Zazzis veckomeny 37

ANNONS
|

Potatisplättar, medelhavsinspirerad färsgryta och en lättlagad kall soppa med avokado och räkor är tre av veckans rätter.

Mycket grönt på menyn - men på fredag avslutar vi med ryggbiff.

Smaklig måltid!

Potatisplättar med bönor och sötsur sås

4 personer

3 dl färdigt potatismos

1 litet ägg

2-3 msk mjöl

olja att steka i

1 vitlöksklyfta

1 liten bit chili (välj styrka efter smak)

1 burk sojabönor

1 ask cocktailtomater

färsk koriander

2-3 msk sweet chili-sås

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Rör ihop potatismoset med ägget och mjölet, smaka av med salt och peppar.

Värm upp rikligt med olja i en nonstick-stekpanna, klicka ut potatissmeten i lagom stora plättar. Vänd försiktigt så att de får färg på båda sidor. Låt svalna något.

Finhacka vitlök och chili. Häll av vattnet från bönorna och skölj i kallt vatten, låt rinna av och vänd ihop med chilin i pannan några minuter. Dela tomaterna och vänd i. Dra av från värmen.

Servera plättarna med sojabönorna, strö över koriander och klicka på lite sweet chili.

Medelhavsgryta

4 personer

2 msk olivolja

1 purjolök

1 vitlöksklyfta

2 msk hackad persilja

400 g blandfärs eller annan färs

1 msk tomatpuré

1 aubergine

4 fasta potatisar

3 dl vatten

1 msk chilipulver

2 tsk paprikapulver

0,5 tsk spiskummin

1-2 krm tabasco

1 dl urkärnade oliver

1 burk stora vita bönor

1 zucchini

1 grön spetspaprika

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Hacka båda löksorterna och låt svettas i oljan, lägg i färsen, persiljan och tomatpurén. Fräs på några minuter tills all vätska försvunnit.

Tärna aubergine och lägg i någon minut, skala och tärna potatisen och lägg i tillsammans med vattnet och kryddorna. Låt sjuda 10-12 minuter.

Häll bort lagen från bönorna och skölj dem i kallt vatten, häll bönorna i grytan, rör om och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.

Skiva zucchini och skär paprikan i ringar, lägg i grytan, smaka av med salt och peppar.

Servera med gott lantbröd.

Räk- och avokadosoppa

4 portioner

3 mogna avokado

0,7 liter kall grönsaksbuljong

1 dl grädde

1 dl vitt vin

1 tsk rivet skal av ekologisk citron

2 msk citronsaft

1 tsk mejram

3 dl handskalade räkor

2 dl brödkrutonger

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Mixa samman 3-4 dl av buljongen med skalad och urkärnad avokado, mixa sedan i resten av buljongen samt grädde, citron, mejram och vin.

Smaka av med salt och peppar. Servera i skålar med brödkrutonger och räkor på toppen.

Champinjoner med romansallad, parmaskinka och rädisor

4 personer

1 litet huvud romansallad

10 stora champinjoner

10 rädisor

3-4 salladslökar

2 tomater

8 skivor parmaskinka

salt och peppar

1 dl creme fraiche

2 msk riven parmesan

2-3 sardeller

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Skölj och skär romansalladen fint, sprid ut över ett serveringsfat.

Skiva champinjonerna, salladslöken, tomaterna och rädisorna fint. Sprid över salladen. Hacka sardellerna och rör ihop med crème fraiche och parmesanost.

Smaka av med salt och peppar och klicka över salladen. Servera med parmaskinka vid sidan av.

Helstekt ryggbiff med örtkappa

4 personer

1 hel bit ryggbiff med kappa på ca 800 g

1 msk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

2-3 msk grovt hackad färsk basilika

2 tsk finhackad persilja

2 msk olivolja

1 paket gnocchi, cirka 250 g

Fänkål

2 fänkål

Smör att hyvla

2-3 msk ströbröd

2-3 msk stark lagrad riven ost

Tomatsalsa

250 g småtomater

0,5 silverlök

1 msk kallpressad raps eller olivolja

1 tsk rödvinsvinäger

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Klappa in salt och peppar i köttet. Stek i panna med smör så att det får lite färg runt om. Bryn fettkappan lite extra. Låt svalna något.

Lägg ut örterna på plastfolie, lägg på köttet och plasta till en hård rund korv. Lägg in i ugn på 100 grader med en stektermometer instucken i mitten. Låt baka tills den uppnått 54-55 grader. Är den uppe på 50-52 grader innan gästerna kommit? Tag ut den i ugnen och lägg över en tjock handduk.

Fänkålen

Skölj och rensa fänkålen. Tag den dill-liknande blasten och lägg den i tomatsalladen. Koka fänkålen mjuk. Dela i 4 delar.

Strö över ströbröd och parmesan och lägg en skiva smör på varje (använd osthyveln till smöret). Gratinera i 200 grader i 10-15 minuter tills de fått färg. Servera varma.

Dela tomaterna och skiva löken mycket tunt. Blanda olja, vinäger, salt och peppar till vinägrett. Blanda samman fänkålsblast med tomater, lök och vinägrett.

Gnocchi

Koka enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda med tomatsalladen vid servering.

Grönsaker

1 vitlök

1 chili (styrka efter smak)

2 askar cocktailtomater à 250 g

2 tomater

färsk koriander

1 purjolök

1 aubergine

4 fasta potatisar

1 zucchini

1 grön spetspaprika

1 ekologisk citron

Mejram, du behöver en tsk

färsk persilja

3 mogna avokado

1 litet huvud romansallad

10 stora champinjoner

10 rädisor

3-4 salladslökar

färsk basilika

2 fänkålsstånd

250 g småtomater

Silverlök, du behöver 0,5

Extra grönsaker för sallader till huvudrätterna

Mejeri, ost och ägg

smör

1 litet ägg

1 dl grädde

1 dl crème fraiche

Parmesan, du behöver 2 msk riven

Stark lagrad riven ost, du behäver 2-3 msk

Kött, fågel och fisk

400 g blandfärs eller annan färs

3 dl handskalade räkor

8 skivor parmaskinka

2-3 sardeller

1 hel bit ryggbiff med kappa på ca 800 g

Konserver, kryddor och oljor

Olivolja

sweet chili-sås

1 burk sojabönor

tomatpuré

chilipulver

paprikapulver

spiskummin

tabasco

Urkärnade oliver, du behöver 1 dl

1 burk stora vita bönor

Grönsaksbuljong, du behöver 0,7 l

Kallpressad raps eller olivolja, du behöver en msk

Rödvinsvinäger, du behöver 1 tsk

Torrvaror, bröd, ris och pasta

Mjöl, du behöver 2-3 msk

olja att steka i

2 dl brödkrutonger

Ströbröd, du behöver 2-3 msk

1 paket gnocchi, cirka 250 g

Övrigt

Potatismos - koka helst själv, du behöver 3 dl

1 dl vitt vin

ANNONS