Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

49802

Wasabi - en rot att njuta av

Färsk wasabi är eftertraktad. I de japanska bergen kring Mount Fuji växer wasabi sedan urminnes tider.
I Japan på Izu-halvön, söder om Tokyo, har wasabin sitt hjärta. 2006 skördade man här drygt 700 ton wasabi. 355 wasabifamiljer, så kallade wasabifarmers, vårdade plantorna. Den finaste wasabin odlas i vatten med ett ständigt flöde och här i det bergrika landskapet finns de bästa förutsättningarna. Bland annat har man 3 000 till 4 000 millimeter nederbörd per år och det tycker wasabin om. Källvattnets sammansättning av mineraler och en vattentemperatur mellan 12 och 14 grader är perfekt för wasabiplantor. Därtill kommer daglig skötsel av fälten och noggrann kontroll.

Yugashima wasabiförening består av 187 wasabifarmers. I föreningen hanterar man utvecklings- och prisfrågor och samverkar kring marknadsföring. Yoshio Andou är ordförande och tillsammans med sin familj driver han också ett eget fält.
- Vårt wasabifält startades av mina föräldrar och jag har jobbat med wasabi i 40 år, berättar Yoshio Andou

På branta vägar når vi wasabifälten där möter vi fru Ikuko Goto och fru Kynuyo Harada som arbetar tio timmar varje dag året om. Toshio Ando har också lång erfarenhet i wasabibranschen och bor med sin familj i området. Hans fru bjuder sedvanligt på te och håller stolt upp ett stort glaskärl med en jättewasabirot i vätska. Den väger 450 gram men vanligtvis väger de wasabirötter som man säljer här i området betydligt mindre.

Den mogna wasabiroten tvättas noggrant innan den rivs med cirklande rörelser på ett rivjärn av god kvalitet, bäst är hajskinn. Det går att frysa både hela rötter och rivna wasabiportioner, även om man förlorar mycket av kvaliteten. Wasabi har en mycket flyktig karaktär och bör rivas precis innan den ska användas.
Man säger att smaken är starkast de tre första minuterna. Om man får för mycket wasabieffekt när man äter kan man bara lugnt och andas in ett djupt andetag så försvinner det starka. Färsk wasabi har en både len och mycket stark smak, missa inte att prova om tillfälle bjuds.

Toshio Ando visar dagens skörd av wasabi som ligger packad i lådor. På wasabifältet pågår ett kontinuerligt skördande året om. Frön som omsorgsfullt växer fram till plantor under cirka fyra månader, förvaras i kylskåp. De planteras ut där man nyss har skördat. Från frö till färdig wasabirot tar det ett och ett halvt till två år. Wasabin är känslig och man har två dygn på sig att skörda och transportera den samt sälja den på marknaden. På det tredje dygnet efter skörd bör den konsumeras. Huvuddelen av den wasabi som odlas i Yugashima hamnar på marknader i orter som Osaka, Kobe och Kyoto. Grossistpriset varierar från sommartid då det är ganska humana priser till nyårspriser som kan uppgå till tusentals kronor per kilo.
Fakta: Japanska ingredienser

Läs detta innan du lagar maten:
En japansk måltid består av många olika rätter, ofta har man både kött och fisk på fat som alla plockar ifrån. I Japan är det viktigt att använda säsongens råvaror och låta maten inspireras av dessa. Recepten går att kombinera till en och samma måltid. Ris fungerar som tillbehör till alla rätterna. Kö gärna rundkornigt ris och ångkoka.

Ingredienser för japansk matlagning hittar man främst i asiatiska affärer. Gain Trading Asien Livs på Östra Hamngatan och Ica Focus på Göteborg har ett bra urval av japanska produkter. Här kommer en liten presentation av de vanligaste tillbehören.

Dashi no moto - en sorts fiskbuljong som finns att köpa i pulverform. Man blandar dashi no moto med vatten och kokar upp precis som man gör med vanlig buljong. Kan vara svårt att hitta i svenska butiker.

Wasabi - ser vi oftast i Sverige när vi äter sushi men i Japan finns det många fler användningsområden. Färsk wasabirot är mycket svårt att få tag på i Sverige men wasabi kan köpas i pulverform på burk eller som färdig pasta i tub. Om du har köpt wasabipulver, blanda detta med vatten till en ganska fast pasta. Jag brukar ta en liten skål och röra med en ätpinne. Metall ska man helst inte använda. Wasabismaken är flyktig och avtar snabbt så wasabipastan bör tillredas precis innan den ska användas.

Japansk soja - den brukar finnas i svenska butiker.

Risvinäger - en mycket mild vinäger. Finns i välsorterade svenska butiker.

Mirin - sött risvin som finns att köpa i större svenska butikerna. Man kan ersätta mirin med saké (risvin som finns att köpa på Systembolaget) och socker. Då tar man 2 delar saké och 1 del socker och låter det koka ihop i 5 minuter.

Matlagningsolja - i japansk matlagning används oljor med mild smak. Olivolja är ovanligt.

Sesamolja - finns ofta att köpa i svenska butiker. Används i små mängder som smaksättning, men inte som matfett.

Sesamfrön - svarta finns att köpa på burk och de är färdiga att använda. Vita frön med skal kan man köpa i påse och rosta i stekpanna innan man använder dem. Det ger en fin smak.

Mest läst