Ukrainska smaker till matchen

ANNONS
|

Ukrainarna äter mycket mat baserad på kött och rotfrukter, smaksatt med örter och kryddor som persilja, vitlök, paprika och kanel. Bakade rätter, både salta och söta, är vanliga på menyn.

Potatispajer och fruktpajer bakas över hela landet och äts oftast till lunch, gärna med en klick surgrädde till. Solyanka är en soppa på kött eller fisk med oliver och citron som man ofta äter med hembakt bröd till. I landet är man stolt över sina olika bröd, som man dekorerar konstfärdigt i flätor och bullar.

Man syltar även rättika, rotfrukter och andra grönsaker. Här äter man även syltad sill och rödbetor som en sallad, den kallas för Shuba. Och apropå rödbetor, vad få vet är att den klassiska rödbetssoppan ursprungligen kommer från Ukraina. Till den dricker man gärna vodka eller mineralvatten. En väldigt speciell ukrainsk dryck är kvas, söt saft med smak av vete och kryddor.

ANNONS

Matchmeny till i morgon kväll:

Borsjtj

6-8 portioner

rödbetssoppa

4 stora rödbetor

1 morot

1 palsternacka

1 gul lök

¼ dels bit vitkål

2 lagerblad

5 svartpepparkorn

1 msk vitvinsvinäger

1,5 l grönsaksbuljong från tärning

0,5 krm kumminfrön

Topping

2 dl smetana (rysk surgrädde)

hackad persilja

Gör så här:

Skala och skölj alla grönsaker. Dela i bitar (utom 1 rödbeta som du lägger i hel) och låt sjuda mjukt 1,5 timme i buljongen. Lyft ur lagerbladen och den hela rödbetan och mixa soppan slät med en stavmixer. Tärna den sista rödbetan i fina tärningar och lägg i. Smaka av med salt och peppar och servera med smetana, hackad persilja och gott bröd till.

Korv och skivad rostbiff med rostad paprika och potatiskaka

6-8 personer

4-6 korvar med hög kötthalt

800 g nätad rostbiff

2 msk salt

1 tsk svartpeppar

2 msk paprikapulver

till inläggning

1 msk 12% ättika

2 msk socker

1 dl vatten

3-4 stjälkar persilja

2 röda paprikor

16 rädisor

Potatiskaka

1 rulle färdig smördeg

8 medelstora potatisar av mjölig sort

1 gul lök

2 dl matlagningsgrädde

2 msk finhackad färsk persilja

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 krm peppar

150 g hushållsost

ANNONS

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatisarna och löken och skiva tunt, råstek i stekpanna med lite smör i 10 minuter, vänd om hela tiden, strö över finhackad persilja, salta och peppra.

Lägg ut smördegen i en ugnsfast form så att det bildas kanter på sidorna.

Vänd i grädden i potatisen och lägg ut den på smördegen. Skiva osten och portionera ut över gratängen. Ställ in i mitten på ugnen i 15-20 minuter tills det fått färg. Känn med sticka att potatisen är mjuk/färdig. Servera i bitar till kött.

Inläggning:

Rör samman vatten, ättika och socker. Skölj och rensa rädisorna Dela i bitar och lägg tillsammans med sköljd persilja i lagen. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Lägg ut på en plåt och rosta i ugnen 10-20 minuter tills de fått färg. Tag ur låt svalna och vänd i lagen tillsammans med de andra grönsakerna.

Köttet:

Sätt ugnen på 100 grader

Klappa in salt, peppar och paprikapulver i steken. Lägg i stekpåse och ställ in i ugnen med en stektermometer instucken i mitten. Färdig vid

55-56 grader (det tar ca 1,5 timme). Tag ut och låt svalna innan du skär i tunna skivor. Tag tillvara på stekskyn och häll i en kastrull. Lägg i korven och fyll på med vatten så att korvarna täcks. Sjud 10-15 minuter.

ANNONS

Servera kött, korv och potatiskaka med de syltade grönsakerna.

Äppelpaj

200 g Färdig utkavlad pajdeg eller smördeg

5 krispiga äpplen

0,5 dl socker

2 msk kanel

50 g smör

3 ägg

0,5 dl grädde

Salt och peppar

ugnspapper

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Smält smöret i en stekpanna, lägg i äpplena och strö över socker och kanel. Låt stekas ca 10-15 minuter tills det mjuknar och börjar få färg. Vispa samman ägg med grädde. Rör ner i äppleblandningen. Lägg en smördegen i en pajform, gärna med löstagbar botten. Klicka i äppleblandningen och baka av i ugn ca 20 minuter tills den fått färg. Tag ur och låt svalna helt innan servering.

ANNONS