Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Värmen inbjuder till lättlagade menyer

Finns det något bättre än sommarmat? Allt blir liksom lite godare så här års. I dag bjuder vi på en lättlagad sommarmeny för bryggseglare och latmaskar. Det händer något med oss när solen skiner och badtemperaturen börjar uppnå humana gradantal. Vi blir gladare, lättare till sinnet och mer kreativa i tanken. Så ock i köket.

Plötsligt vill vi laga mat. Det blir inte längre något nödvändigt ont. Vi får lust att bjuda in grannar och kompisar på middag, inte bara av pliktkänsla. Men det gäller att fortsätta surfa på den där vågen av lust. Inte göra det till något prestationsfullt krampaktigt måste. Håll det enkelt, gör det trivsamt, ta vara på det som finns till hands.
Du måste inte ha värsta lyxgrillen för att ställa till med grillfest. Det går bra med en skruttig en från macken. Ta i stället ut svängarna med djärva smaker, färska örter, chilihetta och förföriska mängder vitlök. Det är vackert så.
Här intill har jag satt ihop en enkel sommarmeny som i mitt tycke känns lagom lätt och fräsch. Se den som inspiration och sno valfria inslag här och där eller följ den till punkt och pricka.
Själv älskar jag att äta summer rolls, det vill säga färska vårrullar, just på sommaren. De sitter så perfekt oavsett om det regnar eller är stekande hett. Visserligen kan det vara lite pilligt att rulla ihop dem, men det är alls inte svårt, snarare ett trivselpyssel som hela familjen kan hjälpa till med.
Och att grilla lamm funkar i alla lägen. Jag köper gärna lammkotletter som är delade på hälften, då får man mer en känsla av enkel plockmat. Grilla dem inte alltför hårt, bara. Ljusrosa är lagom. Valfri sallad till, tzatziki om du pallar och middagen är i hamn.

Jag har valt att avsluta med den simplaste av desserter, men inte desto mindre garanterat uppskattad. Eton Mess är en klassisk brittisk jordgubbdessert som ofta serveras så här års. Mig ger den lite Wimbledon-vibbar och en känsla av lata sommardagar i plommonlunden. Vilka associationer får du? Testa och känn efter.

Mest läst