Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

43Resor-Tioman_08.jpg

Tropiskt paradis på Tioman Island

Gröna berg och turkosfärgat vatten - Tioman Island ger fortfarande känslan av ett paradis som inte exploaterats. Här kan man njuta av snorkling och djungelvandring om dagarna och vilsamt bungalowliv med god mat om kvällarna.

På den malaysiska östkusten i det sydkinesiska havet ligger Pulau Tioman. Ön har formen av en sköldpadda och förr i tiden sökte handelsfartyg, pirater och fiskare skydd här. Enligt legenden är ön viloplatsen för en vacker drakprinsessa som var på väg från Kina till Singapore för att möta sin prins.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nuförtiden går det snabba båtar till ön från staden Mersing. Vi kliver av vid den lilla bukten Panuba som ligger avskilt men ändå på gångavstånd till den större ABC-stranden. För att ta sig dit vandrar vi över knotiga rötter på en brant lerig stig genom den täta regnskogen och hinner bli rejält svettiga.

- Det blir tufft att ta sig hem på den här stigen i mörkret, säger min reskamrat Peter Mazzucato från Australien.

Båttaxi lättast

ABC-stranden är flera kilometer lång med många mindre bungalows och restauranger. Vi går en promenad längs stranden till den största byn Tekek där många av öns lokalbefolkning bor. Tioman Island är fyra mil lång och har bara en cementväg mellan flygplatsen och det lyxiga hotellet Berjaya. Lättast är det att förflytta sig runt öns stränder med båttaxi. På eftermiddagen tar vi en båt till Salang som är en av de populäraste stränderna med gott om ryggsäcksturister och flera dykcenter. Överallt på hela ön finns det bara låg bebyggelse.

- Det är inte tillåtet att bygga mer än tre meter höga hus, säger servitören på vår lunchrestaurang.

Färgstarka fiskar

Alldeles utanför Salang ligger ett korallrev. Här blir vi kvar i flera timmar och snorklar bland vackra koraller och färgstarka tropiska fiskar. Vår egen strand ligger bakom nästa bukt, men det tar lång tid om man vill gå genom den täta djungeln. Med båt är vi tillbaka i Panuba på några minuter. Vi äter grillad nyfångad fisk och bläckfisk med mycket kokosmjölk till middag. Alkohol säljs inte på restaurangen, men det går att köpa öl i kiosken som hyr ut snorkelutrustning.

Djurlivet är aldrig långt borta på Tioman och nästa morgon vaknar vi till ljudet av apor som rasslar på taket och i trädgården ilar en stor varan snabbt förbi. På förmiddagen blir det en tur med båt till en närliggande ö som är känd för bra snorkling. Vattnet är underbart varmt och man kan ligga i och snorkla i flera timmar.

Tropisk stämning

Jag simmar flera varv runt den lilla öns korallrev och njuter av alla de fantastiska tropiska fiskarna. Har man tur kan man få syn på en havssköldpadda och stora Napoleonfiskar. Plötsligt dyker det upp en liten revhaj. Även om den är liten så känns det som att det är dags att kliva upp i båten igen.

Tillbaka på stranden hittar vi en liten strandbar med sköna hängmattor. Det blir en avkopplande eftermiddag innan det är dags för färsk fisk till middag. På kvällen går jag ut på piren vid Panuba och sätter mig på bryggan. Fullmånen lyser upp den ljumma natten och vattnet glittrar som silver i månskenet. På avstånd hörs syrsorna spela och skapar en tropisk stämning som man kan leva länge på under hela den kommande vintern.

43Resor-Tioman_12.jpg
43Resor-Tioman_03.jpg
43Resor-Tioman_06.jpg

Allmänt

Tioman Island ligger på Malaysias östkust med en befolkning på cirka 3 000 personer. Malaysias huvudstad är Kuala Lumpur och den närmaste staden är Mersing. Tioman island blev känd 1958 som Bali Hai i musikalfilmen South Pacific.

Valuta

Ringgit (MYR). En ringgit = 2,10 kronor.

Visum

Behövs inte för svenska medborgare.

Prisnivå

Pengarna räcker länge i Malaysia där mat, boende och transporter är billigt. En enklare middag kan kosta 25-35 kronor. Tioman Island är en taxfree-zon med billigare priser än på fastlandet.

Säsong

Mitten av mars till november. Regnperiod november-mars.

Resa dit

Reguljärflyg finns från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Kuala Lumpur med KLM, Quatar och Malaysian Airlines. www.klm.se och www.travelpartner.se

Från Kuala Lumpur går det inrikesflyg direkt till Tioman Island vilket tar drygt en timme. Bekväma bussar går till Mersing och det finns flera båtar per dag till Tioman Island.

Resa runt

Bästa sättet är att ta båttaxi runt öns olika stränder. För att ta sig landvägen till Juara behövs bil med fyrhjulsdrift. Det finns mopeder med sidovagn för transporter längs cementvägen.

1. ABC-stranden är flera kilometer lång med gott om enklare bungalows och mindre restauranger. Hit söker sig många ryggsäcksresenärer. Här ligger också en marinpark och öns största by Tekek. Fortsätter man att gå längs havet kommer man till Berjaya Beach Resort som är öns flottaste ställe.

2. Panabu är en liten bukt som ligger avskilt med en egen liten strand där man kan snorkla. Det finns ett hotell med bungalows i olika prisklasser samt en dykfirma. Här finns en underbar lång pir där man kan sitta på kvällarna och njuta av den tropiska natten.

3. Salang är populär bland ryggsäcksfolket med en avslappnad atmosfär och gott om enklare bungalows samt restauranger. Bra snorkling.

4. Monkey Bay och Monkey Beach ligger avskilt med vit sand och en liten flod. Hit kan man vandra genom djungeln eller ta en båttaxi. Bra snorkling.

5. Juara är en mycket lugn strand på andra sidan ön med floder som rinner ut på stranden och ett vattenfall i närheten. För att ta sig till Juara kan man vandra eller ta en båttaxi.

Missa inte!

Det finns resebyråer i Mersing som bokar båtbiljetter och boende. De brukar möta bussarna som kommer från Kuala Lumpur. Ett bra alternativ om du vill vara helt säker i förväg på var du ska bo. Vill du ha mer frihet att själv välja ställe när du kommer fram så bokar du bara en båtbiljett.

Mest läst