Trendigt äta njurtapp och flankstek

ANNONS
|

Pingvinklubba, fjäderbladsbog, flankstek och njurtapp. Schemat har tagits fram av köttbranschen för att visa var alla detaljerna på djuren sitter. Där kan man se att pingvinklubban är en del av grisens bakparti, och att flanksteken sitter vid kons ljumske.

–Det är sådana bitar på djuren som man länge malt ner till färs, men som nu börjat bli populära i och med den nya trenden. Namnen är inte nyuppfunna, snarare nygamla. Vi har tagit de mest vedertagna uttrycken vi har kunnat hitta, säger Jenny Elsmark på Svenskt kött.

På styckningsschemat kan man också hitta fjäderbladsbog som är en avlång bit på kons skulderblad, och högrevskärna som återfinns på djurets framdel. Njurtapp är en hjärtformad köttbit vid kons mellangärde.

ANNONS

–I Sverige har vi länge bara fokuserat på priset på köttet. Men nu vill folk pröva annorlunda saker, säger Elsmark.

Håkan Fällman, författare till boken Kött, påpekar att urvalet i de svenska köttdiskarna länge präglats av slentrianmässighet.

–I Frankrike har man alltid tagit tillvara de här bitarna, säger han.

De svenska köttdiskarna har länge dominerats av ett fåtal produkter som entrecote och utskuren biff.

Nu har det blivit trendigt att tillaga även andra delar av djuren och för att svara upp mot intresset har ett nytt styckningsschema presenterats av köttbranschen.

På schemat återfinns detaljer som tidigare mest maldes ner till färs, exempelvis njurtapp och fjäderbladsbog. Att de blivit populära på tallrikarna beror på influenser från andra länder.

ANNONS