Veckans dryckestips 26/3

Snart är påskbordet uppdukat. Har du inte hunnit köpa drycken än? Lugn i påskstormen, här är tio snabba räddaren-i-nöden-tips!

ANNONS
|

ÖL

1. Jämtlands Påsköl

20,90 kr | 33 cl | 6 % | SB 1385 | Sverige | Östersund | 7/10 | fyra fyrar

Här är ett kul, lite personligt påsköl med lätt syrlig doft, en aning smörtoner och fruktiga drag av päron och tropisk frukt som ackompanjemang. Lätt beska i slutet. Prova till sillbordet. Passar bra både till de krämiga och de klara sillarna.

2. Nils Oscar Kalaspåsköl

19,90 kr | 33 cl | 5,6 % | SB 1360 | Sverige | Nyköping | 7/10 | fyra fyrar

Ganska snäll och anspråkslös (på ett bra sätt) bärnstensgul öl med mycket malt, honungssöta eleganta drag, örter och fruktig fräschör. Något av ett allroundöl, som går fint ihop med stora delar av påskmaten. Lax, sill, rökt kött, bara langa fram det på bordet!

ANNONS

3. Oppigårds Easter Ale

27,80 kr | 50 cl | 5,3 % | SB 1374 | Sverige | Hedemora | 6/10 | tre fyrar

Mild, stillsam och oväntad återhållen med lätt doft av honung, sirapskakor, söta aprikoser och lite kryddigt slut. Fin rondör och matvänlig stil. Prova till påsklunchen med gravad lax, sallad och kokta ägg toppade med räkor.

4. Dugges Easter Porter

19,70 kr | 33 cl | 4,5 % | SB 1388 | Sverige | Mölndal | 7/10 | fyra fyrar

Personlig doft av mörk choklad och kraftigt, mörkt rågbröd. En beckmörk porter som ändå är ganska lätt mitt i sina djupa smaker av choklad, lakritspipa och citrustoner. Ett öl som både möter sillens sälta och de dova smakerna hos rökt fårfiol.

5. Electric Nurse Easter Porter

25,90 kr | 50 cl | 4,2 % | SB 30907 | Sverige | Uppsala | 7/10 | fyra fyrar

Personlig och kul, riktigt mörk porter med rostade toner av rågbröds-

krutonger, söt rondör med choklad och sötlakrits, fin beska och längd. Alternativ för Guinessälskaren framåt eftermiddagen, eller som dryck till sillbuffén med all sin sälta.

VITT VIN

6. The Hermit Crab

ANNONS

99 kr | 75 cl | 13,2 % | SB 6340 | 2014 | Australien | McLaren Vale | vitt | 8/10 | fem fyrar

Somliga viner är som den gamla kompisen man liksom glömmer bort, men alltid blir lycklig av att träffa igen. Detta är just ett sådant. Personligt, yvigt och kryddigt med tropisk frukt och lite citrus. Passar till laxen, äggen, grönsakerna och osten.

7. Leth Grüner Veltliner

79 kr | 75 cl | 12,5 % | SB 4200 | 2014 | Österrike | Wagram | vitt | 8/10 | fem fyrar

Friskt som en fjällbäck, pålitlig som den ständigt tickande klockan. Detta österrikiska vin är ren och skär fräschör med touch av päron och citrus, aromatiskt och extremt matvänligt. Prova till sillarna i klar lag och kallrökt lax.

RÖTT VIN

8. Stellenzicht Golden Triangle Pinotage

99 kr | 75 cl | 14,5 % | SB 22273 | 2013 | Sydafrika | Stellenbosch | rött | 7/10 | fyra fyrar

Den sydafrikanska druvan pinotage ger lätt lite björnbärssyltiga viner, men här har den en aning stramare kostym med mogna plommon, svarta vinbär, örter och ekkrydda. Gott till påskbordets örtspäckade lammrulle eller kanske till vårens första grillkalas.

ANNONS

9. Seghesio Sonoma Zinfandel

199 kr | 75 cl | 15 % | SB 22562 | 2013 | USA | Sonoma | rött | 9/10 | fem fyrar

Ett riktigt maffigt vin till lammsteken med vitlöksdoftande potatisgratäng från Sonoma Valley i Kalifornien. Här finns generösa mängder mörka bär, med kryddor och en välbalanserad syra. Ytterst kompetent sätt att hantera den ofta översvallande zinfandeldruvan.

10. Briccotondo Barbera

89 kr | 75 cl | 6 % | SB 2773 | 2014 | Italien | Piemonte | rött | 7/10 | fyra fyrar

Mycket smak och soligt generös inställning till livet. Mogna moreller, friska körsbär, örter och avrundande kryddor är just vad som passar när man bjuder på buffé. Smaker som lätt går ihop med lite kallskuret – och vardagspastan senare i veckan.

ANNONS