Lennart Guldbrandsson och Håkan Andersson jobbar tillsammans med att ge ut gamla deckare från kriminalromanens guldålder.
Lennart Guldbrandsson och Håkan Andersson jobbar tillsammans med att ge ut gamla deckare från kriminalromanens guldålder.

Radarparet ger nytt liv åt gamla deckare

ANNONS
|

Det var en ren slump att de fick kontakt med varandra via det webbaserade uppslagsverket Wikipedia där båda skrev om sin favoritgenre.

När det visade sig att de bodde bara ett stenkast från varandra i stadsdelen Majorna i västra Göteborg träffades förstås de två, och det dröjde inte länge förrän deckardiskussionerna resulterade i att bilda förlaget Deckarhyllan med målsättning att förlägga nya böcker från den tid då pusseldeckaren hade sin första guldålder mellan 1920 och 60-talets början.

– Deckarläsaren är alltjämt intresserad av att försöka lösa gåtor även om den i dag blivit i en mer modern form, säger Håkan.

ANNONS

Att ta upp kampen i en så populär genre som detektivromanen med de stora etablerade förlagen var en riskfylld utmaning.

– Vi bestämde oss för att satsa på outgivna romaner av dåtidens stora kriminalförfattare, berättar Lennart. Författarna var flitiga på den tiden. Erle Stanley Gardner mannen bakom historierna om privatdeckaren Perry Mason har skrivit över 150 böcker när han inte utövade sitt yrke som advokat. Man kan undra hur han hann med allt.

De två förläggarna är mycket noggranna i sin yrkesutövning. Problemet med att översätta en roman från den tid då händelseförloppet förflyttades framåt med hjälp av omoderna telekommunikationer i ett tempo fjärran från dagens kan ha sina svårigheter. Men Lennart, i yrket som skrivcoach, lusläser Håkans översättningar. Tillsammans är de en garant för att deckarentusiasten ska få en spännande upplevelse.

– Det är inte så stor skillnad även om det kommit bort och till en del nya ord, menar Håkan. Det viktiga är att läsaren får den spänningsupplevelse han eller hon väntar sig.


    Bild: Kicki Media
Bild: Kicki Media

När första världskriget var över fick pusseldeckaren sitt första stora uppsving. Många delade in deckaren i tre olika områden. För det första de som hela tiden koncentrerade sig på ledtrådar, likt Rex Stouts till omfånget store mästerlösare Nero Wolf som med hjälp av sin assistent Archie Goodwin löste gåtorna när han inte i sin specialhiss for upp i övervåningen och botaniserade bland sina väldoftande orkidéer. Till ledtrådsdeckarna hör Ellery Queen, pseudonym för de amerikanska kusinerna Frederick Dannay och Manfred B. Lee. De hade kommissarie Richard Queen och hans odräglige son Ellery som problemlösare. Kusinerna vände sig ibland, när ungefär sista tredje delen återstod av en roman i jakten på den skyldige, till läsaren med beskedet att: nu kan du – liksom Ellery och hans far – lösa gåtan eftersom alla ledtrådar är redovisade. Till den tredje av de skarpsinniga och med glimten i ögat hör Dorothy L. Sayers spårhund Lord Peter Wimsey som ofta omgiven av vackra kvinnor såg till att den skyldige hamnade bakom lås och bom.

ANNONS

Efter andra världskrigets slut 1945 ändrade pusseldeckare stil. Lite beroende på att den så kallade ”kiosklitteraturen” flyttade fram sina positioner. Berömdheter som Raymond Chandler, Ross MacDonald och Mickey Spillane representerade den hårdkokta skolan och blev ett motdrag mot de framgångrika engelska ”tedrickarna” Christie & Sayers.

Håkan är göteborgare, uppvuxen i Kvibergområdet. Han arbetar i dag som programmerare i ett dataföretag när han inte sysslar med förlaget.

Lennart är författare och skrivcoach på heltid och har också publicerat ett flertal böcker i konsten att kunna skriva.

Tillsammans väljer de ut vilka titlar som kommer på förlaget. Böckerna har hittills kommit ut som pocket.

– Det är ett behändig format och gör att kostnaderna för kunderna kan hållas inom rimliga gränser, säger Lennart.

Han själv svarar för layout medan Håkan huvudsakligen sköter översättningen. Till varje bok följer en introduktion av romanens författare. Hittills har tre böcker getts ut. Flitige Erle Stanley Gardners ”Perry Mason och fallet med den anklagade advokaten” från 1933, Ellery Queens ”Kungen är död” från 1952 och Earl Derr Biggers ”Huset som saknade nyckel”. I den löser populäre Honoluludetektiven Charlie Chan ett mord på hemmaplan som går nästan 50 år tillbaka i tiden. Det var för övrigt den populäre detektivens första fall. Boken kom ut första gången redan 1925. Biggers skrev ytterligare fem romaner innan han gick bort 1933 endast 48 år gammal.

ANNONS

Tillgången på nya deckare från kända författare är med undantag av Agatha Christie ganska god.

– Det finns mycket att hitta från ”guldåldern” säger, Håkan. Nu håller vi på att titta på flera titlar. Bland dem pusseldeckare av Rex Stout, Carter Dickson, Ellery Queen och Cornell Woolrich. Vi kämpar om folks fritid för att ge dem hjärngympa. De vill bli lurade, men på ett intelligent och trivsamt sätt.

Fakta: Lennart Guldbrandsson

Ålder: 43 år.

Bor: I stadsdelen Majorna i Göteborg.

Familj: Sambon Matilda och två barn.

Yrke: Författare och skrivcoach.

Hobby: Gillar Quiz-tävlingar.

Fakta: Håkan Andersson

Ålder: 55 år.

Bor: I stadsdelen Majorna i Göteborg.

Familj: Hustrun Annica.

Yrke: Programmerare och förläggare.

Hobby: Gillar Quiz-tävlingar.

Fakta: Tio favoriter

  1. Deckarhyllans två ägare har givetvis många favoritförfattare från kriminalgenréns guldålder. Flera av dem har fått sina deckare utgivna i Sverige långt efter den tid då de skrev dem. Att få Håkan och Lennart att enas om vilka de gillar bäst var ingen lätt uppgift. Men till slut blev det dessa tio. De finns förstås inte med i Deckarhyllans kommande utgivning eftersom de en gång funnits ute på den svenska bokmarknaden. Här är deras val med utgivningsår inom parentes.
  2. John Dickson Carr alias Carter Dickson: “Listig som en orm” (1944).
  3. Ellery Queen: “Katt med många svansar” (1949).
  4. Erle Stanley Gardner: ”Perry Mason och fallet med den halvsovande hustrun” (1945).
  5. Clayton Rawson ”Fotsteg i taket” (1939).
  6. Cornell Woolrich: ”Hämndens ögonblick” (1948).
  7. Anthony Berkeley: ”Den förgiftade chokladasken” (1929).
  8. Rex Stout: ”Ju fler kockar…" (1938).
  9. Ian Fleming: ”Kamrat mördare” (1957). (James Bond-filmen efter romanen var ”Agent 007 ser rött” och kom 1963).
  10. Ross McDonald: ”Vem var John Brown?" (1959).
  11. H.H. Holmes: ”Bakom lås och bom" (1940).
ANNONS