Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/5

Visst ska bacon räknas som krydda

"Det är salt och rökigt och alldeles, alldeles ljuvligt.”

Bacon är livets krydda. Varför inte lägga det på grillen? Massor av smak i små mängder kött. Helt i takt med tidens melodi.
Jag hade en period, en ganska lång sådan – 13 år – då jag ”inte åt kött”. Jag kunde knappast kalla mig vegetarian, för någon mer oseriös tolkning av begreppet är väl svårt att hitta. Jag åt nämligen EN av mammas köttbullar varje jul, en leverpastejmacka någon gång ibland och det hände att riktigt fin parmaskinka slank ned mellan varven. Men framför allt åt jag bacon. Ni hör ju. Dubbelmoral i hundraåttio.
Det var också då jag lanserade det i vänskapskretsen numera klassiska citatet: ”Bacon är en krydda.”
För det var så jag upplevde det i min mun. Riktigt knaperstekt bacon tillför mer smak än köttkänsla. Det förhöjer och gifter ihop smaker. Det sätter pricken över i:et och knastrar så skönt i munnen. Det är salt och rökigt och alldeles, alldeles ljuvligt.
Jag kunde lätt avstå oxfilé och biffar, burgare och lammstek, vilt och fågel – sådant som jag egentligen älskade högt – men jag stod inte ut med tanken på att leva utan bacon. Det gick bara inte.
Bacon är heligt i mitt hem. Och när sommaren börjar fundera på att knacka på dörren, så flyttar jag mer än gärna ut min passion till grillen. Om du inte har provat det förut vill jag varmt rekommendera att grilla bacon. Det går fort som attan men smakar desto mer. Rubba gärna skivorna med lite sköna kryddor innan de hamnar på gallret.
Numera finns det speciellt grillbacon på sina håll. Prova gärna, men jag tycker absolut att det funkar med gammal vanligt hederligt bacon. Sidfläsk och pancetta blir också kanongott på grillen. Är du rädd för att det ska fastna eller trilla ned mellan springorna går det bra att grilla baconskivorna på ett lager folie, då de steks i sitt eget fett.
Bacon passar dessutom utmärkt att linda runt andra livsmedel, både för att ge smak och se till att de inte fastnar på grillgallret. Bacon är ett enkelt sätt att få mycket smak utan att frossa i ohemula mängder kött. Lite bacon räcker längre än man kan tro.
För ni vet väl vad de säger – allt blir godare med bacon!


Mia Gahne/TT

 

Kryddigt grillbacon
2-3 portioner, 20 minuter
Bacon är väldigt gott att grilla. Här får det lite extra skjuts med sköna kryddor.
140 g bacon
1 tsk hel spiskummin
1 tsk rosépeppar
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 nypa chiliflakes
1 tsk rökt paprikapulver
Lägg upp baconet på en skärbräda och strö över alla kryddor. Gnid in dem så gott det går.
Grilla på indirekt värme i ett par minuter på varje sida eller stek i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter per sida (eller tills det blir lagom knaprigt enligt din smak).
Servera som tillbehör.

Ostcones med bacon, rosmarin och chili
6 stycken, 40 minuter
Allt blir ju som bekant godare med bacon. De här förgyller alla former av brunch, men passar också fint till en grillmiddag.
140 g bacon
5 dl vetemjöl
50 g kylskåpskallt smör
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 1/2 dl riven cheddar (eller annan ost med smak)
3 1/2 dl vispgrädde
2 tsk hackad rosmarin
1 nypa chiliflakes

Sätt ugnen på 200 grader.
Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och bryt i bitar. Spara lite av stekfettet.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i kuber och fördela med fingertopparna tills du får en grynig blandning. Rör ned ost, baconbitar, rosmarin och chiliflakes och se till att allt täcks helt av mjölblandningen. Blanda hastigt i grädden utan att röra för länge.
Häll upp degen på en mjölig yta. Arbeta snabbt ihop och platta ut till en fyrkant, cirka 3 centimeter tjock. Placera på bakplåtspappersklädd plåt, dela i sex delar med en vass kniv och pensla med det sparade baconfettet (värm om det behövs).
Grädda i cirka 20 minuter eller tills de får fin färg.

Grillad sallad med bacon, sparris och ädelost
4 portioner, 20 minuter
Allt grönt blir gott att grilla. Ännu smarrigare med bacon till.
140 g bacon
1 knippa vit sparris
salt
1 citron
1 knippa grön sparris
125 g ädelost
1 dl gräddfil
1 dl crème fraiche
flingsalt
nymalen svartpeppar
tabasco
1 stort huvud isbergssallad
olivolja
2 salladslökar, finskurna
Skala den vita sparrisen. Lägg den i en kastrull med lättsaltat vatten och saften från halva citronen. Koka upp, dra av från plattan och låt svalna. Bryt av ändarna på den gröna sparrisen.
Mosa osten med gaffel i en liten bunke. Tillsätt gräddfil, crème fraiche och saften från den andra halvan av citronen. Rör ut tills det blir hyfsat slätt. Smaka av med salt och peppar och några droppar tabasco.
Dela salladshuvudet i fyra till sex klyftor beroende på storleken, men se till att de fortfarande håller ihop vid roten. Lägg sallad och sparris på en plåt, ringla över lite olivolja och blanda så det täcker överallt. Strö över flingsalt. Lägg grönsakerna och på grillen med snittytan nedåt i cirka 1-2 minuter så att ytan får fin färg. Grilla samtidigt baconet på indirekt värme på båda sidor (eller knaperstek på spisen) och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp sparris och sallad på ett stort fat. Skeda över dressing, toppa med bacon, peppra generöst och strö över salladslök.
Väldigt gott som enkel lunchrätt, förrätt eller till en grillad biff.

 

Kryddigt grillbacon
2-3 portioner, 20 minuter
Bacon är väldigt gott att grilla. Här får det lite extra skjuts med sköna kryddor.
140 g bacon
1 tsk hel spiskummin
1 tsk rosépeppar
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 nypa chiliflakes
1 tsk rökt paprikapulver

Lägg upp baconet på en skärbräda och strö över alla kryddor. Gnid in dem så gott det går.
Grilla på indirekt värme i ett par minuter på varje sida eller stek i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter per sida (eller tills det blir lagom knaprigt enligt din smak).
Servera som tillbehör.

Ostcones med bacon, rosmarin och chili
6 stycken, 40 minuter
Allt blir ju som bekant godare med bacon. De här förgyller alla former av brunch, men passar också fint till en grillmiddag.
140 g bacon
5 dl vetemjöl
50 g kylskåpskallt smör
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 1/2 dl riven cheddar (eller annan ost med smak)
3 1/2 dl vispgrädde
2 tsk hackad rosmarin
1 nypa chiliflakes

Sätt ugnen på 200 grader.
Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och bryt i bitar. Spara lite av stekfettet.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i kuber och fördela med fingertopparna tills du får en grynig blandning. Rör ned ost, baconbitar, rosmarin och chiliflakes och se till att allt täcks helt av mjölblandningen. Blanda hastigt i grädden utan att röra för länge.
Häll upp degen på en mjölig yta. Arbeta snabbt ihop och platta ut till en fyrkant, cirka 3 centimeter tjock. Placera på bakplåtspappersklädd plåt, dela i sex delar med en vass kniv och pensla med det sparade baconfettet (värm om det behövs).
Grädda i cirka 20 minuter eller tills de får fin färg.

Grillad sallad med bacon, sparris och ädelost
4 portioner, 20 minuter
Allt grönt blir gott att grilla. Ännu smarrigare med bacon till.
140 g bacon
1 knippa vit sparris
salt
1 citron
1 knippa grön sparris
125 g ädelost
1 dl gräddfil
1 dl crème fraiche
flingsalt
nymalen svartpeppar
tabasco
1 stort huvud isbergssallad
olivolja

2 salladslökar, finskurna
Skala den vita sparrisen. Lägg den i en kastrull med lättsaltat vatten och saften från halva citronen. Koka upp, dra av från plattan och låt svalna. Bryt av ändarna på den gröna sparrisen.
Mosa osten med gaffel i en liten bunke. Tillsätt gräddfil, crème fraiche och saften från den andra halvan av citronen. Rör ut tills det blir hyfsat slätt. Smaka av med salt och peppar och några droppar tabasco.
Dela salladshuvudet i fyra till sex klyftor beroende på storleken, men se till att de fortfarande håller ihop vid roten. Lägg sallad och sparris på en plåt, ringla över lite olivolja och blanda så det täcker överallt. Strö över flingsalt. Lägg grönsakerna och på grillen med snittytan nedåt i cirka 1-2 minuter så att ytan får fin färg. Grilla samtidigt baconet på indirekt värme på båda sidor (eller knaperstek på spisen) och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp sparris och sallad på ett stort fat. Skeda över dressing, toppa med bacon, peppra generöst och strö över salladslök.
Väldigt gott som enkel lunchrätt, förrätt eller till en grillad biff.

Mest läst