Västerbottenpaj med rucola och pinjenötter
Förberedelse 20 minuter
Stektid/ugnstid 20 minuter
4 personer
3 ägg
200 g riven Västerbotten lagrad minst 12 månader
4 dl mat grädde
1 dl mjölk
1 tsk finhackad timjan
1 krm svartpeppar
1 paket färdigkavlad smördegsark
1 dl pinjenötter
100 g ruccola
Gör gärna så här:
Rosta nötterna i torr panna och låt svalna. Skölj salladen. Vispa samman äggen, osten, grädden, örterna och mjölken. Lägg ett teflonark i botten på en pajform, lägg i pajarket. Häll i smeten och ställ in i ugnen på 160 grader i 40-50 minuter. Täck ev. med folie efter 20 minuter om den börjar bli mörk i kanterna. Känn att ostmassan stelnat ordentligt innan du tar ut pajen. Låt svalna, strö över pinjenötter och rucola och servera
Panerad lövbiff med ostgratinerad fänkål och rödbeta
Förberedelse 20 minuter
koktid/ugnstid 40 minuter
4 personer
4-6 lövbiffar, ca 600 g
2 dl ströbröd
2 ägg
smör och olja till stekning
4 färska rödbetor
1 fänkål
125 g mozzarella
1 dl färskriven parmesanost
blandad sallad
salt och peppar
Gör gärna så här:
Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i ca 40 minuter, skala och skär i bitar och lägg i en ugnsfast form. Koka fänkålen i lättsaltat vatten i 15 minuter. Skär i bitar, sprid över rödbetorna och ugnsgratinera med smulad/riven ost på toppen i 200 grader tills de fått fin färg. Häll ströbrödet i en skål och vispa upp äggen i en annan. Salta och peppra.
Vänd lövbiffen i äggblandningen och sedan i ströbrödet. Smält en msk smör och lite olja i en stekpanna och stek biffarna så att de får fin färg på varje sida. Servera biffarna med grönsakerna och lite gott lantbröd.
Kokt sej med skirat smör, pepparrot, sparris och färskpotatis
Förberedelse 15 minuter
kokstid 25 minuter
4 personer
600 g sejfilé
100 g smör
2 hårdkokta ägg
3 cm pepparrot
800 g färskpotatis
500 g grön sparris
salt och peppar
Gör gärna så här:
Skrubba potatisen och koka mjuk i saltat vatten. Skira smöret och lägg i det hackade ägget. skala den gröna sparrisen vid den nedre delen av stjälken och koka 3-4 minuter i lättsaltat vatten i en stor kastrull. Tag ur sparrisen, lägg i svartpepparkorn och sänk ned sejfiléerna försiktigt, låt sjuda 8-10 minuter och lyft ur. Lägg upp på tallrik med smör och riven pepparrot på toppen, sparrisen och potatisen vid sidan. Njut!
Nudelsallad med kyckling
Förberedelse 20 minuter
Stek/koktid ca 15 minuter
4 personer
250 g glasnudlar
2 msk sesamolja
3 msk sweet chili sauce
1 msk soja
1 ask cocktailtomater (250 gram)
4 kvistar färsk koriander, finhackade
1 inte allt för mogen mango
300 g kycklingfilé
salt och svartpeppar
Gör gärna så här:
Skär kycklingfiléerna i kuber.
Häll olja i en non-stick panna och stek kycklingen så att den blir genomstekt, häll på sweet chili och soja, rör om och tag av från spisen.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och klipp dem så att de går isär. Stänk på olja så att de inte klibbar, vänd ned dem med kycklingen. Skär tomaterna i klyftor. Vänd ned tomaterna och koriandern i nudlarna. Skala och tärna mango. Vänd in i nudlarna. Servera.
Helstekt kotlettrad med chermoula rub
Förberedelse 20 minuter
Koktid 150 minuter
4-6 personer
1 kg fläskkotlettrad med ben
Rub
1 Vitlöksklyfta
Skalet från en halv ekologisk citron
0,5-1 spansk peppar
0,5 msk spiskummin
Bladen från en kruka koriander, ca 0,5 dl
2 msk olivolja
0,5 dl persiljeblad
0,5 msk havssalt
0,5 tsk svartpeppar
0,5-0,7 dl olivolja till pensling och servering
Gör gärna så här:
Chermoula är en kryddblandning som används i nordvästra Afrika. Man kan göra den på färska eller torkade örter och recepten varierar från land till land.
Kryddblandningen finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelbutiker.
Mixa samman alla ingredienserna i matberedare eller stavmixer. Klappa på köttet men spara lite till serveringen. Ställ in i ugnen i 1,5 timmar i 100 grader. Vid servering lägg köttet på grillen och skapa grill yta, pensla på lite olivolja. Vid servering, skär loss benet och skär i tunna skivor, ringla över lite olivolja utblandat med resten av kryddorna och servera gärna med en god sallad och bröd.
Grönsaker
100 g ruccola
färsk timjan
4 färska rödbetor
1-2 fänkål
3 cm pepparrot
800 g färskpotatis
500 g grön sparris
1 ask cocktailtomater (250 gram)
färsk koriander, 2 krukor
1 inte allt för mogen mango
1 Vitlök
1 ekologisk citron
1 bunt persilja
1 spansk peppar
Glöm inte att köpa hem lite goda ekologiska grönsaker för att göra sallader till huvudrätterna
mejeri, ost & ägg
7 ägg
200 gr riven Västerbotten lagrad
4 dl mat grädde
1 dl mjölk
smör
125 g mozzarella
färsk parmesanost i bit
kött/fågel/fisk
4-6 lövbiffar
600 g sejfilé
300 g kycklingfilé
1 kg fläskkotlettrad med ben
Konserver, kryddor och oljor
rosmarin
1 dl pinjenötter
olja till stekning
2 msk sesamolja
3 msk sweet chili sauce
1 msk soja
spiskummin
olivoljaSalt och peppar
Torrvaror, ris & pasta
2 dl ströbröd
250 gram glasnudlar
gott bröd till de olika rätterna
Frysvaror
Övrigt
1 paket färdigkavlad smördegsark