Zazzi v 40

ANNONS
|

Börja veckan med aubergine och sluta med färsk pasta och lövbiff.

Ugnsbakade auberginehalvor

Förberedelse 25 minuter

stek/ugnstid 50 minuter

4 personer

2 st aubergine

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

0,5 gul lök

100 g champinjoner

2 msk finhackad persilja

2 kvisttomater

2 dl kokt ris

125 g mozzarella

2 msk ströbröd

några skivor smör

salt och peppar

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Dela aubergine på längden och strö salt över, låt stå i 20-30 minuter och skölj av saltet, gröp ur köttet och tärna i mindre bitar. Ställ in auberginen i ugnen för att torka medan du förbereder fyllningen. Stek auberginen med finhackad vitlök och olivolja i 4-5 minuter. Lägg i finhackad gul lök, hackad persilja och skivad svamp. Stek 4-5 minuter, skär bort kärnhuset från tomaterna, finhacka och lägg i tillsammans med riset, sänk värmen och låt steka under omrörning ett par minuter.

Finhacka eller riv mozzarellan. Tag ut auberginen och höj ugnsvärmen till 200 grader.

Lägg aubergineskalen i en ugnsfast form och skeda i blandningen, lägg över mozzarella och strö över ströbröd, baka i ugn 20-25 minuter. Låt svalna en stund innan servering och servera med en god grönsallad till.

Pitabrödsburgare

Förberedelse 15 minuter

koktid/stektid 15 minuter

4 personer

500 g nötkött

1 krm spiskummin

0,5 gul lök

olja att steka i

4 st pitabröd

2 kvisttomater

4 salladsblad

4 pepperoni

Dressing

1 msk ajvar relish (paprikapasta)

2 tsk finhackad färsk oregano

1 dl turkisk yoghurt

1 dl fetaost

15 cm gurka

Salt och svartpeppar

Ris eller potatis att servera till

Gör gärna så här:

Kärna ur gurkan och riv på det grövsta på rivjärnet, strö över 1 krm salt. Låt stå 5 minuter och krama ur saften. Smula fetaosten med en gaffel. Blanda samman gurka och ost med övriga ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar.

Burgaren: blanda samman köttfärsen med riven gul lök och spiskummin, smaka av med salt och peppar. Forma till 8 st biffar. Stek i olja så att de får färg runt om men gärna är rosa i mitten. Skiva tomaterna, lägg i sallad, tomatskivor, kött och någon sked dressing i pitabröden, lägg på rödlöksringar och pepperoni och servera.

Äggnudlar med tonfiskbullar

Förberedelse 15 minuter

Kok/ugnstid 25 minuter

4 portioner

3 skivor formbröd

2 burkar tonfisk i olja

1 spansk peppar

0,5 lime, ekologisk, saft och skal

2 salladslökar

1 ägg

1 dl crème fraiche

400 g äggnudlar

2 msk hackad koriander

olja till stekning

Såsen

1 dl kokoskräm

1 dl vatten

1 msk tom kah paste eller thailändsk grön curry (finns på den asiatiska hyllan i välsorterade mataffärer)

salt och peppar

Gör gärna så här:

Skär brödet i bitar och mixa i matberedare med väl avrunnen tonfisk, limesaft/skal och urkärnad chili. Rör i crème fraiche och ägg. Smaka av med salt och peppar. Rulla till bullar och stek i lite matfett så att de blir gyllene. Rör samman vatten, kokos och kryddor i en stor kastrull, låt sjuda. Koka äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, häll av vattnet och vänd dem i kokosen. Vänd i tonfiskbullarna och finhackade salladslökar, servera.

Klassisk ärtsoppa

Förberedelse 1 dag samt 1,5 timme kok, gör den gärna på helgen och dubbla receptet, frys in i portioner som passar familjen.

koktid 90 minuter

6 personer

6 dl torkade gula ärter

2 liter vatten

2 msk salt

1 medelstor, finhackad gul lök

350-400 g rimmad fläskbog

2 tsk finhackad timjan

salt och peppar

Gör gärna så här:

Dag 1: (oroa dig inte, har du glömt det hinner du sätta dem i blöt på morgonen).Skölj ärterna, häll på vatten och salt så att de är täckta i en hyfsat stor bunke (de sväller ungefär dubbelt).

Dag 2 (ett par timmar innan du skall äta): Häll av vattnet. Lägg ärterna i en stor gryta. Häll på 1,5 liter vatten. Låt koka upp. Skumma bort skal som flyter upp. Lägg i fläsket och löken. Koka under lock i knappt 1 timme. Rör i timjan, tag ur fläsket och skär i tärningar. Lägg tillbaka igen. Låt sjuda upp, smaka av med salt och ev peppar. Servera gärna med stark senap, en sång och varm punsch.

Färsk pasta med Karl Johansvamp och strimlad lövbiff

2 lövbiffar

smör att steka i

500 g färsk fylld pasta med spenat, typ ravioli eller girasoli (runda ravioli)

0,5 dl torkad Karl Johansvamp

2 dl färsk svamp (om du har, annars tag lite extra torkad)

0,5 msk kantarell- eller viltfond

1 msk soja

1 schalottenlök

olivolja till stekning

2,5 dl grädde

1 dl mjölk (3%)

1 dl vin

ca 1 msk såsredning för mörka såser

Parmesan att hyvla på

svartpeppar

Gör gärna så här:

Blötlägg den torkade svampen i minst 30 minuter, krama ur vattnet och häll bort. Det kan finnas en hel del sand i den. Fräs samman den skalade och finhackade löken med urkramad svamp och rensad och skivad färsk svamp. Fräs ihop någon minut och slå på grädden, fonden och sojan. Låt sjuda i minst 15 minuter. Häll på vinet och mjölken. Låt sjuda i ytterligare 10 minuter red med lite såsredning för mörka såser och smaka av med salt och peppar. Strimla biffarna och stek på hög värme i smör, salta och peppra och ställ åt sidan. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, vänd samman med såsen och biffen. Strö över hyvlad parmesan och svartpeppar vid servering.

Grönsaker

2 st aubergine

1 vitlök

2 gula lökar

100 g champinjoner

färsk persilja

4 kvisttomater

1 salladshuvud

1 gurka

färsk oregano

1 spansk peppar

1 lime, ekologisk

2 salladslökar

färsk koriander

färsk timjan

2 dl färsk Karl Johansvamp (om du har, annars tag lite extra torkad)

1 schalottenlök

Glöm inte att köpa hem lite goda ekologiska grönsaker för att göra sallader till huvudrätterna

Mejeri, ost & ägg

125 g mozzarella

smör

1 dl turkisk yoghurt

1 dl fetaost

1 ägg

1 dl crème fraiche

2,5 dl grädde

1 dl mjölk (3%)

Parmesan

Kött/fågel/fisk

500 g nötkött

350-400 g rimmad fläskbog

2 lövbiffar

Konserver, kryddor och oljor


olivolja

matolja att steka i

spiskummin

4 pepperoni

1 msk ajvar relish (paprikapasta)

2 burkar tonfisk i olja

1 dl kokoskräm

1 msk tom kah paste eller thailändsk grön curry (finns på den asiatiska hyllan i välsorterade mataffärer)

0,5 dl torkad Karl Johansvamp

kantarell- eller viltfond

soja

såsredning för mörka såser

Torrvaror, bröd, ris & pasta

2 msk ströbröd

4 st pitabröd

3 skivor formbröd

400 g äggnudlar

500 g färsk fylld pasta med spenat, typ ravioli eller girasoli (runda ravioli)

6 dl torkade gula ärter

2 dl kokt ris

Övrigt

1 dl vin

ANNONS