Zazzi vecka 29

ANNONS
|

Här kommer en ny veckomeny från Alexandra Zazzi, hela veckan från den vegetariska måndagen till fredagsmyset.

Potatissallad med bönor, rucola och fårost

Förberedelse 10 minuter

Koktid 20 minuter

4 personer

600 g färskpotatis

2 msk olivolja

1,5 msk balsamvinäger

1 rödlök

2 msk små kapris

1 dl sköljd, finbladig rucola

1 pkt cocktailtomater

200 g fårost

Salt och peppar

Gör så här:

Skrubba potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Tärna fårosten. Dela cocktailtomaterna. Skala och skär löken i tunna skivor. Skär potatisen i klyftor, vänd samman med lök, rucola och ost. Rör ihop olivolja, kapris och balsamvinäger. Blanda samman alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och servera genast. (Även god kall)

Penne med skinka och färskost

Förberedelse 15 minuter

Koktid/stektid 20 minuter

4 personer

400 g penne pasta

200 g god kokt skinka i skivor

1 dl små fina ärtor eller sockerärtor

1 tsk fondbuljong koncentrerad flytande

4 salladslökar

5-6 blad färsk salvia

150 g mascarpone

Salt och peppar

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Strimla skinkan. Lägg en klick smör i en panna och lägg i de skivade lökarna, salvian och ärtorna, ge lite värme några minuter och rör i färskosten och fonden. Smaka av med salt och peppra. Häll av vattnet från pastan och rör ihop med såsen, servera gärna med en god sallad.

Gravad lax med dillpotatis och pepparrotsgrädde

Förberedelse 15 minuter

Koktid 25 minuter

4 personer

600 g färskpotatis

1 bunt dill

8 skivor gravad lax

1 dl hårt vispad grädde

1-2 tsk färsk riven pepparrot

1 citron

Salt och peppar

Gör så här:

Koka potatisen i lättsaltat vatten med dillstjälkar. När du hällt av kokvattnet, klipp över färsk dill och salta. Lägg upp laxen på serveringsfat, dekorera med klyftad citron. Vänd samman pepparrot och grädde.

Sommarsallad

Förberedelse 20 minuter

Kok/ugnstid ca 30 minuter

4 personer

8 kycklingben

3 msk sweet chili

2 msk wasabi/sesamkrydda

1 msk kycklingfond

1 tsk salt

0,5 dl rapsolja

sallad

2 dl matvete

1 zucchini

1 röd lök

1 morot

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

Salt och peppar

Dressing

8 basilikablad

150 g crème fraiche

3 msk majonnäs

Salt och peppar

Gör så här:

Kycklingen

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda sweetchili, kryddor, rapsolja och fond. Pensla på kycklingen. Lägg i ugnsfastform och ställ in i ugnen c.a 25 minuter till de fått fin färg och är genomstekta.

Dressingen

Mixa samman ingredienserna till dressingen med hjälp av en stavmixer.

Salladen

Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Skär zucchinin och moroten i tunna ätvänliga bitar, stavar eller mynt efter kockens humör. Skala och klyfta rödlöken. Finhacka vitlöken och lägg i panna tillsammans med smöret. Fräs upp alla grönsakerna tillsammans några minuter tills de fått lite färg men fortfarande är krispiga. Blanda samman med matvetet och dressingen. Kan serveras både ljummen och kall.

Fajitas med bönor och fläskfilé

Förberedelse 15 minuter

ugn/stektid 25 minuter

4 personer

400 g färdiglagad fläskfilé, eller annat gott kött eller fågel

2 dl passerade tomater

1 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

1 chilifrukt, Styrka efter smak (Eller Cayenne Pulver)

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 Burk Svarta bönor

1 dl tärnad fetaost

1 avokado

4 Mjuka tortillas, Majs Eller Vete enligt smak

1 dl riven ost

2-3 Navar sköljd blandsallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär avokado och feta i tärningar. Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten. Häll oljan i en panna och lägg i hackad vitlök, chili, chilipulver och spiskummin. Rör i bönorna och tomaterna, smaka av med salt och peppar. Tärna köttet och lägg i, tag av från värmen och låt svalna. Lägg fyllningen i mitten på brödet, strö över avokado och feta.

Rulla samman och lägg i smord ugnsfast form. Strö över ost och baka av 8-10 minuter tills de fått färg. Servera med en god sallad och lite chilisås vid sidan.

Grönsaker

1,2 kg färskpotatis

2 rödlök

1 dl sköljd, finbladig rucola

1 pkt cocktailtomater

1 dl små fina ärtor eller sockerärtor

4 salladslökar

5-6 blad färsk salvia

1 bunt dill

1-2 tsk färsk riven pepparrot

1 citron

1 vitlök

1 zucchini

1 morot

8 basilikablad

1 chilifrukt, styrka efter smak (eller cayennepulver)

1 avokado

2-3 nävar sköljd blandsallad

Glöm inte att köpa hem lite goda ekologiska grönsaker för att göra sallader till huvudrätterna

Mejeri, ost & ägg

200 g fårost

150 g mascarpone

1 dl hårt vispad grädde

1 msk smör

150 g crème fraiche

1 dl riven ost

1 dl tärnad fetaost

Kött/fågel/fisk

8 skivor gravad lax

8 kycklingben

400 g färdiglagad fläskfilé, eller annat gott kött/fågel

200 g god kokt skinka i skivor

Konserver, kryddor och oljor

1 burk små kapris

olivolja

balsamvinäger

fondbuljong koncentrerad flytande

sweet chili

wasabi/sesamkrydda

kycklingfond

salt & peppar

rapsolja

majonnäs

1 tetra passerade tomater

spiskummin

chilipulver

1 burk svarta bönor

Torrvaror, ris & pasta

400 g penne pasta

2 dl matvete

4 mjuka tortillas, majs eller vete enligt smak

ANNONS