Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Veronica Stenberg lagar veganmat med stil

Veganer måste inte ha dreadlocks och leva på råris. När Veronica Stenberg flyttade hem till Sverige från London blev hon frustrerad över fördomarna. Med kokboksappen Elegantly Vegan vill hon förändra bilden av veganmat. – Den är färgsprakande, smakar gott och kan vara riktigt elegant, säger hon.

På högstadiet hemma i Degerfors tidigt 1990-tal var hon en av två vegetarianer. Som fick gå in i skolmatsalsköket varje dag och hämta en bricka med "fullkomligt gräslig” mat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag var 13 år i samband med utbrottet av galna ko-sjukan och insåg att kött inte är min grej. Det verkade så konstigt att äta muskler från en annan levande varelse, säger Veronica.

Mamma Sirpa, som enligt dottern alltid lagat mycket och fantastisk mat, fick lära sig mer om proteinkällor, om frön och nötter och om gröna blad. Det stod snart klart att vegetarisk mat var mer än ett infall för hennes tonåring.

Sedan Veronica Stenberg vuxit upp, utbildat sig inom grafisk produktion och flyttat till London, fick hon uppleva det eldorado som den brittiska huvudstaden kan erbjuda en matintresserad.

– Där finns verkligen alla slags råvaror och smakriktningar och ingen restaurang tycker det är konstigt med vegetarisk mat. Hummus och guacamole finns i varenda mataffär.

Veronica jobbade på kontor, hade redan då alltid med sig matlåda och märkte att hon allt mer valde bort mejeriprodukter.

– Till sist insåg jag att jag nästan enbart åt veganmat. Jag har aldrig varit någon stor anhängare av vare sig ost eller ägg. Kroppsvätskor ämnade för en annan arts barn känns inte rätt för mig och med mångfalden i London var det enkelt att välja något annat.

Hon har ännu inte besökt, bara hört talas om den fantastiska veganbrunchen på Cafe Vux i Berlin. Däremot har Veronica flera gånger hälsat på sin kompis i Kalifornien där ”veganism är mainstream” och det går hur lätt som helst att hitta exempelvis en vegan-mexikansk restaurang.

För två år sedan återvände Veronica Stenberg till Göteborg – där det inte är fullt lika självklart att välja bort råvaror från djurriket.

Fortfarande väcker livsstilen debatt och hon får ständigt frågor som om det inte är jobbigt att vara vegan. Hur får du i dig proteiner? Är det inte svårt att gå ut och äta?

Tanken att göra någonting åt alla frågor började gro. Hon ville försöka kombinera sina kunskaper inom vegansk matlagning med den digitala världen och försöka lyfta fram den mat hon själv lärt sig tycka så mycket om – i ett nytt ljus.

Resultatet blev Elegantly Vegan , en kokboksapp för Iphone/Ipad, med 50 recept på alltifrån frukostmüsli och afternoon tea till bakverk, via pasta och burgare. För att nå maximal spridning finns appen i tre versioner: med skandinaviskt, amerikanskt och engelskt måttsystem.

Kokboksappen är gjord av samma gäng som i våras startade den annonsfinansierade gratisappen Kokbokshyllan, som sedan dess belönats med svenska designpriset och laddats ner 110 000 gånger. Med Elegantly Vegan vill Veronica Stenberg visa att man kan laga i princip vilken mat som helst vegansk.

– Och att det inte är grått och äckligt.

Fakta: Veronica Stenberg

Ålder: 30 år.

Bor: I lägenhet i Göteborg.

Gör: Jobbar som projektledare inom den digitala industrin.

Aktuell: Med kokboks­appen Elegantly Vegan.

elegantlyvegan.com/

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.