Nya veckomenyn innehåller också en lövbifflåda, långa med knaperstekta kantareller och en sallad med kyckling och yoghurtdressing,
Smaklig måltid!
Tagliatelle med skogssvamp, parmesan och rucola
Förberedelse 15 minuter, stek/koktid 20 minuter
4 personer
0,5 l blandad svamp efter smak
1-2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk hackad persilja
1,5 dl rucola
1 dl grovt hyvlad parmesan
400 g tagliatelle
Salt och peppar
Gör gärna så här:
Koka upp vatten till pastan. Rensa och stek svampen med olivolja och skivad vitlök, strö över persilja, salt och peppra.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av vattnet och lägg pastan i stekpannan med svampen, rör om och strö över parmesan, svartpeppar och rucola. Servera genast.
Potatis- och lövbifflåda
Förberedelse 20 minuter, koktid/stektid 25 minuter
4 personer
4 dl potatismos
4 lövbiffar
2 tsk oregano
2 tsk soja
2 zucchini
1 gul lök
3 msk grädde
smör och olja att steka i
Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Finhacka löken och skiva zucchini tunt. Stek på medelvärme i 12-15 minuter så att all vätska försvunnit. Salta och peppra. Lyft ur stekpannan.
Strimla biffen och genomstek i samma panna. Häll på soja, grädde, zucchiniblandningen och oregano, låt koka upp.
Smörj en ugnsfast form och klicka ut potatismoset runt kanterna. Häll kött- och zucchiniblandningen i mitten och grädda i ugn 15 minuter tills det fått färg. Servera gärna med bröd och god sallad.
Långa med knaperstekta kantareller med blomkål
4 portioner
Förberedelse 20 minuter, vilo- och stektid 15+20 minuter
600 g långarygg med skinn
Flingsalt
Skalet (rivet) av 1 ekologisk citron eller lime
0,3 liten blomkål
0,5 liten grön blomkål (Romanesco)
1 vitlöksklyfta
3 dl kantareller
1-2 näve rucola
2 msk olivolja
salt och peppar
Gör gärna så här:
Dela upp fisken i 4 portioner. Strö citronskal och flingsalt på båda sidorna. Låt stå 15-30 minuter i rumstemperatur.
Koka potatisen
Tag loss de små späda knopparna från blomkålen och den gröna blomkålen. Skär bort den hårda stammen helt (spara den och skiva tunt till sallad för ett annat tillfälle).
Värm upp lite olivolja i en panna tillsammans med skivad vitlök. Lägg i kålen och låt småsteka i 10 minuter på medelvärme, lyft ut blomkålen. Rensa kantarellerna och riv i grova bitar, stek knapriga i smör. Salta och peppra och vänd ihop med blomkålen.
Stek fisken i smör med skinnsidan neråt, vänd när det fått färg. Använd gärna ugnen till hjälp om du har gäster eller fisken är tjock.
Ställ in den förstekta fisken i ugn på 120 grader. Kolla med stektermometer när den är färdig. 50-52 grader i mitten skall fisken vara. Håll även blomkålen varm i ugnen. Servera sedan med kokt potatis, lite rucola och mild olivolja.
Knaprig sommarsallad med kyckling och yoghurtdressing
Förberedelse 20 minuter, ugns- och koktid 25 minuter
4 personer
Dressing
2 dl rysk yoghurt
0,5 dl soltorkade tomater i olja
1-2 tsk hackad färsk oregano
1 spansk peppar
1 tsk av skalet från i ekologisk citron
Salt och peppar
2 späda zucchini
1 spetspaprika
1 gulbeta
1 broccoli (cirka 20 små buketter)
2 stekta kycklingfiléer
Salt och peppar
Gör gärna så här:
Skölj, rensa och skär alla grönsakerna, ju hårdare grönsak, desto tunnare skivor. Sprid ut över ett fat.
Rör samman ingredienserna till dressingen och gör lite mjukare genom att röra i lite vatten tills du uppnått bra konsistens. Smaka av med salt och peppar och klicka ut över grönsakerna.
Skär kycklingen i ätvänliga bitar, sprid över och servera med gott lantbröd.
Frikadeller med couscous och tomat
Förberedelse 15 minuter, koktid 20 minuter
4 personer
1 liter vatten
2 kalv- eller oxfondtärningar
400 g kalvfärs
1 tsk rosmarin (torkad eller färsk)
1 ägg
0,5 dl ströbröd
0,5 tsk salt
1 krm peppar
2 dl broccoli buketter
2 tomater
2 msk olivolja
2 msk färsk finhackad basilika
3 dl couscous
Gör gärna så här:
Skölj tomaterna och hacka, blanda med olivolja och basilika, smaka av med salt och peppar.
Koka upp vattnet tillsammans med buljongen. Rör ihop rosmarin, ägg, köttfärs, ströbröd salt och peppar. Rulla till köttbullar och lägg försiktigt i det sjudande vattnet. Låt sjuda 5-8 minuter och lyft försiktigt ur dem med en hålslev. Lägg även i broccolibuketterna och låt sjuda 5 minuter, plocka ur.
Koka couscousen med buljong vattnet enligt anvisningarna på förpackningen. Vid servering, vänd samman med tomaterna, broccolibuketterna och köttbullarna.
Grönsaker
0,5 l blandad svamp efter smak
3 dl kantareller
1 vitlök
persilja
200 g rucola
4 zucchini varav två späda
1 gul lök
1 ekologisk citron eller lime
1 liten blomkål
1 liten grön blomkål (Romanesco)
färsk oregano
1 spansk peppar
1 spetspaprika
1 gulbeta
2 broccolistockar
Rosmarin (torkad eller färsk), du behöver 1 tsk
2 tomater
färsk basilika
Glöm inte att köpa hem lite goda ekologiska grönsaker för att göra sallader till huvudrätterna
Mejeri, ost och ägg
smör
Parmesan, du behöver 1 dl grovt hyvlad
2 dl rysk yoghurt
3 msk grädde
1 ägg
Kött, fågel och fisk
4 lövbiffar
600 g långarygg med skinn
2 kycklingfiléer
400 g kalvfärs
Konserver, kryddor och oljor
Olivolja
soja
oregano
0,5 dl soltorkade tomater i olja
Kalv- eller oxfondtärningar, du behöver 2 stycken
Torrvaror, bröd, ris & pasta
400 g tagliatelle
Ströbröd, du behöver 0,5 dl
3 dl couscous
Övrigt
4 dl potatismos - koka själv eller använd pulver