Veckans viner: Spelar prislappen mindre roll?

Lågbudgetvinernas tid tycks vara över och prislappen styr. I alla fall tyder Systembolagets siffror på det. Även om Italien fortfarande dominerar med sina publika och billiga boxviner, tycks suget efter bättre (eller bara dyrare?) viner öka.

ANNONS
|

Äntligen har det hänt! Det ser ut som att allt fler väljer kvalitet framför kvantitet – eller kanske är det bara min överoptimistiska tolkning av Systembolagets försäljningsstatistik från förra året. Där syns hur som helst att försäljningen av viner över 100 kronor ökar mest av alla prisklasser, med nästan 19 procent. Samtidigt minskar försäljningen av viner under 69 kronor väsentligt. Vill vi alltså ha dyrare viner, eller helt enkelt bättre? En djupare titt i statistiken komplicerar bilden. Det bäst säljande vinlandet, Italien, har ett hisnande försprång. Under 2015 drack vi 14 829 833 liter italienskt vin, vilket gör att Italien nu har hela 29,5 procent av den svenska vinmarknaden. Frankrike kommer på andra plats med 5 781 733 liter vin under 2015 och har därmed 11,5 procent av den svenska vinmarknaden, lika stor del som trean Sydafrika. Det stora italienska försprånget kan nog till stor del förklaras med att de italienska vinerna dominerar boxmarknaden.

ANNONS

Bland de fem bäst säljande enskilda röda vinerna är till exempel fyra italienska – och alla av typen som satsat på torra röda viner där torkade druvor ökat på sötman i vinet. Och det är ju inte särskilt upphetsande.

Men tittar man på trenderna syns en spännande nyhet. Sydafrika, som också tidigare framför allt vunnit marknadsandelar med billiga boxviner, tycks ha mist lite av sin dragningskraft till förmån för länder som Frankrike, Österrike och Portugal. Där finns producenter som satsat på ärliga viner som speglar både ursprung och vinmakarens vision! Det känns lovande för 2016.

VECKANS TIPS

Tio viner från Rhône. För ett fylligt, matvänligt vin till bra pris är viner från sydfranska Rhônedalen ett bra val. Här är vinerna som ger mycket smak för pengarna.

1. CHANTE CIGALE BLANC (LYX!)

230 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 2230 | 2014 | Frankrike | Châteauneuf-du-Pape | vitt | 8/10 | fyra fyrar

De röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape är välkända, men här görs även vitt vin av hög klass. Lika delar grenache blanc, clairette, roussanne och bourboulenc ger ett ljuvligt, gulfruktigt vin i generös stil. Njut till helstekt kyckling med rosmarin.

ANNONS

2. CÔTES DU RHÔNE

105 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 71947 | 2014 | Frankrike | Côtes-du-Rhône | vitt | 7/10 | fyra fyrar

Charmerande och lättanpassat till sommarmat som kycklingsallad, skaldjur eller fiskgryta med saffran. Här finns blommigt aromatiska toner av melon, päron och apelsin med lite krydda och fina syror. Guigal är en storproducent grundad i exklusiva Côte-Rôtie.

3. CROZES-HERMITAGE

119 kr | 75 cl | 13 % | SB 2861 | 2014 | Frankrike | Crozes-Hermitage | rött | Ekologiskt | 7/10 | fem fyrar

Ett vin som närmast ropar efter grillade lammkotletter! Här doftar det rosmarin, vitpeppar, lakrits och massor av saftiga mörka bär. Domaine Habrard har två egendomar i Crozes-Hermitage, där de branta terassodlingarna kräver manuellt arbete i vingården.

4. DOMAINE DE VERQUIÈRE

ANNONS

119 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 2179 | 2014 | Frankrike | Rasteau | rött | Ekologiskt | 6/10 | tre fyrar

Rasteau i södra delen av Rhônedalen var tidigare mest känd för sina söta starkviner, men sedan 2010 får även torra viner etiketten Rasteau. Detta är ett matvänligt vin från en familjeägd gård i oförställt bonnig stil med plommon, viol och lakrits i doften.

5. HÉRITAGES

95 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 2866 | 2014 | Frankrike | Côtes-du-Rhône | vitt | 6/10 | fyra fyrar

När sommaren känns för långt borta är detta helt rätt vin – här finns närmast instant sommarkänsla med friska soliga drag, päron, citrus och lätt krydda. Perfekt för sommarmaten eller småpratet med vännerna. Häll upp en skål räkor, sen är fredagsmyset klart.

6. LES LAUNES

144 kr | 75 cl | 13 % | SB 2800 | 2013 | Frankrike | Crozes-Hermitage | rött | 8/10 | fem fyrar

ANNONS

Som ett skolboksexempel på vilken smakrikedom syrah kan ge: mogna plommon, och moreller, doft av charkbutik och kött med peppriga kryddor. Här finns så mycket, ändå är det slankt, stiligt och komplext. Lammstek eller hjortfilé med rödvinsås blir fint till.

7. LES REMPARTS DES CEPS DORÉS

54 kr | 37,5 cl | 13,5 % | SB 2825 | 2014 | Frankrike | Côtes-du-Rhône | rött | 5/10 | tre fyrar

Från den sydfranska medeltida befästa byn Sablet kommer detta enkla men schyssta vin med mogna röda bär, sötlakrits och lite hetta. Ett vin som inte kräver komplicerat sällskap – skär bara upp lite goda charkuterier och ställ fram en skål oliver.

8. MONT-REDON RESERVE ROUGE (FYND!)

107 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 5461 | 2014 | Frankrike | Côtes-du-Rhône | rött | 8/10 | fem fyrar

Rakt på sak med hög klass från kvalitetsproducenten Mont Redon, som även gör en mustig och välbalanserad Châteauneuf-du-Pape som inte går av för hackor. Men detta är ungt och saftigt med mörka bär, lagerblad, peppar och längtan efter en rejäl biff med béa.

ANNONS

9. SAINT-ESPRIT

89 kr | 75 cl | 14 % | SB 71832 | 2013 | Frankrike | Côtes-du-Rhône | rött | 7/10 | fem fyrar

Som en smak av varma provencalska nätter när de heta lammkorvarna merguez ligger på grillen och bergen doftar av timjan och ceder. Här spelar den muskulösa rödvinsdruvan syrah huvudrollen. Robust och hjärtlig med drag av mörka bär, lakrits och lagerblad.

10. XAVIER GRENACHE VIEILLE VIGNES

89 kr | 75 cl | 14 % | SB 2151 |2012 | Frankrike | Côtes-du-Rhône | rött | 6/10 | tre fyrar

Mycket smak och personlighet i barsk, hetsig stil med solmogen frukt och örter. Gott till den mustiga, heta vintergrytan. Vinmakaren Xavier Vignon var tidigare frilansande vinmakare världen över, men gör numera moderna Rhôneviner under egen etikett.

KVALITETSBETYG: 10: världsklass, 8-9: mycket hög klass, 6-7: gott och välgjort, 4-5: godkänt, 2-3: dåligt, 1: odrickbart

ANNONS

FYRBETYG: (fem fyrar) fynd (fyra fyrar) mer än prisvärt (tre fyrar) prisvärt (två fyrar) ej prisvärt (en fyr) häll ut allt

ANNONS