Packa i jackan och res billigare

ANNONS
|

Förr i tiden var det enkelt att boka en resa, det fanns oftast bara en eller två biljetter att välja mellan. I dag när alla priser är digitala kan det innebära att ingen av passagerarna på ett flygplan har betalt samma pris.

Men det finns knep som gör att din resa blir billigare vare sig det handlar om att slippa betala dyra avgifter för bagaget, hitta billigt boende eller att ringa billigt. Vi har letat upp elva udda budgetmetoder, tips som du kanske inte tänkt på eftersom de är lite galna.

Köp en budgetflygarjacka

ANNONS

Det blir allt dyrare att ta med väskan på lågprisflyget men det finns ett sätt att ta med flera kilo prylar utan att betala: Stoppa ner grejerna i fickan. Om du inte har någon jacka med bra fickor så kan det vara en bra idé att köpa en speciell budget­jacka som är designad för att ta med prylar på flyget. De här jackorna har fickor som är anpassade för prylar som iPad, mobiltelefon och kameran. Du kan till och med köpa jackor med specialfickor för vinflaskor och skor.

Stäng av datorn och ta en promenad

Det lönar sig ofta att söka billiga flyg- och hotellpriser på nätet. Ju mer tid du lägger ner desto bättre klipp kan du hitta. Men det kan också vara läge att då och då ta en promenad till stans resebyrå. Berätta för personalen vilka priser du hittat och kolla om de kan hitta en resa som är ännu billigare. Den som jobbar på resebyrå har ofta bra knep för att hitta låga priser och det gör att du slipper slösa massor av tid framför datorn.

ANNONS

Boka rummet från hotellbaren

Det dyraste sättet att boka ett hotellrum är när du kommer in direkt från gatan. Du får ofta betala ett rumspris som är 20–50 procent dyrare än om du bokar via nätet. Om du redan är på plats vid hotellet så sätt dig i hotellbaren och boka ett rum med hjälp av din mobil och hotellets wi-fi.

Köp tågresan i smådelar

När du handlar i en butik lönar det sig nästan alltid att köpa ett storpack. Men när du åker tåg kan det vara billigare att köpa tågresan i form av flera biljetter för kortare sträckor i stället för en biljett för hela resan. Om du till exempel ska åka från Göteborg till Stockholm kan det vara billigare att boka resan som två biljetter (till exempel Göteborg– Skövde och Skövde– Stockholm) trots att du aldrig lämnar din sittplats. Biljettsystemen är krångliga och det finns hundra­lappar att tjäna på att testboka resan på olika sätt. Du kan också prova att googla och se om någon annan hittat bra bokningsknep för just din sträcka.

ANNONS

Pendla till storstan

Många av världens storstäder har så dyra hotellrum att du tjänar på att bli en tillfällig pendlare. I stället för att betala cirka 1 200 kronor för ett litet 3-stjärnigt hotellrum i centrala London kan du bo på ett stort 4-stjärnigt rum i Brighton för 400 kronor, pendlingen in till London tar en timme med tåg och kostar 900 kronor för en vecka. Samma sak gäller i en stad som Chicago där hotellen i centrum är anpassade till affärsmän och kostar kring 1 000 kronor. I Chicago kan du i stället bo på ett hotell någon mil utanför centrum för 400 kronor, ett veckokort med kollektivtrafiken CTA kostar bara 200 kronor.

Åk från fel land

Nackdelen med storhelger och olika skollov är att det är så många som är lediga samtidigt att priserna rusar i höjden. Men några av loven och ledigheterna är unika för oss svenskar vilket innebär att du tjänar tusenlappar på att flyga från ett grannland. Om resan kostar halva priset från Oslo, Helsingfors eller Köpenhamn lönar det sig att åka 30–40 mil till flygplatsen.

ANNONS

Bo på lyxhotell

Det låter kanske konstigt men ibland är det billigare att bo på lyxhotell än på ett vanligt standardhotell. Det här gäller framför allt om du reser under en helg under lågsäsong. Om ni är flera personer som reser bör du också räkna ut hur mycket det kostar per person att bo på ett standarrum. I stället för att boka 2–3 små rum för 1000 kronor/natt kan du boka en stor lyxsvit med plats för 7–8 personer för så lite som 2000 kronor/natt. Om ni ska stanna en vecka eller längre är det ofta prisvärt att hyra en stor våning eller lyxvilla.

Strunta i experternas tips

I resebranschen är vissa resmål superheta ena året och helt iskalla året därpå. Du sparar tusenlappar om du köper alla resetidningar och läser deras tips om trendiga resmål. Gör en lista över de trendiga platserna – och åk sedan någon helt annanstans. Ju mindre int­resse det finns för en stad eller en badort desto bättre är priserna.

ANNONS

Gå över gatan för att ta taxi

Det känns kanske frestande att ta en av de många taxibilarna som står på rad utanför flygplatsen eller tågstationen. Men bilarna som redan ställt sig i kön måste ofta betala en särskild avgift – som du får betala. De här avgifterna är som dyrast i Sverige, på Landvetter måste du till exempel betala 37 kronor i angöringsavgift. Gå istället över gatan eller något kvarter bort och stoppa en taxi som råkar köra förbi. Men se upp! Fråga alltid om priset först.

Köp lokala kompistelefoner

Om du reser med flera kompisar kommer ni att behöva ringa varann massvis med gånger varje dag för att göra upp planer för utflykter och middagar. De här samtalen blir mycket dyra eftersom alla samtal går via Sverige. Organisera i stället ringandet genom att köpa var sin splitter ny kontanttelefon med en lokal mobiloperatör. De billigaste mobilerna kostar oftast inte mer än någon hundralapp och har ni tur ingår det gratis lokala samtal.

ANNONS

Ta med lådor, tejp och adressetiketter

Brukar du ta med en extra resväska för alla prylarna du ska köpa på resan? Budgetflygbolagens höga extraavgifter för överviktsbagaget gör att väskan kan kosta dig 200 kronor – per kilo. Det blir oftast mycket billigare att skicka hem ditt bagage med posten. I USA kan du till exempel skicka 10 kilo för 400 kronor om du använder postens specialpaket. Kolla upp paketpriserna hos den lokala posten och de internationella budfirmorna. Packa ner hopvikbara paket, tejp och adressetiketter i stället för den där extraväskan.

ANNONS