Vissa saker tar man bara för givna. Det är dumt. En grillad korv kan vara så mycket mer än bara en grillad korv. I dag pimpar vi våra hot dogs så det står härliga till.
Ni vet de där fula korvpaketen som man brukar köpa för att få tyst på barnen när det vankas grillfest för de vuxna. Glöm dem. Gräv ned dem. Säg ”aldrig mer” högt för dig själv hundratjugo gånger. Och håll det.
Öppna i stället ögonen för det fantastiska korvutbud som finns i dagens kyldiskar. En revolution har ägt rum och numera kan du inte bara köpa korv inspirerad av världens alla kök utan också hitta småskaligt producerad korv av prima kvalitet i helt vanliga matbutiker.
Men det roliga tar inte slut där. Det snarare börjar. För hör och häpna – det finns mer att toppa korven med än ketchup och senap. Sväng ihop din egen favoritgucka, mjukstek några lökar, länsa kryddodlingen, blanda en coleslaw, koka en chili, grilla lite bacon, tärna en avokado, länsa en kim-chi-burk, hyvla några sparrisar… Listan kan göras precis så lång som du vill ha den.
För en hot dog, eller varmkorv om man så vill, tål tufft sällskap. Rätt grillad och i rätt sällskap blir det rena lyxmåltiden.
Ändå är det fortfarande lika enkelt att tillaga GOD korv, som den där som vi redan har glömt bort och inte riktigt vill veta vad den innehåller. Smarriga tillbehör är roligt både att komma på och komponera. Det är dessutom fortfarande ett väldigt trevligt sätt att ha grillkalas på och ett kul sätt att umgås. Köp gärna flera olika sorter och låt var och en välja storlek, styrka och smak efter eget huvud. Bunkra upp med skålar med fantasifull topping av alla de slag, ju fler desto roligare. Det blir en fest för alla – och gästerna slipper sitta och invänta den där gamla flintasteken som aldrig blir klar.
Hot dogen importerades från Tyskland till USA där den raskt blev superpopulär och fortfarande fungerar som något av en kultursymbol. Jag tillbringade en gång en heldag på en arrangerad hot dog-turné genom Chicago och kalasade på korv tills magen höll på att spricka. Ingen var den andra lik och ställena var utvalda med omsorg av stadens stora hot dog-expert, som till och med skrivit en bok i ämnet.
Det är hög tid att vi också börjar ta vår korvkultur på allvar.
Mia Gahne/TT
Mia Gahne
Chilidogs
Till 8 stycken, 60 minuter
USA är som bekant hot dog-landet nummer ett. När jag bodde där lärde jag mig att älska det märkliga påfundet chilidogs, det vill säga grillad korv med chili ovanpå. Den här varianten är super-yummy, jag lovar!
8 korvar av god kvalitet
8 korvbröd
senap, gärna amerikansk
2 silverlökar, hackade
1 kruka färsk koriander
Chili:
1 chorizo, tärnad
olivolja
300 g nötfärs
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, à 400 g
1 burk valfria bönor, à 400 g
2 1/2 dl hönsbuljong
1 torkad anchochili (kan uteslutas)
1 tsk torkad oregano
salt
nymalen svartpeppar
Stek chorizo i en skvätt olivolja tills den får lite färg. Lyft upp och lägg åt sidan, men spara stekfettet i pannan. Mjukstek lök, vitlök och köttfärs i chorizooljan. Tillsätt kanel, chiliflakes, spiskummin och tomatpuré. Låt fräsa en stund tills det börjar dofta. Häll på krossade tomater, bönor, chorizo och buljong. Lägg i den hela anchochilin och låt puttra i minst 45 minuter, tillsätt oregano mot slutet och fiska upp anchon (du kan hacka och lägga tillbaka den för extra hetta). Smaka av med salt och peppar.
Grilla korvarna över direkt värme i 6-8 minuter tills de får fin färg och är genomstekta. Värm bröden och bred på senap. Toppa med korv, rejält med chili, lök och koriander.
Piffig paprikarelish
Till 4 portioner, 10 minuter
Kalasgod röra att servera på grillad kvalitetskorv.
200 g rostad paprika
1 dl cornichons (små inlagda gurkor)
1 liten gul lök
1 msk kapris
2 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
Tillbehör:
grillad korv av god kvalitet
surdegsbaguette
Skär paprikan i småbitar och hacka gurkorna grovt. Finhacka löken. Blanda alltsammans i en skål. Tillsätt kapris, senap och olivolja. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Servera med god nygrillad (eller stekt) korv och gott bröd.
Hot dog med surkål
Till 6 stycken, 45 minuter
En riktigt maffig historia laddad med både stuns och smak.
6 korvar av god kvalitet
3 skivor bacon
6 korvbröd
Picklesmajonnäs:
cirka 1/2 dl valfria pickles
1/2 dl majonnäs
1 msk finskuren gräslök
2 tsk dijonsenap
salt
nymalen svartpeppar
Surkål:
250 g surkål från burk
2 msk smör
1 tsk hel spiskummin
1 stjärnanis
1/2 dl sherry eller vitt vin
salt
nymalen svartpeppar
Lök:
1 msk solrosolja
1 gul lök, tunt skivad
salt
Börja med majonnäsen: Mixa pickles och blanda sedan med majonnäs, gräslök och senap. Smaka av med salt och peppar. Värm surkålen i smör i en stekpanna. Tillsätt spiskummin, stjärnanis och vin. Låt puttra på svag värme i 10 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Låt svalna.
Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök och en nypa salt. Stek tills löken mjuknat och fått fin brun färg, cirka 15 minuter.
Grilla korvarna i 6-8 minuter över direkt värme, tills de fått fin färg och är genomstekta. Grilla baconet i 2-3 minuter och låt rinna av på hushållspapper. Värm bröden på grillen.
Placera korvarna i bröden. Toppa med surkål, picklesmajonnäs och bryt över baconet i bitar.