Tre goda höstgrytor

Gör en bekväm och mustig ­gryta i ­helgen. Matskribenten Maria ­Zihammou har stått vid spisen och puttrat ihop tre nya höst­favoriter. Kycklinggryta med chorizo, nord­afrikansk ­lammtajine och en krämig ­fläskgryta med äpple och svamp.

ANNONS
|

Vilken matperson är du? Om du ställer ­frågan till mig just nu, så här på hösten, då är jag definitivt en mustigt puttrande ­gryt­person. Maten som gör mig på bät­tre ­humör och tinar upp mitt innersta ­väsen. Det är ju enkelt också, grytan sköter ofta sig själv på spisen. Effektiv matlagning som också sprider välbehagliga dofter.

Speciellt när man kan ställa fram en allt-i-ett rätt på bordet där alla tänkbara godsaker får samsas. Som fläskgrytan där grädde och svamp utgör basen och sedan toppas med ett syrligt tillbehör – i det här fallet svenskt äpple som stekts tillsammans med balsamvinäger, timjan och honung. Fläskkött kan gärna kryddas upp rejält och tål en hel del tuffa smaker för att komma till sin rätt – och bli helrätt. Jag vill gärna servera ugnsbakad potatis som först får rosta med olivolja och mot slutet en klick smör som sätter den där runda, fina och nötaktiga aromen som ingen kan tacka nej till.

ANNONS

Jag gillar även grytor där man i stället använder kryddor tillsammans med torkad frukt som bas. Alla är inte vän med kombinationen men om du inte provat så kan jag nästan lova att det blir en hit, speciellt när du använder lammkött tillsammans med kanel och torkade plommon. Saffran finns också med i min nordafrikanska lammtajine som kräver sin tillagningstid. Men när grytan sköter sig själv känns jobbet i köket knappast jobbigt. Jag väljer också att göra en kryddig kycklinggryta med tomater och chorizo som får avsluta helgens matresa i grytriket.

Dra ner på tempot och stig in i värmen – hoppas att ni kära läsare får glädje av helgens gryttema. Smaklig spis!

Några gryt-tips att tänka på:

– Grytor av olika storlekar i gjutjärn, metall och emalj kommer garanterat att glädja dig i många år framåt om du tar väl hand om dem. Skölj ur gjutjärnspannan med varmt vatten och torka den ren. Använd aldrig diskmedel och smörj in den med lite matolja om du inte använt den på ett tag, för att den inte ska rosta.

– Salta inte för mycket i ­början. När man lagar en gryta är det bättre att tillsätta mer salt mot slutet för att justera smaken så den blir som man vill ha den. Tänk också på att använda en ugnssäker gryta som exempelvis gjutjärnsgryta med tättslutande lock när du lagar grytan i ugnen.

ANNONS

– Gör gärna grytor med kött och kyckling eller bönor­­ dagen innan. Nästa dag är grytan godare efter­som den hinner ­utveckla alla smaker under tiden den får stå till sig i ­kylen. Smart sätt att laga mat när du vill vara ute i god tid.

Höstgryta med fläsk, svamp och äpple

Den här krämiga grytan innehåller allt möjligt som är i säsong just nu. Tänk på att passa grytan när du rett såsen ­eftersom den annars lätt bränner i botten.

4 portioner

Tid för tillagning: cirka 1 timme

800 gram fläskytterfilé

1 msk smör och 1 msk rapsolja

salt och svartpeppar

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

250 gram kantareller

1 dl vitt vin

2 dl äpplemust

2 msk kalvfond

3 dl grädde

1 msk finhackad timjan

2 msk vetemjöl + 3 msk vatten

Balsamicoäpplen

1–2 svenska äpplen

1 rödlök

1 msk smör

1 msk finhackad timjan

0,5 dl balsamvinäger

1 msk flytande honung

Till servering:

Ugnsrostade rotsaker eller potatis

Gör såhär:

Skär köttet i mindre bitar. Hetta upp smör och olja i en gryta. Tillsätt köttet och krydda med salt och peppar. Bryn runt om. Skala och finhacka lök och vitlök och tillsätt i grytan. Bryn en liten stund under omrörning utan att löken tar färg.

Dela kantarellerna i mindre bitar och tillsätt. Stek tills vätskan kokat bort. Häll ner vin och låt allt få ett uppkok så att alkoholen kan koka bort, den kan annars ge en bitter smak. Häll ner äpplemust, kalvfond och grädde. Puttra samman utan lock i cirka 20 minuter på svag ­värme tillsammans med finhackad timjan. Prova att köttet känns mört, sjud annars en stund till.

Red såsen med vetemjöl utblandat med vatten. Passa grytan noga och rör då och då, så att den inte bränns i ­botten. Ställ grytan åt sidan.

Dela äpplena på mitten och kärna ur. Skär i klyftor. Skala och dela löken på mitten, skiva tunt. Hetta upp smöret i en stekpanna och tillsätt lök och äpple, fräs en liten stund och häll ner timjan, vinäger och honung.

Puttra samman i ett par minuter och häll upp i en skål. Servera grytan med balsamicoäpplena och ugnsrostade ­rotfrukter eller potatis. Krämigt potatismos är också gott till!

Marockansk lamm­tajine med plommon

Mustigt värre när lammkött får puttra i den här nordafrikanska grytan tillsammans med saffran, ingefära och torkade plommon. Gör gärna grytan dagen innan för att smakerna ska ­utvecklas till max.

4 portioner

Tid för tillagning: cirka 2 timmar

700 gram benfri lammbog

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 msk smör + 1 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 kuvert saffran (0,5 gram)

1 tsk malen ingefära

2 kanelstänger

1 msk tomatpuré

1 dl vatten

200 gram katrinplommon, urkärnade

1 msk citronsaft

2 msk flytande honung

Gör såhär:

Skär köttet i mindre bitar. Skala lök och vitlök och skär löken i tunna skivor. ­Finhacka vitlöken. Hetta upp smör och olja och lägg ner köttet. Salta och peppra och bryn köttet runt om tills det fått fin färg. Tillsätt lök och vitlök och stek ett litet tag till under omrörning tills löken blivit glansig. Häll ner alla ­kryddor och ­tomatpuré. Blanda och tillsätt vatten. Sjud grytan på låg värme i 1,5 timme. Blötlägg under tiden katrin­plommonen i kallt vatten så att det täcker.

Tillsätt katrinplommonen och 1 dl av blötläggningsvattnet tillsammans med citronsaft och honung. Sjud ytterligare cirka 30 minuter tills köttet är riktigt mört.

Kycklinggryta med chorizo, paprika och rosmarin

Välj en smal chorizo som är het. Du kan även lägga till lite rökt paprikapulver som ger grytan extra stuns. Men var inte för generös med kryddan, den tar lätt överhanden.

4 portioner

Tid för tillagning: cirka 1,5 timme

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 kyckling, cirka 1 kg

salt och svartpeppar

0,5 smal stark chorizo, cirka 100 gram

3–4 grillade paprikor, cirka 300 gram (finns att köpa på burk)

1 tsk paprikapulver

1 burk hela tomater

1 tsk finhackad färsk rosmarin

1 tsk finrivet citronskal

1 dl torr sherry

2 msk kycklingfond

10-12 gröna urkärnade oliver

Till servering:

Baguette eller ljust surdegsbröd

GÖR SÅHÄR.

Skala lök och vitlök. Dela löken på ­mitten och skiva i tunna skivor, finhacka vitlöken. Hetta upp olja i en rejäl kastrull och stek kycklingen på hög värme så att den får fin färg på bägge sidor. Krydda med lite salt och svartpeppar. Lyft upp ­kycklingen och fräs lök och vitlök i några minuter utan att det tar färg. Skär ­korven i skivor och dela paprikorna i mindre bitar. Tillsätt paprikapulver och låt det fräsa i någon minut under omrörning. Häll ner tomater, chorizo, paprikabitar, finhackad rosmarin, rivet citronskal, sherry, kycklingfond och oliver. Låt allt få ett uppkok, blanda och lägg till sist ner kycklingen. Sjud grytan under lock tills kycklingen är mör och lätt släpper från benet i cirka 1 timme.

ANNONS