Zazzis veckomeny 36

ANNONS
|

Nya veckomenyn innehåller också en lövbifflåda, långa med knaperstekta kantareller och en sallad med kyckling och yoghurtdressing,

Smaklig måltid!

Tagliatelle med skogssvamp, parmesan och rucola

Förberedelse 15 minuter, stek/koktid 20 minuter

4 personer

0,5 l blandad svamp efter smak

1-2 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 msk hackad persilja

1,5 dl rucola

1 dl grovt hyvlad parmesan

400 g tagliatelle

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Koka upp vatten till pastan. Rensa och stek svampen med olivolja och skivad vitlök, strö över persilja, salt och peppra.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av vattnet och lägg pastan i stekpannan med svampen, rör om och strö över parmesan, svartpeppar och rucola. Servera genast.

Potatis- och lövbifflåda

Förberedelse 20 minuter, koktid/stektid 25 minuter

4 personer

4 dl potatismos

4 lövbiffar

2 tsk oregano

2 tsk soja

2 zucchini

1 gul lök

3 msk grädde

smör och olja att steka i

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka löken och skiva zucchini tunt. Stek på medelvärme i 12-15 minuter så att all vätska försvunnit. Salta och peppra. Lyft ur stekpannan.

Strimla biffen och genomstek i samma panna. Häll på soja, grädde, zucchiniblandningen och oregano, låt koka upp.

Smörj en ugnsfast form och klicka ut potatismoset runt kanterna. Häll kött- och zucchiniblandningen i mitten och grädda i ugn 15 minuter tills det fått färg. Servera gärna med bröd och god sallad.

Långa med knaperstekta kantareller med blomkål

4 portioner

Förberedelse 20 minuter, vilo- och stektid 15+20 minuter

600 g långarygg med skinn

Flingsalt

Skalet (rivet) av 1 ekologisk citron eller lime

0,3 liten blomkål

0,5 liten grön blomkål (Romanesco)

1 vitlöksklyfta

3 dl kantareller

1-2 näve rucola

2 msk olivolja

salt och peppar

Gör gärna så här:

Dela upp fisken i 4 portioner. Strö citronskal och flingsalt på båda sidorna. Låt stå 15-30 minuter i rumstemperatur.

Koka potatisen

Tag loss de små späda knopparna från blomkålen och den gröna blomkålen. Skär bort den hårda stammen helt (spara den och skiva tunt till sallad för ett annat tillfälle).

Värm upp lite olivolja i en panna tillsammans med skivad vitlök. Lägg i kålen och låt småsteka i 10 minuter på medelvärme, lyft ut blomkålen. Rensa kantarellerna och riv i grova bitar, stek knapriga i smör. Salta och peppra och vänd ihop med blomkålen.

Stek fisken i smör med skinnsidan neråt, vänd när det fått färg. Använd gärna ugnen till hjälp om du har gäster eller fisken är tjock.

Ställ in den förstekta fisken i ugn på 120 grader. Kolla med stektermometer när den är färdig. 50-52 grader i mitten skall fisken vara. Håll även blomkålen varm i ugnen. Servera sedan med kokt potatis, lite rucola och mild olivolja.

Knaprig sommarsallad med kyckling och yoghurtdressing

Förberedelse 20 minuter, ugns- och koktid 25 minuter

4 personer

Dressing

2 dl rysk yoghurt

0,5 dl soltorkade tomater i olja

1-2 tsk hackad färsk oregano

1 spansk peppar

1 tsk av skalet från i ekologisk citron

Salt och peppar

2 späda zucchini

1 spetspaprika

1 gulbeta

1 broccoli (cirka 20 små buketter)

2 stekta kycklingfiléer

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Skölj, rensa och skär alla grönsakerna, ju hårdare grönsak, desto tunnare skivor. Sprid ut över ett fat.

Rör samman ingredienserna till dressingen och gör lite mjukare genom att röra i lite vatten tills du uppnått bra konsistens. Smaka av med salt och peppar och klicka ut över grönsakerna.

Skär kycklingen i ätvänliga bitar, sprid över och servera med gott lantbröd.

Frikadeller med couscous och tomat

Förberedelse 15 minuter, koktid 20 minuter

4 personer

1 liter vatten

2 kalv- eller oxfondtärningar

400 g kalvfärs

1 tsk rosmarin (torkad eller färsk)

1 ägg

0,5 dl ströbröd

0,5 tsk salt

1 krm peppar

2 dl broccoli buketter

2 tomater

2 msk olivolja

2 msk färsk finhackad basilika

3 dl couscous

Gör gärna så här:

Skölj tomaterna och hacka, blanda med olivolja och basilika, smaka av med salt och peppar.

Koka upp vattnet tillsammans med buljongen. Rör ihop rosmarin, ägg, köttfärs, ströbröd salt och peppar. Rulla till köttbullar och lägg försiktigt i det sjudande vattnet. Låt sjuda 5-8 minuter och lyft försiktigt ur dem med en hålslev. Lägg även i broccolibuketterna och låt sjuda 5 minuter, plocka ur.

Koka couscousen med buljong vattnet enligt anvisningarna på förpackningen. Vid servering, vänd samman med tomaterna, broccolibuketterna och köttbullarna.

Grönsaker

0,5 l blandad svamp efter smak

3 dl kantareller

1 vitlök

persilja

200 g rucola

4 zucchini varav två späda

1 gul lök

1 ekologisk citron eller lime

1 liten blomkål

1 liten grön blomkål (Romanesco)

färsk oregano

1 spansk peppar

1 spetspaprika

1 gulbeta

2 broccolistockar

Rosmarin (torkad eller färsk), du behöver 1 tsk

2 tomater

färsk basilika

Glöm inte att köpa hem lite goda ekologiska grönsaker för att göra sallader till huvudrätterna

Mejeri, ost och ägg

smör

Parmesan, du behöver 1 dl grovt hyvlad

2 dl rysk yoghurt

3 msk grädde

1 ägg

Kött, fågel och fisk

4 lövbiffar

600 g långarygg med skinn

2 kycklingfiléer

400 g kalvfärs

Konserver, kryddor och oljor

Olivolja

soja

oregano

0,5 dl soltorkade tomater i olja

Kalv- eller oxfondtärningar, du behöver 2 stycken

Torrvaror, bröd, ris & pasta

400 g tagliatelle

Ströbröd, du behöver 0,5 dl

3 dl couscous

Övrigt

4 dl potatismos - koka själv eller använd pulver

ANNONS