Zazzi vecka 20

ANNONS
|

Pitabröd med pesto, bönor och fårost

Förberedelse 15 minuter

Ugnstid 10 minuter

4 pitabröd

3 mogna tomater

200 g fårost/fetaost

8 rädisor

1 burk svarta eller röda bönor

1 rödlök

3 dl skuren romansallad

en skvätt olivolja

saften av en citron

1 dl färdig pesto

svartpeppar och salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader och ställ in bröden i 10 minuter.

Skölj bönorna i iskallt vatten och låt rinna av.

Skär bort kärnhuset på tomaterna och skär i bitar.

Skölj och skiva rädisorna.

Skala och skiva rödlöken tunt.

Blanda samman sallad med rödlök, rädisor, tomater och bönor. Vänd i lite olivolja, citron och salt. Tärna osten.

Skär brödet i ena kanten så att det bildas en ficka.

Skeda i salladen, lägg på ost och klicka på pesto.

Stekt lövbiff med kryddsmör och majsris

Förberedelse 15 minuter samt 10 min i frys

Stek-/koktid 20 minuter

4 lövbiffar

3 dl ris

1 dl frysta ärtor

1 dl frysta majskorn

80 g smör

1 vitlöksklyfta

2 msk persilja

1 tsk citronskal

salt och peppar

smör och olja att steka i

Gör så här:

Mixa samman smör, citronskal, persilja och vitlök i en matberedare med knivtillsats.

Klicka ut över plastfolie och rulla samman till en korv. Lägg in i frysen.

Koka upp vatten med 0,5 tsk salt.

Lägg i ärtor och majs, låt koka uppigen och häll av vattnet.

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Rör i ärtor och majs.

Salta och peppra och stek lövbiffarna hastigt på varje sida i smör och olja.

Servera med en god sallad, skivat kryddsmör och ris.

Rökt makrill med ljummet matvete och spenatsallad

Förberedelse 15 minuter

Koktid 20 minuter

4 makrillfiléer, rökta efter smak

150 g babyspenat

1 grönt äpple

saften av 0,5 citron

1 pkt cocktailtomater

2 dl matvetekorn

1 dl pinjenötter

1 dl crème fraiche

2 tsk senap

salt och peppar

Gör så här:

Rosta pinjenötterna i en het, torr panna, låt svalna.

Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.

Skölj i kallt vatten och låt svalna något utspritt på ett serveringsfat.

Skölj spenaten och låt rinna av. Sprid ut den över matvetet.

Dela tomaterna i halvor och lägg ut över spenaten.

Kärna ur äpplet, skär i klyftor och vänd i citronsaft, senap och crème fraiche.

Smaka av med salt och peppar.

Klicka ut över spenaten och tomaterna. Strö över pinjenötterna och lite svartpeppar och flingsalt.

Servera med makrillen.

Potatissallad med parmaskinka

Förberedelse 20 minuter

Koktid 20 minuter

12 skivor god parmaskinka

800 g kokt färskpotatis (glöm inte att salta vattnet när du kokar potatisen)

1 rödlök

1 dl goda oliver efter smak

1-2 sardeller

2 msk paprika/kapris-mix i burk

4 msk mascarponeost

1 näve spädbladig ruccolasallad

Dressing

2 msk god olivolja

1-2 tsk balsamvinäger

lite vatten för att göra dressingen lite rinnigare

salt och peppar

Gör så här:

Mixa sardeller och paprikamix fint till en slät kräm, rör ihop med osten.

Klyfta potatisen, skär löken i ringar och blanda med oliver.

Vänd ihop med dressingen och ruccolan, salta och peppra.

Lägg upp skinkan på en serveringstallrik.

Servera gärna med gott bröd till.

Grillade kycklingspett Yakiniku med glasnudlar

Förberedelse 20 minuter

Grill-/koktid 20-25 minuter

600 g kycklingfilé

Marinad

2 msk mörk sirap

2 dl japansk soja

0,5 dl mirin (japansk vinäger)

2 salladslökar

Nudlar

200 g äggnudlar

2 msk sesamolja

2 msk sweet chili

saften av 0,5 lime

1 kruka färsk koriander

15 mkt fint strimlade sockerärtor

2 msk rostade sesamfrön

Gör så här:

Finhacka salladslöken och rör samman med sirap, soja och mirin.

Skär kycklingen i bitar och lägg i marinaden, gärna 1 timme i rumstemperatur.

Koka äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Dela några gånger.

Rör samman sesamolja, sweet chili, lime och fint hackad koriander. Vänd ihop med sockerärtor och varma nudlar.

Strö över sesamfrön.

Trä upp kycklingbitarna på spett och stryk av det lösa av marinaden.

Lägg på het grill eller i grillpanna (obs inte direkt över glöden).

Grilla runt hela och kolla att det är genomstekt.

Servera med nudlar.

Spetten är goda både kalla och varma.

Grönsaker

3 mogna tomater

8 rädisor

2 rödlök

3 dl skuren romansallad

saften av en citron

1 vitlöksklyfta

2 msk persilja

1 tsk citronskal

150 g babyspenat

1 grönt äpple

saften av 0,5 citron

1 pkt cocktailtomater

1 näve spädbladig ruccolasallad

saften av 0,5 lime

1 kruka färsk koriander

15 mkt fint strimlade sockerärtor

2 salladslökar

800 gram kokt färskpotatis (glöm inte att salta vattnet när du kokar potatisen)

Kött/fågel/fisk

4 lövbiffar

4 makrillfiléer rökta efter smak

600 gr kycklingfilé

12 skivor god parmaskinka

Mejeri, ägg mm

4 msk mascarponeost

200 g fårost/fetaost

smör

Konserver, kryddor och oljor

1 dl färdig pesto

olivolja

1 burk svarta eller röda bönor

1 dl pinjenötter

1 dl crème fraiche

2 tsk senap

1 dl goda oliver efter smak

2 msk paprika/kapris-mix i burk

1-2 tsk balsamvinäger

1-2 sardeller

2 msk mörk sirap

2 dl japansk soja

0,5 dl mirin (japansk vinäger)

2 msk sesamolja

2 msk sweet chili

2 msk rostade sesamfrön

Torrvaror, ris och pasta

200 g äggnudlar

4 pitabröd

3 dl ris

2 dl matvete korn

bröd att servera till

Frysvaror

1 dl frysta ärtor

1 dl frysta majskorn

ANNONS