Att besöka en het källa, eller onsen som det heter i Japan, är ett sätt att få en inblick i det japanska samhället.
Att besöka en het källa, eller onsen som det heter i Japan, är ett sätt att få en inblick i det japanska samhället.

Japans bäst bevarade hemlighet

ANNONS
|

Vill man lära känna Japan på riktigt är ett av de bästa sätten att besöka en onsen, som landets heta källor heter. Det menar Anette Masui, som är kulturjournalist, tidigare kulturråd i Tokyo och själv har japanskt påbrå.

-Det är en highway rakt in i den japanska kulturen och själen. Många fastnar i Tokyo, och det är inte så konstigt med allt bling bling där. Eller så kollar man på körsbärsblommorna och är nöjd med det. Men då har man inte kommit åt landets kärna, säger hon.

Anette Masui har skrivit om fenomenet i boken "Heligt vatten", för att kunna förmedla något av de heta badens magi. Fotografen August Eriksson står för de stämningsfulla bilderna.

ANNONS

Nära Tokyo

Hittills har man hittat över 25 000 varma källflöden i Japan, och de förser omkring 3 000 anläggningar med källvatten. Det finns alltså en mängd olika att välja på. Särskilt uppskattar Anette Masui att bada utomhus, gärna i en skog där man ser djuren beta i närheten. En av hennes många favoritplatser ligger i närheten av Tokyo.

-Där hade jag min första riktigt häftiga upplevelse. Jag hoppade på tåget en timme nordväst, till Minakami. Där tog jag en buss till bergen, Takaragawa Onsen. Där finns sju utomhusbad i en fantastisk miljö. Häftigast är det på vintern, när man sitter med iskristaller i håret och tjock snö runt omkring källan.

Ett annat av hennes tips är att åka till Izuhalvön, sydöst om Tokyo, något som tar en halvtimme med snabbtåget.

-Det är fantastiskt vackert, väldigt djungellikt och bergigt. Det är supervulkaniskt där, och finns hur många ställen som helst längs kusten. Där hittar man många budgetställen också.

Kravlös mindfulness

Vad säger då de heta baden om Japans själ? En hel del.

-Det handlar om att sociala spelregler och hierarkier försvinner när man stiger ned i ett hett bad tillsammans. Den andliga aspekten är också viktig, med tystnaden och vilan som ger en känsla av mindfulness. Och så har man hela svansen av matkultur, med maten som serveras på närliggande ryokan, de japanska värdshusen, säger Anette Masui och menar att det är ett kravlöst sätt att slappna av. Det heta vattnet gör att tankarna försvinner, utan att man behöver anstränga sig.

ANNONS

-Det finns inte en japan för vilken det här inte är fantastiskt viktigt. Och vi svenskar älskar ju också natur, hälsa och andligt välbefinnande. Det här är så rätt för oss.

ANNONS