Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vitvinsbräserad rotselleri med morotsbearnaise

För 4 portioner, 40 minuter

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rotselleri är en gravt underskattad liten goding. Kokt i vitt vin med en morotsbearnaise smakar den helt ljuvligt. Väldigt trevlig vegetarisk rätt.

cirka 1 kg rotselleri

500 g morötter

3 dl grönsaksbuljong

2 dl vitt vin

7 kvistar färsk dragon

1/2 dl vitvinsvinäger

50 g smör

salt

nymalen svartpeppar

Skär bort skalet på rotsellerin och skär den sedan i skivor, cirka 1 1/2 centimeter tjocka.

Skala morötterna och skär i bitar.

Koka upp buljong och vitt vin. Lägg ned selleriskivorna, sänk värmen och sjud i cirka 10 minuter eller tills de mjuknat, men fortfarande håller ihop ordentligt.

Koka samtidigt morötterna mjuka i lättsaltat vatten.

Ta bort bladen från dragonkvistarna. Sjud stjälkarna i vinägern och låt en tredjedel koka bort.

Häll av vätskan från morötterna och mixa. Tillsätt vinägerreduktionen och de färska dragonbladen. Tillsätt smör och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.

Fördela selleriskivorna på assietter och klicka över såsen. Garnera eventuellt med lite dragon.