Läraren och GP-krönikören Petra Elio Serti fick ta emot ett stipendium av kung Carl XVI Gustaf på Angeredsgymnasiet i maj förra året.
Läraren och GP-krönikören Petra Elio Serti fick ta emot ett stipendium av kung Carl XVI Gustaf på Angeredsgymnasiet i maj förra året.

Petra Elio Serti: "Kungen är ödmjuk och rolig"

Tisdagskrönikören Petra Elio Serti skriver om sina stimulerande möten med kung Carl XVI Gustaf.

ANNONS
|

Ödmjuk, rolig, engagerad och ett grymt bra minne! Så skulle jag beskriva kung Carl XVI Gustaf efter tre fantastiska sammanträffanden. Jag är imponerad av att konungen kommer ihåg så mycket om oss stipendiater. För min egen del har det varit ett år fyllt av kungliga influenser. Ett pris som har öppnat nya dörrar, men bäst av allt är alla människor jag mött och det fantastiska nätverk som man nu ingår i. Det är trots allt i själva mötet som vi växer.

Många tycker att kungafamiljen får det mesta serverat på ett silverfat, och det må så vara men jag tycker vi ska fokusera på vilka förebilder de är och allt gott de för med sig. Vi är många som inte har fått allt serverat men det ska inte stoppa oss från att ta vara på chanserna när de väl ges. Det handlar om att i första hand ta för sig för att senare kunna leverera till samhället.

ANNONS

Jag har en egen mapp som jag har döpt till "Ego boost" och den brukar jag bläddra igenom när jag behöver peppa mig själv. Det mesta är bilder på mig och kungen när han besökte min arbetsplats och jag tilldelades Kompassrosen – stipendiet för ungt ledarskap. Prisutdelningen ägde rum på Stockholms slott men jag hade just fått en egen prinsessa som inte lät mig åka dit. "Nåja, vad är väl en bal på slottet..."

När jag var liten minns jag att mina föräldrar hade en jubileumsstallrik uppsatt på hallväggen med foto av kungafamiljen. Då tyckte jag det var konstigt, men idag förstår jag att det var deras sätt att visa sin lojalitet till det nya landet de stadgat sig i. Detta land som symboliserades av kungafamiljen. Mina föräldrar fick vara med när jag tog emot priset och den glädje och stolthet de utstrålade gör mig tårögd bara jag tänker på det.

Under mitt senaste besök på slottet då nya stipendiater utsågs, talade man om hur viktigt det är med goda ledare, att om Sverige ska stå starkt måste man ta vara på alla kompetenser. Tänk att ha en kung som satsade på unga ledare tidigt i deras liv för att de ska kunna utveckla ett ledarskap baserat på goda värderingar. En kung som bjuder in unga människor till slottet för att olika generationer skall mötas, byta erfarenhet och bygga kontaktnät. Det är ju helt fantastiskt.

ANNONS

Det senaste decenniet har vår kung gjort så. Varje år i mitten av april trillar det in unga engagerade förmågor från olika delar av samhället. I en av slottssalarna med de vackra takmålningarna, kallad Vita havet, slår de sig ned runt de runda borden. Där sker spännande möten och dialoger mellan erfarenheter från olika bakgrunder. Ett varmt välkomnande av kungen och vidare talar han om värdebaserat ledarskap och tyngden av att leda med goda värderingar som mod, omtanke och handlingskraft.

Kungar finns i sagor och det ligger i sagans natur att den ska sluta lyckligt. Men jag tror att hur slutet blir beror på oss allihop!

H.M. Konung Carl XVI Gustaf formulerar det så här:

"Så länge vi gör vårt bästa. Och så länge vi lär oss av våra motgångar. Så kan vi inte misslyckas. Det enda misslyckandet är att inte försöka".

ANNONS