Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Piloten skulle flyga från Sydney till Malasyia men lyckades inte ens lämna landet. Det är inte det enda misstaget som har begåtts i luften. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: TT
Piloten skulle flyga från Sydney till Malasyia men lyckades inte ens lämna landet. Det är inte det enda misstaget som har begåtts i luften. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: TT

Piloten flög fel – passagerare hamnade i fel land

Passagerare och besättning gick ombord på Air Asia-planet som skulle ta dem till Malasyia. Trodde de. När hjulen slog i landningsbanan befann de sig någon helt annanstans. Det är inte första gången ett misstag begås i luften.

Det var i mars 2015 som det bisarra inträffade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flyget skulle ta passagerarna från den australiensiska huvudstaden Sydney till Kuala Lampur, Malaysia, en flygtur som tar omkring åtta timmar. 

Resan blev betydligt kortare och när passagerarna kikade ut genom fönstret hade de inte ens lämnat landet. I stället befann de sig i Melbourne i södra Australien.

Nu har den australiensiska haverikomissionen utrett händelsen och konstaterat vad som gick fel. Enligt kommisionen har flyget lyft från fel startbana och kontrolltornet har därför guidat dem till fel destination. När man försökte starta om navigationen förvärrades bara situationen. 

Dåligt väder gjorde också att man inte kunde styra tillbaka till Sydney och piloten hade inga andra möjligheter än att fortsätta resan mot Melbourne – det vill säga åt helt fel håll.

Det är inte första gången som misstags begås i luften.

Sajten Thrillist har gått igenom ett nyhetsbrev där piloterna själva avslöjar de mest överraskande och häpnadsväckande misstagen de har begått.

  • Ett plan var på väg att nödlanda efter att piloterna och övrig besättning känt en starkt lukt som påminde om målarfärg. De påbörjade en rökundersökning, men kunde inte lokalisera var lukten kom i från. Efter att planet gjort en 180–gradig sväng mot närmsta landningsbana uppdagades gåtan – lukten kom från första klass där två barn ritade med tuschpennor.
     
  • En pilot berättar om när han råkade spilla kaffe över instrumentpanelen. "Vi försökte torka upp det och instrumentbräda började blinka som en julgransbelysning. Vad vi inte visste var att vi hade kommit åt mikrofonen till kontrolltornet. De hörde allt tumult och ståhej. De reagerade med tanke på 9/11–attacken."
     
  • Risken att två plan skulle krocka i luften är minimal. Men en pilot berättar om när det osannolika nästan inträffade. Varken kollisionsvarningen eller trafikledningen larmade trots att ett mindre propellerplan passerade 100 meter framför och 30 meter ovanför ett passagerarplan. "Ingen undanmanöver gjordes eftersom händelsen var över innan vi hann reagera" skriver piloten.
     
  • Två piloter lärde sig vikten av att säkra dörren in till cockpit efter att en dryckesvagn kom farande och slog upp dörren. Vätskor började spruta ut från dem och skvätte ner både piloterna och instrumentbrädan. Detta inträffade som tur var efter på ett passagerarfritt plan efter landning. 

 

Mest läst