näringsrika och glutenfria sädesslaget durra. Plättarna serveras med mosad avokado som jag blandat med koriander, lime och tabasco för lite hetta. Wraps är en riktig picknick-klassiker. Inte konstigt alls med tanke på hur smidiga de är att ta med och det faktum att de kan varieras i all oändlighet. I stället för bröd använder jag vackra savoykålsblad till mina wraps. Jag fyller med en örtig quinoasallad med cocktailtomater i olika färger och valnötter, rostade rotsaker och en grön sojabönsröra. Mättande, smakrikt och med konsistenser som kompletterar varandra fint.

Hummus är något jag i princip alltid har färdigt hemma i kylskåpet i olika varianter, den här gången blev det en som jag smaksatt med rödbeta. Hummus är matigt, kan användas till mycket och är därför utmärkt för picknicken. Här serverar jag den som en dipp tillsammans med krispiga grönsaker. Enklare kan det knappast bli.

ANNONS

Smaklig måltid i det fria!

Savoykålswraps med örtig quinoasallad och rostade rotsaker

Gröna och mättande wraps fyllda av smaker. Savoykålsbladen kan bytas mot tortillabröd för en mer klassisk wrap.

4 portioner

2 dl vit quinoa 


250 gram cocktailtomater i olika färger 


1 dl valnötskärnor 


1 dl färsk persilja

1 dl färsk basilika 


2 små sötpotatisar 


6 palsternackor 


8 stora savoykålsblad, råa, ångade eller förvällda i 3 minuter (eller tortillabröd) 


1 msk olivolja 


2 tsk salt 


1 krm nymalen svartpeppar


Grön sojabönsröra:

225 gram gröna sojabönor 


1 vitlöksklyfta

2 msk vatten 


2 msk kallpressad olivolja

salt och nymalen svartpeppar 



GÖR SÅ HÄR.

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Hacka tomater, valnötskärnor och örter grovt. Blanda försiktigt ihop quinoa, tomat, valnötter och örter. 


Värm ugnen till 200 grader. Skrubba sötpotatisarna och palsternackan noga. Skär i långa stavar. Blanda med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i 20 minuter, vänd runt efter halva tiden.

Tina sojabönorna. Mixa bönor, vitlök, vatten och olja tills slätt. Smaka av med salt och peppar. 
Bred ut en klick sojabönsröra längst ner på ett kålblad. Toppa med ett par skedar quinoablandning och rotsaker. Vik in kanterna och rulla ihop till en fast rulle. Rulla in i smörgåspapper. Gör likadant med resterande kålblad och fyllning. 



Tips! Skär bort den nedre hårda rotbiten på kålbladet innan du lägger på fyllningen och rullar ihop.

Fluffiga majsplättar med mosad avokado och ärtskott

Snabblagade plättar med mycket smak. Tillsammans med krämig avokado och sval fraîche blir de oslagbara!

4 portioner

420 gram (6 dl) ekologiska majskorn

2 salladslökar 


60 gram bladspenat 


2 ägg

2 msk kallpressad rapsolja 


1,5 dl durramjöl (alternativt havremjöl eller quinoamjöl) 


1 tsk bakpulver 


smakneutral kokosolja att steka i 
(kan bytas mot annan smakneutral olja)

0,5 tsk salt 


1 krm nymalen svartpeppar 



Topping:


2 avokador


1 dl färsk koriander


1 msk färskpressad limesaft


4 droppar tabasco (eller efter smak) 


salt och nymalen svartpeppar 


1 dl havre fraîche 


1 näve solrosskott 


2 krm chiliflakes (valfritt, för en hetare smak) 



GÖR SÅ HÄR.

Ansa och strimla löken. Mixa 4 dl majs, salladslök, spenat, ägg, rapsolja, salt och peppar med stavmixer till en bitig smet. Den ska inte bli helt slät. Tillsätt resten av majsen, mjöl och bakpulver och vänd ihop med sked. 


Värm lite kokosolja i en stekpanna, klicka ut majssmet till små plättar. Stek på medelvärme i cirka 2 minuter på varje sida, tills de fått en lätt gyllene färg. Gör likadant med resterande smet. 


Dela, kärna ur och gröp ut avokadorna. Lägg i en skål och mosa lätt med gaffel. Tillsätt limesaft, tabasco, grovt hackad koriander och blanda ihop.

Smaka av med salt och peppar. 


Servera majsplättarna med mosad avokado, havre fraîche och ärtskott.

Strö över chiliflakes för en hetare smak.

Rödbetshummusdipp med krispiga grönsaker

Smaksätt humusen med rödbeta för variation, och bjud som matig dipp till grönsaker eller knäcke.

4-6 portioner

1 förpackning (á 230 gram avrunnen vikt) kikärtor

2 medelstora rödbetor 


1 vitlöksklyfta


1 msk ljus tahini

0,5 dl vatten 


1 dl färsk mynta 


1 msk kallpressad olivolja av god kvalité

salt och nymalen svartpeppar


Topping:

färsk mynta

1 msk sesamfrön 



Tillbehör:

valfria krispiga grönsaker (exempelvis rädisor, minimorötter och sugar snaps)

GÖR SÅ HÄR.

Häll av och skölj kikärtorna. Ansa, skrubba och riv rödbetorna grovt (har du en höghastighetsmixer behöver du inte riva betorna, då kan du enkelt mixa betorna hela). Skala och finhacka vitlöken. 


Mixa kikärtor, rödbetsriv, vitlök, tahini och vatten till en slät dipp. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en lösare dipp. Tillsätt mynta och pulsa några gånger. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp dippen i en burk, ringla över olivolja, strö över lite sesamfrön och garnera med mynta. Servera med krispiga grönsaker, eller kanske ett krispigt fröknäcke. 



Tips! Ljus tahini gjord på naturella sesamfrön är min favorit, den är mildare i smaken än den mörka varianten som görs på rostade sesamfrön. Använder du mörk tahini kan du med fördel minska mängden något.

Ytterligare tips på picknickfavoriter

Några ytterligare favoriter till picknickkorgen, som dessutom går enkelt att variera beroende på vad du har hemma. 



Crêpes. Fyll med en matig bönröra och solmogna tomater. Gott och mättande! 


Frittata. Fräs de grönsaker som finns i kylen och baka till en frittata. Lite som paj fast utan pajskal.

Sallad. Blanda ihop en matig sallad hemma, eller förbered olika komponenter och låt var och en mixa en egen sallad på plats!

Grillspett. Trä upp en blandning av olika grönsaker, skurna i jämnstora bitar, på spett. Servera med hummus, pesto eller sval vitlöksås.

Therese Elgquist … arbetar som matskribent, receptkreatör och matstylist. I Två Dagar delar hon med sig av sina recept med fokus på grön och hälsosam mat.

ANNONS