Zazzis veckomeny 24

ANNONS
|

Här kommer en ny veckomeny med Alexandra Zazzi, hela veckan från den vegetariska måndagen till fredagsmyset.

Ostpaj med soltorkade tomater och spenat

Förberedelse 20 minuter Stektid/ugnstid 30 minuter

4 personer

1 paket färsk pajdeg för salta rätter, gärna färdigkavlad (finns i välsorterade livsmedelsaffärer)

3 ägg

0,5 dl mjölk

200 g riven västerbotten plus lite att strö över

200 g fryst bladspenat

1 dl soltorkade tomater i olja

smör att steka i

2 tomater

salt och peppar

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Stek upp bladspenaten med en klick smör, salta och peppra.

Strimla soltorkade tomater. Vispa upp ägg och mjölk.

Rör i osten, tomater och spenat. Lägg ut pajdegen i botten på en form så att den kommer upp lite på sidorna och förgrädda i 10 minuter, (jag brukar fodra mina formar med ugnspappar för då blir de lätta att lyfta ur).

Häll ut spenatsmeten och skiva tomaterna i tunna skivor, lägg på toppen och strö över mera ost.

Grädda i ugn ca 20-30 minuter tills tomaterna fått färg och ägget har stannat. Gott både kall och varm med en god sallad till.

Kyckling med röd curry och ris

Förberedelse 15 minuter

Stektid/ugnstid 30 minuter

4 personer

2-3 msk varmpressad rapsolja

1 kg ekologiska kycklingdelar i bitar, kör du filén kan du minska tiden i ugnen till hälften

1 gul lök

3 msk röd currypasta (finns i välsorterade matvaruaffärer)

1 burk kokosmjölk

Skalet av 1 ekologisk lime

Saften av 1 ekologisk lime

0,5 dl färska koriander blad

3 dl jasminris

Gör gärna så här:

Lägg oljan i en gjutjärnspanna (eller stekpanna om du inte har gjutjärn) och lägg i kycklingdelarna med skinnsidan nedåt. Salta och peppra. Ge ordentligt med färg och vänd om så att det får färg även på andra sidan.

Lyft ur kycklingen och lägg i löken, finhackad, och kurry. Låt fräsa någon minut och häll i vattnet, limeskalet, saften och kokosmjölk. Om du har ugnsfast gjutjärnspanna, lägg i kycklingen, ös över såsen med en sked och ställ in i ugnen. (Annars lägg över den stekta kycklingen i en ugnsfast form, häll över såsen och ställ in i ugnen). Tillaga i ugn ca 30 minuter på 175 grader. Använd gärna en stektermometer i den tjockaste kycklingdelen nära benet, temp 70-72 grader.

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Servera tillsammans med färsk koriander på toppen. Salta vid behov.

Lax med citron & rödbetskappa

Förberedelse 10 minuter

ugnstid 45 minuter

600 g laxfilé

1 msk rivet citronskal från kravodlad citron

flingsalt

1 riven, skalad, färsk, liten rödbeta

2 msk ströbröd

2 msk persilja

2 msk smör

1 dl crème fraiche

800 g delikatesspotatis eller färskpotatis Gör gärna så här:

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 100 grader.

Dela laxen i mindre portionsbitar. Ställ i ugnsfast form.

Strö över flingsalt, citronskal och vitpeppar.

Ställ in i ugnen i cirka 35 minuter.

Blanda samman riven rödbeta med smör, persilja och ströbröd. Tag ut och lägg på rödbetskrämen som en kappa. Ställ in i ugnen i ytterligare 10-15 minuter. Servera med kokt potatis och en klick crème fraiche.

Potatissallad med sugar snaps, varmrökt fläsk och äpple

Förberedelse 20 minuter koktid 25 minuter

4 personer

800 g delikatesspotatis eller annan trevlig liten potatis

2 dl sugar snaps (gröna krispiga ärter i skida) ¼ dels purjolök

1 grönt ekologiskt äpple

300 g varmrökt fläsk i bit

100 g ruccolasallad

Dressing

1 msk dijonsenap

1 dl ekologisk majonnäs

2 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Rör samman ingredienserna till dressingen.

Skölj, rensa och dela ärtskidorna på längden.

Skölj, rensa och strimla purjolöken fint.

Tärna fläsket och stek knaprigt. Kärna ur och tärna äpplet och skölj ruccolan.

Koka potatisen mjuk och dela i hälften när den fortfarande är varm.

Vänd ihop med alla ingredienserna och njut salladen ljummen med gott bröd

Wraps med skinka och emmentaler

Förberedelse 20 minuter

4 port

400 g skivad kokt eller rökt skinka

8 stora skivor emmentalerost

4 tortillabröd, stora

2 salladslökar

1,5 dl blandade kokta bönor, typ svarta bönor, stora vita med mera

2 msk finhackad rödlök

1 msk olivolja

Salt och peppar

2 avokado

6-8 blad god sallad, stora blad typ romana- eller krispsallad.

Gör gärna så här:

Blanda bönorna med olivolja, rödlök, salt och peppar. Mosa ihop lite med en gaffel. Kärna ur avokadon och tag ur skalet, skiva.

Börja nu att bygga wrapsen genom att lägga ut alla 4 bröden på smörgåspapper. Lägg på salladsbladen i mitten men bred ut så att sidorna inte är täckta, lägg sedan ut bönorna, skinkan, osten, avokadon och salladslöken. Rulla in genom att vika in sidorna. Slå sedan in i smörgåspapper.

Dessa slår du bara in i smörpapper och tar med på en kvällsutflykt i sommarnatten. Duka upp på en klippa och njut.

Grönsaker

1 gul lök

1 ekologisk lime

1 kruka färsk koriander

1 ekologisk citron

1 rödbeta

1 bunt persilja

1,6 kg delikatesspotatis eller färskpotatis

2 tomater

2 dl sugarsnaps (gröna krispiga ärter i skida)

Purjolök, du behöver ¼

1 grönt ekologiskt äpple

100 g rucolasallad

1 bunt gräslök

1 rödlök

2 avokado

God sallad med stora blad, typ romana- eller krispsallad. Du behöver 6-8 blad

2 salladslökar

Glöm inte att köpa hem lite goda ekologiska grönsaker för att göra sallader till huvudrätterna

Mejeri, ost & ägg

smör

3 ägg

Mjölk, du behöver 0,5 dl

200 g riven västerbotten plus lite att strö över

1 dl crème fraiche

8 stora skivor emmentalerost

Kött/fågel/fisk

1 kg ekologiska kycklingdelar i bitar

600 g laxfilé

300 g varmrökt fläsk i bit

400 g skivad kokt eller rökt skinka

Konserver, kryddor och oljor

rosmarin

olivolja

rapsolja

Röd currypasta, du behöver 3 msk. Pastan finns i välsorterade matvaruaffärer

1 burk kokosmjölk

1 dl soltorkade tomater i olja

1 msk dijonsenap

1 dl ekologisk majonnäs

1,5 dl blandade kokta bönor, typ svarta bönor stora vita m.m.

1 msk olivolja

Salt och peppar

Torrvaror, ris & pasta

jasminris

ströbröd

4 tortillabröd, stora

Frysvaror

200 g bladspenat

Övrigt

1 paket färsk pajdeg för salta rätter, gärna färdigkavlad (finns i välsorterade livsmedelsaffärer)

ANNONS