Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Zazzi tar sig an vietnamesisk husmanskost

    Läsaren Connys funderingar efter asienresan får Alexandra Zazzi att plocka fram ett aningen försvenskat recept på den populära vietnamesiska soppan pho. Därifrån går färden vidare till Spanien och en potatistortilla som Cecilia frågar efter.

    Hej Zazzi!

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Jag åt något som jag tror hette pu soup när jag var i Asien, nudlar med fläskbitar i. Är det något du känner till?

    Vänligen, Conny

    LÄS MER: Rätten: Pho – vietnamesisk soppa

    Hej Conny!

    Jag är lite osäker på om min gissning är rätt, eftersom det finns så många asiatiska rätter som jag inte känner till. Men jag skulle tro att det är pho-soppa du är ute efter (uttalas pfö-soppa), en klassisk nudelsoppa från Vietnam. Den är väldigt god och något av en vietnamesisk husmanskost.

    Jag har ett lite försvenskat recept på soppan. Allra bäst blir det om du har egenkokt buljong, men det säger jag ju alltid.

    Hoppas detta är vad du söker. Smaklig spis!

    Pho-soppa

    4 personer

    • 350-400 g benfri kotlett i strimlor

    • stekfett

    •1-2 vitlöksklyftor

    • 2 stjärnanis

    • 0,5 dl hoisinsås

    • 0,5 msk sesamfrön

    • 1 l kycklingbuljong, egenkokt eller från god fond

    • 1 valnötsstor bit ingefära, tunt skivad

    • 200 g ramennudlar

    • 100 g haricot verts

    • 100 g böngroddar

    Garnering

    • 25 g färsk koriander

    • 10 g sjögräschips med sesam (exempelvis från Risberg)

    • 0,5 röd paprika, fint strimlad

    • 30 g machesallad

    Gör gärna så här:

    Häll olja i en panna, lägg i fint skivad vitlök och stek tillsammans med fläsket och stjärnanis på medelvärme. Salta och peppra.

    När fläsket är genomstekt, tag ur stjärnanisen, rör i hoisinsåsen och ta av pannan från värmen. Strö över sesamfrön.

    Koka upp buljongen med ingefära och nudlar. Lyft ur nudlarna och lägg i djupa portionsskålar för servering.

    Lägg böngroddar och haricot verts i buljongen. Låt koka upp igen, lyft ur bönorna.

    Lägg köttet, garneringen och bönorna på nudlarna i serveringsskålarna.

    Koka upp buljongen igen och häll över nudlarna. Servera genast.

    LÄS MER: Värm dig med soppa och matchande dryck

    Den vietnamesiska pho-soppan finns i en mängd varianter. Här med kyckling.. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

    Hej Alexandra!

    Jag undrar om du har något bra recept på spansk tortilla? Alltså inte brödet utan omeletten.

    Tack på förhand, Cecilia

    Hej Cecilia!

    Här kommer ett lättlagat recept som jag brukar använda mig av. Det är inte riktigt klassiskt spanskt, men ger ett bra resultat och är snabblagat. Vill man lyxa till det kan man vända in en lagrad ost i smeten.

    Blir så gott så!

    LÄS MER: Krogkollen: El Barrio

    Potatistortilla

    6 personer

    • 250 gr skalad mjölig potatis

    • 0,5 liten gullök

    • 2 msk olivolja

    • 2 små ägg

    • 2 msk grädde

    • oregano eller rosmarin

    • salt & peppar

    Gör gärna så här:

    Riv potatisen och löken på den grova delen av rivjärnet (eller med hjälp av matberedare).

    Råstek potatis och lök i olivoljan på medelvärme i cirka 10-15 minuter, vänd om hela tiden. Krydda med oregano eller rosmarin, salta och peppra.

    I en bunke, vispa samman ägg och grädden. Vänd ihop den stekta potatisen med äggblandningen. Smaka av med salt.

    Klicka ut i smord form (gärna med löstagbar kant) med teflonbeläggning eller fodrad med ugnspapper. Tryck ut till en jämn kaka.

    Baka av i mitten av ugnen i 15-18 minuter på 200 grader, till tortillan fått fin färg.

    Låt svalna. Dela i serveringsvänliga bitar.

    LÄS MER: Tre enkla rätter som tar vara på svampen

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.