”Jag vet att Jesus är med mig”, säger Ghazal Zekavat, ungdomsledare på Pingstkyrkan i Alingsås. Hon har redan predikat i stora salen och utbildar sig till pastor.
”Jag vet att Jesus är med mig”, säger Ghazal Zekavat, ungdomsledare på Pingstkyrkan i Alingsås. Hon har redan predikat i stora salen och utbildar sig till pastor. Bild: Tommy Holl

När Ghazal kom hit bytte hon religion – nu ska hon bli pastor

Hon ”gillade verktygslådor” och tänkte bli ingenjör. Men så kom Ghazal Zekavat till Sverige, bytte religion och bestämde sig för att följa Jesus. Nu utbildar hon sig till pastor.

ANNONS

Vi ses i entrén till Smyrnakyrkan i Göteborg där Ghazal varit på ett möte. Hon berättar sin historia under bilresan upp till Alingsås där hon har sin arbetsplats.

Ghazal pratar gärna och mycket och har lätt till leende och skratt. Annat var det i början när hon kom till Sverige. Första året ville hon knappt prata alls – ”jag var rädd för att folk skulle skratta åt mig om jag sa nånting fel”. Men nu pratar hon väldigt bra svenska och hon har jobbat hårt för det.

Kom till Sverige 2010

Ghazal var 17 år när hon kom till Sverige 2010 med sin mamma och lillebror.

ANNONS

– Mamma var skild och det är inte lätt att leva så i Iran. Hon fick ha två heltidsjobb, som förskollärare och undersköterska. Min morbror har bott i Sverige under många år så det var därför vi flyttade hit.

Bild: Tommy Holl

I Iran gick Ghazal i skolan på en linje som heter matte/fysik för att hon ville bli ingenjör som pappan.

– Iran är ett stängt land för kvinnor. Exempelvis att cykla, det får inte kvinnor göra hur som helst. Jag har alltid tyckt att jag är lika mycket värd som killar därför ville jag ha samma rättigheter.

Förväntningarna i Iran är att man antingen ska bli läkare, advokat eller ingenjör.

Social och pratsam

I Sverige fick hon det svårt i början, ”eftersom jag är så väldigt social och pratsam.” Hon gick på Porthälla-gymnasiet i Partille och läste bara svenska första året.

– I min klass hade jag två afghaner som hjälpte mig och pratade med läraren – jag vågade inte säga längre meningar. Sedan blev jag förvånad över att jag kunde ganska mycket när jag väl började prata.

Strax efter att de kommit till Sverige hände något som skulle bli avgörande.

– Min mamma läste på komvux och en kompis till henne berättade att det fanns några i Smyrnakyrkan som pratade persiska.

ANNONS
Bild: Tommy Holl

Ghazal, som törstade efter att samtala, blev själaglad. Hon gick dit för att ha någon att prata med.

– Det var en slump att det blev Smyrnakyrkan. Snart började de prata om Guds kärlek och Jesus. Efter ett tag grep det tag i mig – jag ville också ha kärlek och en Gud att prata med när som helst.

Ghazal berättar att hon redan i Iran ville ha en relation med Gud och att hon gjorde sitt bästa. Hon bad fem gånger om dagen, bar slöja, fastade och gick på bönekvällar.

– Men för mig var det en enkelriktad relation. Jag pratade med Gud men fick inget tillbaka, det kändes som om jag pratade med en vägg.

Kärlek, nåd och förlåtelse

Hon tycker att kristendomen handlar om kärlek, nåd och förlåtelse och kände att hon ville ha det. ”Jag ville ge en chans till den där Jesus.” Ett år efter ankomsten till Sverige bestämde hon sig för att döpa sig.

– Det var fantastiskt och jag är verkligen glad att jag gjorde det.

Det var inget lätt beslut. Ghazal blir allvarlig.

– Det är mycket jag offrat. Jag kan inte åka tillbaka till Iran, inte träffa min pappa, inte träffa mina släktingar. Det är dödsstraff för någon som är muslim och konverterar till kristendom. Jag vet inte hur mycket regimen vet om mig, det kanske kommer folk och straffar mig, jag vet inte.

ANNONS

– Men jag har hittat en Gud, Jesus, som hjälper mig, säger hon förtröstansfullt.

Bild: Tommy Holl

Efter första året med svenskstudier läste Ghazal matte, fysik och kemi på naturvetenskaplig linje. Chalmers och ingenjörsstudier fanns där i bakhuvet. Språket gick bra och hon hjälpte svenska klasskompisar med matten.

Hon fortsatte också med bibelstudier för att få svar på sina frågor – hur kunde Jesus vara Gud när han var en profet bland många i islam? ”Jag hade lite svårt med det i början.”

Hon gick TTS, en bibelskola med både teori och praktik, och kände alltmer att hon var på rätt spår.

– Varje gång jag försökte svänga mot ingenjör pekade Gud åt andra hållet, säger Ghazal och skrattar. Jesus är verkligen en skön gubbe att ha vid sin sida, då orkar man hela vägen.

Tankarna på Chalmers släppte hon definitivt när hon sökte både pastorsutbildningen på ALT (Akademi för ledarskap och teologi) och ingenjörsutbildning på Chalmers - men bara kom in på ALT.

Praktik en dag i veckan

I dag går Ghazal femte terminen av åtta där. Hon har praktik en dag i veckan på Pingstkyrkan i Alingsås.

Nu är vi framme i Alingsås och Ghazal får visa runt på sin arbetsplats på Pingstkyrkan. Här har hon också har en 25-procentig tjänst som ungdomsledare. Hon får posera på stora scenen, där hon redan predikat några gånger.

ANNONS

Annars är det i kyrkans bottenvåning som barn och ungdomar har sina olika rum med namn som: ”Himmelriket”, Paradiset” och ”Skapelsen”. Här är det hobby, lekrum, pysselrum och en ungdomsgård för högstadie- och gymnasieungdomar.

Två gånger per termin är det ungdomarna som ansvarar för söndagsgudstjänsten och gör allt från att hälsa välkommen, leda lovsången, leda mötet, vara värdar med mer - allt detta händer under Ghazals ledning och det är oftast hon själv eller ungdomspastorn som predikar.

Vad gör du utanför studierna och kyrkan?

– Sover! skrattar Ghazal.

– Umgås med vänner och familj. Och så hänger jag med min kille, Hampus. Han bor i Jönköping, vi träffades på en kristen konferens förra sommaren. Jag tränar också en del, både gym och gruppträning och gillar att måla och spela schack.

Vad gör du om tio år?

– Jag tror att jag arbetar som pastor, är gift och har tre barn. Men viktigast är att jag har gått dit jag upplever att Jesus vill ha mig.

Ghazal Zekavat

Ålder: 26 år.

Yrke: Ungdomsledare inom Pingstkyrkan, läser till pastor på ALT i Göteborg.

Bor: Göteborg.

Familj: Pojkvännen Hampus, mamma och lillebror.

Intressen: Måla, träna, spela schack och träffa familj och vänner.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS