Peter Olson har bott i den franska huvudstaden i 42 år. Här poserar han framför den vackra entrén till métrostationen Abbesses i Montmartre, inte så långt från den berömda romersk-katolska basilikan Sacré-Cœur.
Peter Olson har bott i den franska huvudstaden i 42 år. Här poserar han framför den vackra entrén till métrostationen Abbesses i Montmartre, inte så långt från den berömda romersk-katolska basilikan Sacré-Cœur.

Peter guidar till pärlorna i Paris

Med göteborgaren Peter Olson inleds samtalet genast om de många sevärdheterna i Paris.… 'Inte så konstigt, för jag organiserar ofta stadsvandringar i metropolen', säger Peter och ler.

ANNONS
|

Vi har rendez-vous vid métrostationen Abbesses i Montmartres kvarter, ett område som är särskilt känt för sitt konstnärsliv där bland andra Picasso och Dali verkade på sin tid.

– Detta är en av några få métrostationer i Paris med ett tak över ingången. Så den är väldigt ovanlig, berättar Peter Olson och pekar på den vackra takdekorationen.

Peter som numera är pensionär tar ofta med turister på stadsvandring i frivilligorganisationen Parisien d’un jour, Parisare för en dag, eller Greeters som den heter på engelska.

– Det är väldigt roligt att visa runt bland sevärdheterna. Dessutom kan man bli bekanta och fortsätta umgås, berättar han.

ANNONS

Svensken har också bloggen "Peter’s Paris" som har ett tusentals besökare dagligen.

– Jag har faktiskt rest Transibiriska järnvägen och besökt Senegal med folk jag träffat via bloggen och om några dagar ska jag till Portugal för att träffa bekanta från Costa Rica.

Peter Olson kom till Paris 1974. Under en praktikplats i Frankrike några år tidigare, hade han blivit kär i en fransyska och dragit upp henne till Göteborg. På den tiden bodde han i Johanneberg. Paret trivdes visserligen bra i Sverige, men då det dök upp en chans att arbeta inom tidningspappersbranschen i Paris svarade han genast ja.

– Som utbildad civilekonom vid Handels i Göteborg hade jag studerat på Latinlinjen på Hvitfeldtska Gymnasiet, så franskan var inget problem, nämner han.

På tal om skolan, var det häromåret 50 år sedan studentexamen och det firades rejält.

– Av klassens 28 elever är 26 kvar i livet. Hela 24 kom, så det bevisar att det finns en viss klassammanhållning fortfarande, säger han och ler brett.

Nästa vår ska det bli 55-årsjubileum som Peter givetvis ska åka till.


    Peter Olsson framför den så kallade "Je t’aime-muren". Bild: Johan Tollgerdt
Peter Olsson framför den så kallade "Je t’aime-muren". Bild: Johan Tollgerdt

Vi promenerar bara några få steg och genast dyker ett annat monument upp i det historiska kvarteret. Fast det är av det moderna slaget.

ANNONS

– Här har vi den så kallade "Je t’aime-muren", säger Peter.

Visst vet väl de flesta läsare att det betyder "Jag älskar dig" på franska? Här står kärleksfrasen skriven på uppåt trehundra olika språk på en hög blå vägg.

Lustigt nog står det "Jag älskar dig" på svenska två gånger.

– Undrar om det är någon med finlandssvensk anknytning som lyckats få med det en extra gång, frågar han sig.

Vi fortsätter uppåt Montmartre-kullen och jag pekar ut huset där den världsberömde filmregissören Luc Besson bor. Han är mannen bakom kultfilmen "Det stora blå".

– Ja, det är många stjärnor som "gömmer" sig här i Montmartre eftersom det är ett mysigt kvarter. Det är svårt att veta exakt var de bor. Det håller de hemligt för att inte ha fansen hängandes vid porten dagarna i ända, säger han.

Själv bor Peter Olson cirka femton minuters promenad härifrån, mot kvarteret Porte de Batignolles.

– Där skulle Paris OS-by byggas 2012. Men det blev överraskande inget sommar-OS eftersom London vann omröstningen, flikar Peter in.

Just nu byggs där istället ett ultramodernt "ekologiskt" kvarter som Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) besökte nyligen.

ANNONS

När vi pratar om hur imponerad miljöministern var över de stora franska framstegen på det ekologiska planet, kommer vi fram till en annan sevärdhet: en söt grönsaksbutik med färgglada frukter och grönsaker, vackert staplade i ståndet på trottoaren.

– Det var här Amelie i filmen "Amelie från Montmartre" gjorde sina inköp i flera scener.

Regissören Jean-Pierre Jeunets film blev mäkta populär i hela världen, däribland i Sverige.

På väggen hänger två bilder av Amelie som spelades av skådespelerskan Audrey Tautou,

– Succén har fått folk att vallfärda hit och besöka den vackra butiken, säger Peter som tycker det är kul att biofilm kan få människor att besöka något annat än bara de klassiska monumenten Notre-Dame och Louvren.

73-åringen är tyvärr änkeman. Parets son är 44 år och arbetar med software, medan den 35-åriga dottern är advokat.

Om en stund ska Peter springa ned i métron och åka iväg till sina två barnbarn.

– Jag har förresten fått order av föräldrarna att lära dom lite svenska nu, säger han glatt vilket får oss att skratta.

Peter gillar atmosfären i Paris där han bott i 42 år.

– Jag har haft ett kul jobb och minns särskilt de långa skojiga affärsluncherna som på 70-talet kunde vara upp till tre timmar. Idag har de väl krympt och ligger "bara" på två timmar, berättar Peter och skrattar.

ANNONS

– Visst har vi problem just nu med sviterna av den hemska attentatsvågen som präglat Paris så negativt, säger han och blir fundersam.

Det går liksom inte att undvika att tala om den, inte minst med tanke på att turistnäringen lider. Det märker han av i stadsvandringarna.

– Trots tragiken och rädslan brukar jag uppmana folk att försöka leva precis som förr.

Fakta: Peter Olson

Ålder: 73 år.

Född: i Göteborg.

Bor: i Paris.

Gör: Njuter av livet som pensionär, ordnar stadsvandringar.

Hobbies: Arbeta aktivt i den svenska konstföreningen i Paris, lyssna på klassisk musik och resor.

ANNONS