Surfa på semestern – utan att ruinera dig

ANNONS
|

Ska du åka utomlands i sommar är det smart att börja förbereda din mobil eller surfplatta redan nu.

Även om du inte vill hänga med näsan över skärmen hela semestern är det praktiskt att kunna orientera sig med gps och karta, kunna hitta information om intressanta platser, restider, hotell och annat. Dessutom är det förstås roligt att kunna dela med sig till vännerna när du äntligen har något annat än försenade bussar eller dagens joggingrunda att berätta om.

Datatrafik blir väldigt dyrt när du lämnar ditt hemmanät. Det är bäst att ha dataroaming (datatrafik i främmande nät) avstängt.

Även om prylarna har inställningar där du kan se hur mycket data som laddats ned och upp är det risk att kostnaden blir högre än du tror. Operatörerna har ett debiteringsintervall, som kan vara till exempel 50 eller 100 kilobyte. Varje gång datatrafik inleds får du betala för minst det. Det är svårt att veta vad operatören räknar som en session.

ANNONS

Inom EU är operatörerna skyldiga att ha en spärr för datatrafik som slår till när man når en gräns på 50 euro plus moms. Då får du en varning och surfen spärras om du inte aktivt väljer att fortsätta.

Ta reda på vad din operatör tar betalt för utlandssurf i landet du ska besöka och om det finns någon tjänst att köpa till för det. Telia har till exempel ”Surf abroad” som ger 20 MB per dag för 49 kronor per dag. 20 MB räcker inte långt. Men om du behöver använda mobildata i ett nödläge är det bra att veta kostnaden.

Om din mobil eller platta inte är operatörslåst kan du köpa ett lokalt refillkort i landet du åker till.

Du kan kolla upp på nätet i förväg vad olika operatörer erbjuder. Hos spanska Vodafone hittar jag till exempel ett refillkort med 1,2 GB internet, samtal och sms för 15 euro. Med ett sånt kan jag använda mobilen precis som hemma. Du måste förmodligen visa id-handlingar och uppge en adress när du köper ditt refillkort. Tänk på att det finns flera storlekar på simkort. Ta med din mobil eller platta till affären så det blir rätt.

Refill- eller kontantkort kallas prepaid eller pay as you go på engelska. På spanska prepago.

ANNONS

Med ett lokalt förbetalt simkort med en rejält tilltagen mängd data kan du använda alla appar som vanligt. Googlekartor, appar för att se när tåg, flyg och bussar går, turistguider och allt du använder hemma.

Se upp med fria wifi-nät

Har du inte mobil datatrafik i mobilen kan du ändå surfa utomlands när du är i wifinät. Det brukar finnas på hotell, caféer och järnvägsstationer. Här är det jätteviktigt att tänka på säkerheten. Logga inte in på okända nät som heter saker i stil med Free public wifi. Det är risk att wifinätet kontrolleras av nätbrottslingar. Loggar du på där avlyssnar de din datatrafik och kanske stjäl lösenord och kreditkortsnummer.

Att använda wifi kan kosta pengar om du inte får det på köpet när du bor på hotell eller äter på en restaurang. Om det kostar kan du köpa inloggningskoder över disk eller betala med kreditkort i webbläsaren.

Är du orolig för säkerheten i wifinät kan du använda en VPN-tunnel. En som funkar för iphone, ipad och android är F-Secures Freedome VPN som du kan testa gratis i sju dagar. I den krypteras din datatrafik.

När du är i wifi-nät kan du ladda ned information till din pryl som du sedan kan titta på utan att sätta på mobildata.

ANNONS

Ladda ned kartorna

Googles kartor kan i många länder sparas offline, men inte i alla. Har du en navigeringsapp som kan spara kartor ska du se till att alla städer och länder du behöver är nedladdade innan du lämnar Sverige. Kartor kan ta stor plats och lång tid att ladda ned. Kanske måste du rensa i mobilen för att de ska få plats.

Att använda mobilens eller plattans gps kostar inget. Du kan ha på wifi och gps hela tiden även utomlands. Att navigera utan koppling till internet kan fungera sämre än du är van vid. Kanske fungerar inte söket, kanske tar det lång tid innan prylen hittar sin position.

Testa med att stänga av datatrafik här hemma så du lär dig hur apparna fungerar offline.

@wieselgren

på twitter

TIPS: Operatörer i Europa

Här är exempel på operatörer du kan köpa lokala simkort av:

Vodafone

Orange

Three

TIM (Italien)

Bouygues (Frankrike)

Stoppa onödig datatrafik

I mobilens inställningar kan du stänga av sådant som drar datatrafik. Gör det även om du inte tänkt surfa så blir det inte lika dyrt om du måste slå på dataroaming för att lösa ett akut problem.

Stäng av pushnotiser, automatisk hämtning av mail, automatisk uppdatering av appar och automatisk synkronisering av bilder och annat. Stäng av möjligheten för appar att köras i bakgrunden.

ANNONS

Surfa med webbläsaren Opera mini, som krymper innehållet på webbsidor.

ANNONS